Noteiks vulkānu izvirdumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pētnieku grupa no Kvīnslendas universitātes (Austrālija) zinātnieces Alīnas Heilas vadībā ir izstrādājusi veidu, kā paredzēt vulkānu izvirdumus. Piedāvātās metodes pamatā ir pazemes grūdienu novērošana, jo tie parasti veicina straujas pārmaiņas vulkāna uzvedībā.

Par to, ka vulkāna izvirduma priekšvēstnesis ir neliela zemestrīce, bija zināms jau sen. Tagad Heilas grupa ir sagatavojusi precīzu aprakstu tam, kā tieši zemes svārstības izraisa lavas izvirdumu.

Heila stāsta: "Mēs precīzi nezinājām, ko ar šiem signāliem vulkāns mums vēlas pateikt." Viņas modelī tiek ņemti vērā tādi dzīlēs notiekoši tektonisko struktūru procesi kā kristālu veidošanās lavā. Savā darbā zinātnieki balstās uz pētījumiem, kas veikti ar vulkānu "Soufriere Hills", kas atrodas Montserratas salā. Sagaidāms, ka pētījumu turpināšana zinātniekiem pavērs iespēju paredzēt vulkānu izvirdumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu