Kenijā ievieš pasaulē stingrāko likumu pret plastmasas maisiņiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Cīnoties pret piesārņojumu, Kenijā ieviesti pasaulē bargākie sodi par plastmasas maisiņu, kas bioloģiski nesadalās, ražošanu, tirgošanu vai pat tikai lietošanu - četri gadi cietumā vai sodanauda līdz 33 500 eiro, ziņo «Sky News».

Kenijas vides ministre Džūdija Vakungu sola, ka likuma bardzība vispirms tikšot vērsta pret ražotājiem. «Parastajiem ļaudīm tas nekaitēs,» viņa skaidro.

Kenija ir starp vairāk nekā 40 valstīm, kurās vienreizlietojamie plastmasas maisiņi aizliegti vai arī aplikti ar nodokli. Izlietotie maisiņi nokļūst pārpildītajās izgāztuvēs un okeānos, kur, tajos sapinušies, nosmok bruņurupuči un putni. Maisiņus apēd delfīni un vaļi un mirst bada nāvē, kad vēderā nepietiek vietas īstai barībai.

Plastmasas maisiņi sadalās 500 līdz 1000 gadu laikā.

«Ja tā turpināsies, 2050.gadā okeānā būs vairāk plastmasas nekā zivju,» norāda ANO Vides programmas eksperts Habibs El-Habrs.

Taču ne visi priecājas par plastmasas maisiņu aizliegumu Kenijā. Valsts Ražotāju asociācija sacījusi, ka jaunā likuma dēļ darbu varētu zaudēt 60 000 cilvēku, kā arī tikšot aizvērti 176 uzņēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu