Plāno uz Mēness uzbūvēt bāzi (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV nacionālā aeronautikas un kosmosa aģentūra (NASA) ir paziņojusi, ka uz Mēness virsmas tiks ierīkota starptautiska stacija. Paredzēts, ka bāze parādīsies uz viena no Zemes pavadoņa poliem 2024. gadā — četrus gadus pēc tam, kad otro reizi vēsturē uz Mēness būs nosēdušies astronauti.

Konkrēta vieta, kur plānots uzbūvēt pastāvīgo Mēness bāzi, pagaidām nav noteikta. Taču NASA speciālisti ir paziņojuši, ka bāzi būvēs uz viena no viņu izvēlētajiem diviem iecirkņiem pavadoņa dienvidu polā. Dienvidu polu vairāk apspīd Saule, tātad stacijai būtu elektroenerģijas resurss. Bez visa tā līdzās vietai, kur atradīsies bāze, pēc pagaidu aprēķiniem pavadoņa virsmā atrodas noderīgu izrakteņu rūdas, tostarp arī ledus plāksnes, no kurām stacija var iegūt ūdeni.

NASA programmā paredzēts, ka ekspedīciju Mēness orbītā nogādās pilotējamais kosmiskais kuģis "Orion", kas pašlaik ir projektēšanas stadijā. Uz Mēness virsmas nosēdīsies principiāli jauns kosmiskais aparāts, kas spēs nokļūt jebkurā Mēness virsmas vietā un brīvi pa to pārvietoties. Tajā arī dzīvos ekspedīcijas locekļi, kamēr nebūs uzbūvēta pastāvīga bāze.

Pirmie kuģa "Orion" izmēģinājumi plānoti 2009. gadā. Ja tie noritēs veiksmīgi, pēc pieciem gadiem NASA Mēness orbītā sūtīs pirmo pilotējamo kuģi, taču uz pavadoņa virsmas astronauti nenolaidīsies. Gadījumā, ja šis posms notiks bez jebkādiem sarežģījumiem, 2020. gadā uz Mēness nolaidīsies četru astronautu ekspedīcija, kuri nodarbosies ar pastāvīgās bāzes celtniecību.

Pirmos četrus Mēness bāzes iekārtošanas gadus astronauti stacijā atradīsies ne ilgāk par nedēļu, taču jau no 2024. gada ekspedīcijas locekļi uz Mēness virsmas varēs pavadīt līdz sešiem mēnešiem ilgu laika posmu.

NASA plāno, ka Mēness bāze kļūs par starptautisku projektu, un stacijas tālākā perspektīvā ietilpst arī uzņemt ne tikai zinātniskās ekspedīcijas, bet arī kosmiskos tūristus. Pēc NASA vadības teiktā, piedāvājumu piedalīties Mēness bāzes projektā jau apstiprinājuši ASV partnervalstis starptautiskajā kosmiskajā stacijā — Krievija, Eiropas Savienība un Japāna.

Viena no aģentūras vadītājām Šana Deila ir paziņojusi, ka NASA plānos pagaidām neietilpst projektā iesaistīt visjaunāko kosmisko lielvalsti — Ķīnu —, kas pati ir paziņojusi par savas ekspedīcijas uz Mēnesi gatavošanu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu