UNICEF: Gandrīz 17 miljoni mazuļu elpo toksisku gaisu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaulē gandrīz 17 miljoni mazuļu elpo toksisku gaisu, kas var kaitēt viņu smadzeņu attīstībai, teikts ANO Bērnu fonda (UNICEF) trešdien publiskotajā ziņojumā.

Pasaulē ir 136 miljoni bērnu, kas vēl nav sasnieguši gada vecumu, kas nozīmē, ka katrs astotais bērns elpo toksisku gaisu, secinājis UNICEF.

Fonda analizētie satelīta attēli liecina, ka 12,2 miljoni no šiem bērniem dzīvo Āzijas dienvidos. Savukārt Austrumāzijā un Klusā okeāna rietumu reģionā aptuveni 4,3 miljoni mazuļu dzīvo rajonos, kur piesārņojuma līmenis sešas reizes pārsniedz starptautiskos limitus.

UNICEF direktors Entonijs Leiks norādīja, ka piesārņojums kaitē ne tikai mazuļu plaušām, bet var arī nodarīt neatgriezeniskus bojājumus viņu smadzenēm, tādejādi kaitējot arī viņu nākotnei.

Viņš aicināja valstis, kur gaisa piesārņojums pārsniedz normu, aktīvāk risināt šo problēmu.

UNICEF ziņojumā teikts, ka piesārņojuma daļiņu ieelpošana var bojāt smadzeņu audus un mazināt izzināšanas spējas, kaitējot bērna attīstībai. Tādejādi piesārņojumam var būt tālejoša ietekme uz bērnu dzīvi.

Ziņojumā vecāki aicināti sargāt bērnus no piesārņojuma, tostarp tabakas dūmiem un krāsnīm, kad tajās tiek gatavots. Varasiestādes aicinātas investēt gaisa tīrībā, atjaunojamā enerģijā un gādāt, lai lielākie piesārņojuma avoti neatrodas tuvu skolām un slimnīcām.

«Nevienam bērnam nevajadzētu elpot bīstami piesārņotu gaisu, un neviena sabiedrība nevar atļauties ignorēt gaisa piesārņojumu,» sacīja Leiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu