Vēja ātrums Latvijā mazinās; spēkā oranžais brīdinājums (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bojāts jumts Lāčplēša ielā 106/108
Bojāts jumts Lāčplēša ielā 106/108 Foto: Jānis Škapars/TVNET

Naktī vējš pierims, bet joprojām būs stiprs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Pirmdienas vakarā un nakts pirmajā pusē līdz plkst.2 līča dienvidu piekrastē ziemeļrietumu, ziemeļu vējš saglabāsies brāzmās 20-22 metri sekundē. Sinoptiķi brīdina, ka vēja laikā nolauzti koku zari, nefiksēti priekšmeti vai atlūzas var tikt nestas pa gaisu, tādēļ atsevišķas āra aktivitātes var tikt traucētas.

Pirmdienas pievakarē Rīgā un citviet valsts rietumu un centrālajā daļā vētra kļūst vājāka, bet Latgalē vējš pastiprinās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Stiprākās vēja brāzmas galvaspilsētā tika reģistrētas īsi pirms plkst.14, kad ziemeļu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās sasniedza 27,7 metrus sekundē (m/s) pilsētas centrā un 30,0 m/s pilsētas ziemeļos. Tā bija spēcīgākā vētra Rīgā kopš 2005.gada janvāra.

Pēc plkst.15 vēja ātrums brāzmās Rīgā vairs nepārsniedza 26,2 m/s. Sarkanais brīdinājums vairs nav spēkā.

Saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem pirmdien Jūrmalā bija brāzmas līdz 32 m/s. Savukārt Liepājas un Ventspils ostā vējš brāzmās pastiprinājās attiecīgi līdz 27 un 29 m/s, valsts lielākajā daļā - līdz 20-25 m/s.

Sniega segas biezums novērojumu stacijās 0-5 centimetri, Alūksnē 17 centimetri.

Ceļi daudzviet apledojuši, vietām veidojas sniega sanesumi.

Kā ziņo sinoptiņi, otrdien Latvijā vējš kļūs lēns, mākoņu būs maz un spīdēs saule.

Naktī vietām vēl īslaicīgi snigs un putinās. Ceļi būs slideni. Naktī valsts austrumos saglabāsies ziemeļu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 17 m/s, piekrastē - līdz 21 m/s.

Jau ziņots, ka pirmdien stiprā vēja dēļ Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) brīdinājumu par vētru galvaspilsētā, Jūrmalā un Pierīgas novados paaugstinājis no oranžā līdz sarkanajam līmenim. LVĢMC prognozēja, ka vējš pastiprināsies brāzmās līdz 33 m/s. Šāds vējš nesīs postījumus.  Kā informēja sinoptiķi, vētras kulminācija gaidāma dienas vidū un pēcpusdienā, bet Latgalē - pirmdienas pievakarē.

Tāpat stiprā vēja ietekmē paaugstināsies ūdens līmenis Gaujas un Lielupes lejteces posmos, applūdīs palienes un zemākās vietas, brīdina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Ūdens līmenis galvaspilsētā, līdzīgi kā piektdien, pakāpsies aptuveni metru virs normas. 

Pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam. Atrasties uz ledus ir ļoti bīstami, ūdens līmenis var strauji mainīties un sākties ledus iešana.

Rīgas Domam daļēji norauts jumts

Spēcīgais vējš pirmdien daļēji norāvis jumtu arī Rīgas Domam, novēroja portāls TVNET.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja Rīgas Doma draudzes priekšnieks Kaspars Upītis, Rīgas Doma baznīcai atrauta plāksne no jumta seguma. Loksne "norullējusies" no ēkas jumta konstrukcijas Doma laukuma pusē. Lai gan postījumi nav lieli, tie steidzami jānovērš, atzīmēja Upītis.

"Vējš ir nolobījis vienu stūrīti. Tur veidojas vakuums - lidmašīnas spārnu forma. Kad vējš pūš jumtam pāri, tas no dēļiem rauj nost segumu. Pirms pāris gadiem jau šāds gadījums bija. Tagad ir pienākusi nākamā reize," teica Rīgas Doma draudzes priekšnieks.

Upītis atzīmēja, ka tuvākajā laikā tiks izsaukts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji, lai notikušo fiksētu un konstatētu, ka nekas bīstams nav noticis.

Tāpat notiek pārrunas ar alpīnistiem par pagaidu jumta seguma uzklāšanu un tiek rēķinātas aptuvenās izmaksas. Tās patlaban esot grūti prognozēt, jo, ja būs jāliek jauns vara-skārda segums, tas varētu izmaksāt ļoti dārgi.

Rīgas Domam daļēji norauts jumts.
Rīgas Domam daļēji norauts jumts. Foto: Ekrānuzņēmums no tiešsaistes kameras portālā e-radio.lv

VNĪ piederošai ēkai Lāčplēša ielā vētrā norauts jumts

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) piederošai ēkai Rīgā, Lāčplēša ielā 106, pirmdien spēcīgais vējš norāvis jumtu, apliecināja uzņēmumā.

Cietušo negadījumā nav, bet ir zināms, ka bojātas divas automašīnas.

Ēka pašlaik ir tukša un neiznomāta. Blakus esošajās ēkas atrodas deju studija "Dzirnas" un teātra ēkas remonta laikā izvietots Leļļu teātris.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Izsaukts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, un VNĪ pārstāvji devušies uz negadījuma vietu, lai to norobežotu.

Ādažos daudzdzīvokļu mājai norauts jumts

Pirmdienas stiprajā vējā Ādažos kādai divstāvu daudzdzīvokļu ēkai pilnībā norauts jumts, sociālajā tīklā "Facebook" raksta Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

Viņš norāda, ka jumts norauts namam Veckūlu ielā, bez pajumtes, elektrības un siltuma atstājot deviņas ģimenes.

Pašvaldības policija un Sociālais dienests risina situāciju. Pašvaldība nodrošina nelaimē nonākušo iedzīvotāju palikšanu viesnīcā, informē Sprindžuks.

Jelgavā vētra sabojājusi trīs ēku jumtus

Stiprajā vējā sabojāti trīs māju jumti Jelgavā, informē pašvaldība.

Lielajā ielā 5 vējš piecstāvu dzīvojamai mājai atrāva daļu no jumta seguma un konstrukcijām. Ugunsdzēsēji veica to demontāžu, lai novērstu bīstamību garāmgājējiem un autobraucējiem.

Elektrības ielā ēkai norauts jumta segums apmēram 700 kvadrātmetru platībā. Arī šo jumtu demontēs.

Arī Strautnieku ielā vējš dzīvojamai mājai atrāvis daļu jumta seguma un ugunsdzēsēji glābēji to nostiprināja. Krišjāņa Barona un Jēkaba ielā koki bija iekārušies elektrības vados, savukārt Kazarmes ielā - elektrības vadi iekārušies kokā. Stiprais vējš nolauzis koku Raiņa un Sarmas ielas krustojumā, bet Palīdzības ielā koks uzkritis automašīnai.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests Jelgavā līdz plkst.16 saņēmis 12 izsaukumus par vēja radītiem postījumiem.

Vētras dēļ vairākās vietās Rīgā apstājusies sabiedriskā transporta kustība

Vētras dēļ pirmdien traucēta satiksme vairākos Rīgas sabiedriskā transporta maršrutos, aģentūrai LETA apstiprināja "Rīgas satiksmes" Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Rozīte.

Miera ielā apstājusies 11.maršruta tramvaju kustība. Vētras nolauzts koks sabojājis tramvaja līnijas kontakttīkla atsaiti, tādēļ satiksme apturēta.

Lūzuša koka dēļ apstājusies arī 2.maršruta tramvaju kustība Pārdaugavā. Margrietas, M.Nometņu, Atpūtas un Ormaņu ielu krustojumā lūstošs koks ne tikai bojājis kontakttīklu, bet aizķēris arī vieglo automašīnu, novēroja aģentūra LETA.

Pašlaik 2.tramvaja kustība atjaunota.

Vētras nogāzti koki traucējuši arī 16., 22., un 26.maršruta autobusu satiksmi. Lidostas "Rīga" virzienā kursējošā 22.maršruta autobusa satiksme jau atjaunota.

Savukārt 26. maršruta autobusu kustība apstājās pirms pieturvietas ''Vidēji'', virzienā uz Katlakalnu, bet 16.maršruta autobusu kustība - pieturā papīrfabrika "Jugla", virzienā uz Muceniekiem.

Apturēta satiksme arī 56. autobusu maršrutā Graudu ielā virzienā uz Ziepniekkalnu. Tas noticis slēgtas dzelzceļa pārbrauktuves dēļ.

Nolūzuša koka dēļ 29.maršruta autobusu kustība apstājusies pie pagrieziena uz Bukultiem.

Laikapstākļu dēļ vairāki lidojumi no Rīgas novirzīti uz citām lidostām

 Laikapstākļu dēļ vairāki lidojumi no Rīgas pirmdien novirzīti uz citām lidostām, liecina informācija lidostas "Rīga" mājaslapā.

Pēc aktuālās informācijas, pirmdien no Rīgas novirzīti seši lidojumi - "Wizz Air" lidojums no Kijevas, kā arī "airBaltic" lidojumi no Kopenhāgenas, Briseles, Frankfurtes, Dubaijas un Parīzes.

Kā liecina lidostas "Rīga" paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter", vēja ātrums lidostā ir mazinājies, tomēr joprojām iespējama lidojumu kavēšanās. Pasažieri arvien tiek aicināti sekot informācijai par savu lidojumu statusu lidostas vai izvēlēto aviokompāniju tīmekļa vietnēs.

Ap plkst.15.30 pēc pauzes, kas saistīta ar laikapstākļiem, Rīgā sāka ielidot lidmašīnas.

Vienlaikus pirmdien pa dienu arī atcelti divi lidojumi no Rīgas - "LOT" lidojums uz Varšavu un viens no "Finnair" reisiem uz Helsinkiem.

Glābēji līdz pirmdienas pievakarei saņēmuši aptuveni 200 izsaukumus par spēcīgā vēja radītajiem postījumiem

Glābēji pirmdien līdz pirmdienas pievakarei saņēmuši aptuveni 200 izsaukumus par spēcīgā vēja nolauztiem kokiem un norautām jumta konstrukcijām.

Lielākoties jānovāc nolūzuši koki no brauktuvēm un gājēju ietvēm. Vairākos gadījumos koki uzkrituši automašīnām. Vēl vairākos gadījumos saņemti izsaukumi par norautām jumta konstrukcijām.

Tāpat vairākos desmitos izsaukumu glābēji vēl strādā notikuma vietā.

Pārsvarā izsaukumi saņemti Jūrmalā un Rīgā.

Pierimstot vējam, izsaukumu intensitāte ir samazinājies.

Kā liecina aģentūras LETA novērotais un citu aculiecinieku publicētie foto, Rīgā vienā no daudzdzīvokļu mājām pie Slāvu tilta no balkona atdalījies betona gabals, kas karājies armatūras konstrukcijās.

Pēc aculiecinieku novērojumiem, stiprajā vējā cietis arī tirdziņš, kas atrodas Dzelzavas un Stirnu ielas krustojumā. Kāda tirdzniecības nojume apgāzta un uzpūsta uz ielas braucamās daļas. Kā aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē, tirgus apsaimniekotājs ir pašvaldība un vētras postījumi tiks novērsti, tiklīdz tas būs iespējams.

Tāpat Rīgas kanālā iepretim dzelzceļa stacijai vējš ar visām saknēm izgāzis vienu no lielajiem kokiem, bet Vecrīgā uz Kaļķu ielas nokritis jumta apmetums.

Uz nenoteiktu laiku apturēta Bauskas un Kuldīgas tehniskās apskates staciju darbība

Elektroapgādes traucējumu dēļ uz nenoteiktu laiku ir apturēta Bauskas un Kuldīgas tehniskās apskates staciju darbība, aģentūrai LETA apliecināja Ceļu satiksmes un drošības direkcijā (CSDD).

Ņemot vērā, ka abām tehniskās apskates stacijām darba laiks pirmdien noteikts līdz plkst.17, to darbību potenciāli pirmdien varētu arī neatsākt.

Latvijā līdz pirmdienas vakaram reģistrēti 67 satiksmes negadījumi

Latvijā līdz pirmdienas vakaram reģistrēti 67 satiksmes negadījumi, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā.

56 negadījumi bija bez cietušajiem, bet 11 negadījumos cietuši cilvēki.

Šādi satiksmes negadījumu rādītāji ir aptuveni tādi kā ikdienā.

Jau ziņots, ka Pierīgā un līdz pat 100 kilometru rādiusā no Rīgas uz visiem valsts galvenajiem autoceļiem strauji veidojas apledojums un satiksme ir stipri palēnināta.

 Vakarpusē elektroapgāde traucēta jau 15 000 "Sadales tīkla" klientu

Pirmdien vakarpusē vētras dēļ elektroapgāde ir traucēta jau aptuveni 15 000 AS "Sadales tīkls" klientu visā Latvijas teritorijā, liecina uzņēmuma apkopotā informācija.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācijai, visā Latvijā vēja ātrums brāzmās sasniedz 20-24 metrus sekundē, bet dažviet, jo īpaši piekrastes teritorijās, pat pārsniedz 30 metrus sekundē.

Visvairāk elektroapgāde traucēta Jelgavas un Rīgas apkārtnē, kur kopumā kopumā konstatēti vbairāk nekā 200 neplānoti atslēgumi.

Rēzeknē konstatēts 91 avārijas atslēgums. 41 atslēgums konstatēts Saldus apkārtnē, bet 32 - Saulkrastu pusē.

Līdzīgs skaits elektroapgādes traucējumu ir Daugavpils, Valmieras, Alūksnes un Kurzemes apkārtnē, attiecīgi 21, 20, 21 un 26 atslēgumi.

Situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi mājaslapā "sadalestikls.lv" pieejamajā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka. Tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu