ES atzinīgi vērtē ANO klimata konferences panākumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) svētdien atzinīgi novērtējusi ANO klimata konferencē panākto vienošanos, kas paredz izstrādāt jaunu tiesiski saistošu līgumu oglekļa dioksīda izmešu apjoma samazināšanai. Eiropas Komisijas (EK) izdotajā paziņojumā Durbanā panāktā vienošanās nodēvēta par "vēsturisku izrāvienu cīņā pret klimata pārmaiņām".

Eiropas Komisijas (EK) izdotajā paziņojumā Durbanā panāktā vienošanās nodēvēta par "vēsturisku izrāvienu cīņā pret klimata pārmaiņām".

"Tur, kur Kioto protokols sašķēla pasauli divās kategorijās, mēs tagad iegūsim sistēmu, kas atspoguļos mūsdienu savstarpēji atkarīgās pasaules realitāti," paziņoja ES komisāre klimata izmaiņu jautājumos Konija Hēdegorda.

"Ar šo vienošanos (..) ES ir sasniegusi savu Durbanas konference galveno mērķi. ES stratēģija nostrādāja," viņa piebilda.

ANO klimata konferenci Durbanā atzinīgi novērtējis arī ES prezidējošās valsts Polijas vides ministrs Macejs Novickis.

Jau ziņots, ka saskaņā ar panākto vienošanos sarunas par jaunu tiesiski saistošu līgumu oglekļa dioksīda izmešu apjoma samazināšanai tiks uzsāktas jau nākamgad un tām jānoslēdzas līdz 2015.gadam, bet jaunajam līgumam jāstājas spēkā līdz 2020.gadam.

Šobrīd spēkā esošā Kioto protokola darbības termiņš beidzas 2012.gadā, taču Eiropas Savienība (ES) piekritusi uzņemties vienpusējas saistības samazināt tā dēvēto siltumnīcefekta gāzu emisiju, sākot ar 2013.gadu.

Tas gan lielā mērā ir simbolisks akts, jo jau iepriekš ES bija paziņojusi, ka līdz 2020.gadam samazinās savu oglekļa dioksīda izmešu daudzumu par 20%, salīdzinot ar 1990.gada līmeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu