Piecās novērojumu stacijās pārspēts jūnija otrās dekādes karstuma rekords

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērni atvēsinās Ogres pilsētas skvēra struklakā.
Bērni atvēsinās Ogres pilsētas skvēra struklakā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Svētdien Latvijas lielākajā daļā sasniegts jauns 20.jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords, turklāt piecās novērojumu stacijās pārspēts arī mēneša otrās dekādes rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Visaugstāk - līdz +33,0 grādiem - termometra stabiņš pakāpās Mērsragā. Tas ir jauns 20.jūnija karstuma rekords visā Latvijā. Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijas teritorijā reģistrēta 20.jūnijā, bija +32,1 grāds pirms 104 gadiem - 1917.gadā Rīgā.

Valsts lielākajā daļā gaiss sakarsa līdz +30..+32 grādiem.

20.jūnija karstuma rekords pārspēts 19 novērojumu stacijās; tas nav labots vienīgi Rīgā, Ainažos, Rēzeknē un Ventspilī.

Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Pāvilostas un Rūjienas novērojumu stacijā labots arī mēneša otrās dekādes tveices rekords, savukārt Rucavā un Skrīveros šis rekords ir atkārtots.

Jau ziņots, ka pirmdien un otrdien visā valstī izsludināts sarkanais brīdinājums par ekstremāli stipru karstumu, Rīgā un valsts austrumu daļā tas būs spēkā līdz Līgo dienai.

Iespējams, pat piecas dienas pēc kārtas - no 20. līdz 24.jūnijam - kritīs attiecīgā datuma nacionālais karstuma rekords.

Arī 21.jūnija rekords saglabājies no tālā 1917.gada, kad gaiss sakarsa līdz +32,4 grādiem. Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta 22.jūnijā, ir +31,2 grādi 1936.gadā, savukārt Līgo dienas rekords ir +31,8 grādi 1964.gadā, bet Jāņu dienā līdz šim nav reģistrēta par +30,6 grādiem augstāka gaisa temperatūra - tik silts laiks 24.jūnijā bija 1935.gadā.

Pirmdien, gada garākajā dienā, gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +31..+34 grādiem, dažviet piekrastē līdz +29 grādiem, prognozē sinoptiķi. Gaisa temperatūra pietuvosies visa mēneša rekordam, kas ir +34,6 grādi 1973.gada 28.jūnijā Mērsragā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu