Meksikas «zaļais zelts»: policija sargā avokado plantācijas no organizētās noziedzības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Avokado Meksikā tiek dēvēts par zaļo zeltu, un Tankitaro pašvaldība Mičoakanas pavalstī valsts dienvidaustrumu daļā ar «zaļā zelta» iegūšanu nodarbojas tik nopietni, ka pašvaldībā darbojas īpaša avokado policija, kuras mērķis ir aizsargāt plantācijas no organizētās noziedzības grupējumiem, raksta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Tankitaro ir uzskatāma par Meksikas avokado galvaspilsētu. Šajā pašvaldībā izaudzē tik daudz «zaļā zelta», ka Tankitaro ar 30 000 iedzīvotāju spēj pilnībā nodrošināt ar avokado ASV Kalifornijas štatu, kurā ir nepilni 40 miljoni iedzīvotāju.

Meksika nodrošina aptuveni 45% no visas pasaules avokado patēriņa, bet Mičoakanas pavalsts ir galvenais avokado audzēšanas reģions Meksikā.

Visā pasaulē augot pieprasījumam pēc avokado, tā ir kļuvusi par ļoti ienesīgu nozari – tik ienesīgu, ka kļuvusi arī par organizētās noziedzības grupējumu mērķi.

Lai iekļūtu Tankitaro, nākas iziet vairākus kontrolpunktus. Dažos no tiem ir bruņota apsardze. Arī vietējie iedzīvotāji bieži vien ir redzami ar ieročiem.

2006. gadā tieši Mičoakanas pavalstī sākās Meksikas «karš pret narkotikām», ko pasludināja toreizējais Meksikas prezidents Felipe Kalderons.

Šīs kampaņas mērķis bija ar bruņoto spēku palīdzību vērsties pret narkotiku karteļiem, tādējādi mazinot ar narkotiku grupējumiem saistītās slepkavības. Tomēr «karš pret narkotikām» radīja pretēju efektu, jo vardarbība tikai pastiprinājās, narkotiku karteļiem savā starpā cīnoties par kontroli un ietekmi.

Šī cīņa skāra arī Tankitaro avokado audzētājus.

«2007. gadā sāka ierasties bruņoti cilvēki,» atceras Tankitaro mērs Arturo Olivera Gutjeress. «Viņi sāka izdarīt spiedienu uz vietējām varas iestādēm, mēģināja pārņemt kontroli pār vietējo policiju un radīt baiļu sajūtu vietējos iedzīvotājos. Daudzi cilvēki pazuda, viņi sāka nogalināt, iebiedēt un pārņemt zemi.»

Foto: AFP/Scanpix

Ņemot vērā efektīvu policijas spēku neesamību, iedzīvotāji sāka bruņoties, lai garantētu savu apdzīvoto vietu drošību. Tā rezultātā Mičoakanā un arī Tankitaro izveidojās vairākas tā dēvētās pašaizsardzības grupas.

Daudzviet Mičoakanā pašaizsardzības grupas laika gaitā «pārņēma» organizētās noziedzības grupējumi vai likvidēja valdības spēki, bet Tankitaro situācija attīstījās pēc cita scenārija.

Tankitaro sabiedriskās drošības vienība (CUSEPT) darbojas joprojām, un tā sadarbojas arī ar avokado audzētājiem.

«Pašaizsardzības grupas atbrīvoja [Tankitaro] pašvaldību no organizētās noziedzības un pēc tam, ar valdības palīdzību, sāka sadarbību ar avokado ražotājiem,» stāsta CUSEPT vadītājs Hosē Hugo Sančess Mendosa.

CUSEPT «avokado policijas» spēkus galvenokārt veido vietējie iedzīvotāji, un to daļēji finansē avokado ražotāji, kas piešķir tai finansējumu atkarībā no katra zemnieka apsaimniekotajām zemes platībām.

Ikviens CUSEPT pārstāvis tādā vai citādā veidā ir saistīts ar avokado tirdzniecību, norāda Tankitaro mērs.

Par veiksmīgo CUSEPT darbību pieredzē dalās arī Tankitaro avokado audzētāji. Avokado audzētājs Čema Floress, kurš ar avokado biznesu nodarbojas kopš 1982. gada, stāsta, ka viņš nebija varējis iedomāties, ka pieprasījums pēc avokado piedzīvos tik milzīgu pieaugumu.

Tas viņa dzīvi pilnībā mainīja – gan uz labo, gan slikto pusi. Labi bija tas, ka viņš varēja pelnīt, bet viņa pelnošais bizness arī pievilināja noziedzniekus.

«Šobrīd šeit [Tankitaro] ir droši, tomēr citās vietās tā nav,» stāsta Floress, kuram ir ieroča nēsāšanas atļauja un kuru apsargā četri miesassargi. Floress ziņo, ka noziedznieki, pieprasot izpirkuma maksu, iepriekš nolaupījuši viņa 16 gadus veco dēlu. Vīrietis atklāj, ka viņš pats arī divas reizes ir ticis nolaupīts.

Kopš Tankitaro darbojas CUSEPT, nolaupīšanas pašvaldībā vairs nenotiek.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu