Vides aizsardzības klubs brīdina par jaunām dzīvsudraba briesmām (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Kopienas valdības 9.decembrī saskaņoja grafiku, ar kādu aizstāt tradicionālās (volframa) spuldzes ar daudz dārgākajām, dzīvsudrabu saturošajām "energoefektīvajām" lampām. Pieņemtais grafiks un lēmums nav saistošs dalībvalstīm, tomēr lampu ražotāju spiediena un ērtību ietekmē to cenšas pasniegt kā obligātu visās Eiropas Kopienas dalībvalstīs. Šāda attieksme savukārt rada risku, ka Latvijas valdība var sekot lampu ražotāju lobija solim un jau atkal meklēt palīdzību bagātajiem pie nabagiem un par tautas naudu, tā uzskata Vides aizsardzības klubs.

"Latvijā dzīvsudraba lampu pārstrādes līmenis ir ārkārtīgi zems. Nez vai tas sasniedz pat 5%. Saplīsušo un izlietoto lampu dzīvsudrabs nonāk ekosistēmā. Tas ir viens no lielākajiem dzīvsudraba avotiem valstī. Dzīvsudrabs ir neirotoksisks un īpaši bīstams grūtniecēm un jaunajām māmiņām un auglim. Pasaulē cenšas maksimāli izvairīties no dzīvsudraba piesārņojuma. Tiek ierobežots dzīvsudraba daudzums, kas drīkst būt pārtikai paredzētajās treknajās zivīs. Minesotas štats ir ierobežojis pieļaujamo dzīvsudraba daudzumu kosmētikā un no ogļu fabriku skursteņiem," teikts Vides aizsardzības kluba izplatītajā paziņojumā.

Vides aizsardzības klubs norāda: "Šoreiz lampu ražotāji sekmīgi apspēlējuši argumentu, ka līdz ar soli uzspiest "energoefektīvās" spuldzes stipri samazināsies elektroenerģijas patēriņš mājsaimniecībās un dzīvsudraba emisija no ogļu fabrikām, kas ražo elektrību. Mēs iedomājamies tipisku Latvijas lauku mājsaimniecību un sakām skaidri - mēs neticam un mums, par laimi, vēl nav ogļu TEC!"

"Pieņemot grafiku, pilnībā tika ignorēts arguments par ārkārtīgi zemo dzīvsudraba lampu pārstrādes līmeni valstī kopumā un vairumā valsts teritorijas, dzīvsudraba lampu dārdzību. Netika veikts nopietns dzīvsudraba spuldžu dzīves cikla kopējo energopatēriņa salīdzinājumu un ietekme uz jutīgām iedzīvotāju kategorijām, kuriem šīs lampas nav pieņemamas veselības apsvērumu dēļ. Izmaiņas paredzēts ieviest jau no nākamā gada septembra, vispirms ierobežojot spuldzes kuru jauda ir 100 vati vai lielāka," skaidro vides aizstāvji.

Vides aizsardzības klubs aicina visus Latvijas zaļi domājošos līdz brīdim, kamēr šie jautājumi tiek atrisināti, aicināt Latvijas amatpersonas turpināt atļaut ievest un tirgot tradicionālās lampas un, protams, līdz nākamā gada septembrim veidot pietiekamus 100 W un jaudīgāko tradicionālo lampu uzkrājumus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu