Bezgalīgs kombināciju skaits (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šāds apgalvojums nav pārāk pārspīlēts, ja runa ir par slaveno Rubika kubu. Matemātiķi aprēķinājuši, ka ar to iespējami 43 triljoni kombināciju.

Lai Rubika kubu sagrozītu visās iespējamās kombinācijās ar ātrumu viens apgrieziens sekundē, būtu vajadzīgi aptuveni 1,4 miljardi gadu!

No ārpuses kubiks šķiet kā vienkārša bērnu rotaļlieta, taču tā ir padarījusi slavenu Rubika uzvārdu. "Rotaļlietu" izgudroja jaunākais no brāļiem Rubikiem — Erno. Tolaik viņš strādāja Budapeštas mākslinieciskās meistarības universitātē par asistentu.

Aizraušanās ar Rubika kubu līdzinājās epidēmijai: koledžās, ofisos, zinātniskajos institūtos cilvēki grozīja rokās kubus, cenzdamies salikt tos pa krāsām. Tika rīkotas pat ātruma sacensības. Par pirmo pasaules čempionu 1982. gadā kļuva 16 gadus vecais vjetnamietis Mins Tajs — viņš kubu salika 22,95 sekundēs. Jaunākais pasaules rekords ir 16,5 sekundes! Tika atklāti Rubika kuba klubi, zinātnieki rakstīja grāmatas. Tikai ASV vien no "rotaļlietas" nonākšanas veikalā brīdim 1980. gadā tika pārdoti 10 miljoni Rubika kubiku.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu