Pagatavo Ziemassvētku marcipānu pats!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pinterest.com

Klāt gada skaistākie svētki – Ziemassvētki, kad viens no galvenajiem kārumiem ir marcipāna našķi. Reti kurā bodē var nopirkt gatavu marcipāna masu, no kuras var veidot dažādus kārumus, tāpēc var mēģināt marcipānu pagatavot pašiem.

Klasiskais marcipāns

125 g mandeļu, 125 g pūdercukura un 1 ēdamkarote citrona sulas.

Karstā ūdenī noplaucē mandeles, tad tās noloba un nosusina. Kad tās atdzisušas, samaļ vairākas reizes virtuves kombainā vai blenderī. Tad pievieno pūdercukuru un vēl pāris reizes sablendē. Pievieno citrona sulu, un marcipāna masa ir gatava.

Šokolādes marcipāns

100 ml saldā krējuma, 50 ml miltu, 50 g mandeļu, 300 g pūdercukura ar šokolādes garšu.

Sakuļ bļodā saldo krējumu un miltus. Ļauj masai pastāvēt. Kārtīgi apgrauzdē mandeles, noloba miziņu un sasmalcina. Iemaisa mandeles mīklā. Iestrādā masā pūdercukuru, līdz mīkla kļūst viendabīga.

Krāsainais marcipāns

100 g mandeļu, 100 g marmelādes (dzeltena, sarkana un zaļa).

Liek mandeles vārošā ūdenī uz 1 līdz 2 minūtēm. Noņem mizu. Mandeles 15 līdz 20 minūtes nosusina uz pannas. Samaļ blenderī, kamēr iegūst miltu konsistenci. Mikroviļņu krāsnī katras krāsas marmelādi atsevišķi izkausē. Tā ātri izkūst, tāpēc jāseko līdzi, lai nepiedeg. Pēc tam marmelādi sajauc ar mandeļu miltiem, līdz iegūst plastisku masu. Kamēr tā ir silta, liek visu, ko kāro, piemēram, vīnogas vai citas ogas un augļus.

Viltotais marcipāns

¾ glāzes piena, 1 glāze cukura, 1 glāze mannas putraimu, ½ glāzes pūdercukura, 2 pilieni rūgto mandeļu esences.

Pienu, cukuru un mannas putraimus maisot 5 minūtes savāra biezā putrā un maisot atdzesē. Masā iejauc pūdercukuru un pāris pilienus mandeļu esences

Ko pagatavot no marcipāna

  • Ņem pusi marcipāna un pievieno tam 5 ēdamkarotes ruma. Sadala marcipānu 40 gabaliņos un sarullē tos bumbiņās. Uz katras bumbiņas uzliek pusi valrieksta. Iemērc bumbiņas kausētā šokolādē.
  • Ņem pusi marcipāna un sadala to 40 gabaliņos. Uzmanīgi saplacina katru gabaliņu, uzliek uz tā nedaudz riekstu masas ar cukuru (nougat) un ieviļā to marcipānā. Iemērc gabaliņus kausētā šokolādē.
  • Ņem vienu trešdaļu marcipāna un sajauc to ar sīki sasmalcinātiem žāvētiem augļiem. Izveido no šīs masas mazas bumbiņas un iemērc tās kausētā šokolādē. Dekorē ar plānām apelsīnu mizas skaidiņām.
  • Ņem vienu trešdaļu marcipāna un izveido no tā mazas bumbiņas. Iemērc bumbiņas kausētā šokolādē. Dekorē ar šokolādes graudiņiem.
  • Ņem vienu trešdaļu marcipāna un pievieno tam 3 ēdamkarotes liķiera. Izveido no masas figūriņas trijstūra formā un iemērc tās kausētā tumšajā šokolādē. Dekorē ar šokolādes graudiņiem.

Biskvīts ar marcipānu

150 g augu eļļas, 150 g marcipāna, 175 g cukura, 7 olas, 100 g miltu, 90 g cietes.

Olas dzeltenumus atdala no baltumiem, ko liek ledusskapī. Augu eļļu sajauc ar marcipānu. Pa vienam pamazām pievieno olu dzeltenumus un sajauc. Pievieno 75 g cukura un ēdamkaroti ūdens, samaisa. Atsevišķi samaisa olu baltumus un 100 g cukura. Pievieno miltus, cieti un rūpīgi samaisa. Pievieno marcipāna masu un maisa, kamēr tā kļūst viendabīga. Iegūto masu plānā kārtā liek uz pannas, pirms tam to ietinot pergamentā, kas ieziests ar eļļu. Augšpusi izlīdzina ar lāpstiņu. Biskvītu cep cepeškrāsnī 5 līdz 6 minūtes 200 grādu temperatūrā. Sagatavo vēl 3 plātnes. Gatavo biskvītu atdzesē.

Noderīgi

Marcipāns ir samaltu mandeļu un pūdercukura maisījums, ko izmanto saldumu, cepumu, kūku, marcipāna figūriņu vai pralinē pagatavošanai.

Marcipānu ieteicams glabāt, ietītu celofānā un ieliktu ledusskapī vai saldētavā. Pirms lietošanas vēlams to paturēt istabas temperatūrā.

Pēc tam, kad pīrāgu pārklāj ar marcipānu, to noliek vēsā vietā uz nedēļu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu