Bīstama aļģe izplatās Baltijas jūras ziemeļos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Somijas zinātnieki ir satraukti, ka Baltijas jūras ziemeļu daļā izplatās potenciāli toksiska aļģe - Alexandrium ostenfeldi, ko dēvē par jūras uguni. Tā var būt bīstama jūras putniem, dzīvniekiem un pat cilvēkiem. Latvijas Hirdoekoloģijas institūta vadošā pētniece Solvita Strāķe mierina: Baltijas jūras līcī mikroskopiskā aļģe, visticamāk, nesavairosies. Tomēr tā tiek uzskatīta par potenciāli bīstamu.

Somijas nacionālo resursu institūts brīdina, ka toksiskais organisms ir sācis izplatīties Baltijas jūrā. Pēc Somijas pētnieku domām, indīgā aļģe vairojas klimata izmaiņu rezultātā. Savairojoties mirdzošie ūdens augi izraisa jūras putnu, dzīvnieku un pat cilvēku bojāeju, raksta fontanka.fi.

Šīs aļģes izplata saksitocīnu un neirotoksīnu, kas izraisa dzīvo organismu atmiršanu.

Somijas zinātnieki norāda, ka pirmo reizi indīgo augu Baltijas jūrā pamanīja septiņdesmitajos gados, bet aktīvi tie sāka izplatīties nesen.

Aļģe novērota Baltijas jūras ziemeļos, kur ūdens ir sāļāks nekā jūras daļā, kas apskalo Latvijas teritoriju, skaidro Strāķe. Ziemeļos ūdens sāļums ir 20-25 grami litrā, bet pie mums 5-7 grami litrā. Lai toksiskā aļģe savairotos, vajadzīga lielāka sāls koncentrācija.

«Līdz šim Baltijas jūras līcī nav fiksēts neviens toksiskas saindēšanās gadījums,» saka eksperte. Tomēr viņai zināms, ka daži Somijas kolēģi ir satraukti par aļģes esamību.

Arī mūsu pētnieki aļģi pieskaita pie potenciāli bīstamiem jūras organismiem. Piecdesmitajos gados tā esot konstatēta arī mūsu pusē.

Alexandrium ostenfeldi ir sīka aļģe, ko var saskatīt tikai ar mikroskopa palīdzību. «Tā var veidot divus dažādus atzarus - viens ir bīstams, otrs nav.» Aļģe pati par sevi nevienu nenogalina. Bīstamība slēpjas tajā, ka ar aļģi barojas zooplanktons, ko savukārt apēd zivis. Tālāk jau kopā ar zivīm indīgās vielas var nonākt zivju un cilvēku organismā. Uzkrājoties inde var būt bīstama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu