Ar Latvijas bankām pašlaik viss esot kārtībā (54)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

„Parex bankas” liktenis pašlaik nedraud nevienai citai bankai, tā šorīt intervijā „Neatkarīgajai” saka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja un padomes locekle Irēna Krūmane. Saskaņā ar viņas teikto, šādu optimismu vairo banku likviditātes un kapitāla pietiekamības rādītāji, kas pašlaik tiekot uzraudzīti nu jau katru dienu.

Globālo finanšu tirgu apsīkuma dēļ likviditātes rādītāji dažām bankām jau septembrī mazinājās, tomēr joprojām pārsniedzot normatīvu (30%), un lielākajām bankām tie pašlaik ir robežās no 37% līdz 57%. Latvijas banku kapitāla pietiekamība atbilst normatīvu prasībām, un trešā ceturkšņa beigās tā bija 12,3%, lielākajām bankām tā svārstījās robežās no 11% līdz 14,5% pie normatīva 8%.

Irēna Krūmane arī atgādinājusi, ka gandrīz visās Eiropas valstīs kādai bankai šajā un iepriekšējā mēnesī valdības ir nākušas palīgā risināt finanšu problēmas, kuras izraisījusi globālā krīze.

Globālo satricinājumu lavīna finanšu tirgos, pēc viņas teiktā, sākās 16. septembrī, un tas arī izskaidro faktu, kādēļ tikai divas nedēļas pēc tam – 1.oktobrī, piemēram, laikraksts „Diena”, atsaucoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), varēja ziņot, ka nevienam no Latvijas finanšu tirgus dalībniekiem nekādu problēmu nav.

Vēl 30. septembrī apkopotie banku darbības rādītāji bija labi, jo kārtējā statistiskā analīze, kas balstīta banku iesniegtajos mēneša pārskatos, ir ar mēneša nobīdi laikā. Tāpēc tagad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) banku monitoringu veic ik dienas.

Kad bankas galvenie darbības rādītāji – kapitāla pietiekamība un likviditāte – sāk balansēt uz normatīvu robežas, tad uzraugs kopā ar valdību strādā pie risinājumiem, nevis par to publiski runā.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu