Francijas pavadonis meklēs jaunas planētas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Planētu, kas atrodas ārpus Saules sistēmas, meklēšana kļūs par franču pavadoņa "COROT" (Convection, Rotation & Planetary Transits) pamatuzdevumu. Plānots, ka Eiropas kosmiskā aģentūra to palaidīs 21. decembrī. "COROT" palaišana tiks realizēta ar nesējraķetes "Sojuz 2–1B" palīdzību. "COROT" radīšanā ir piedalījušies arī spāņu zinātnieki.

Pavadonis ir aprīkots ar īpašu teleskopu, kas spēs atrast planētas, kuru mazākais izmērs būs vairākas reizes lielāks par Zemi. Pagaidām ārpus Saules sistēmas astronomiem ir izdevies atklāt tikai planētas gāzes gigantus, kas ir līdzīgi Saturnam, Jupiteram un Neptūnam.

Zinātnieki plāno, ka savas darbības laikā "COROT" spēs atklāt milzīgi daudz planētas gigantu un nodrošināt ar pētniecisko materiālu šo kosmisko ķermeņu statistisko pētīšanu. Šis darbs astronomiem dos iespēju paredzēt planētu atrašanās vietas zvaigžņu sistēmā, izmantojot datus, kas iegūti no analoģiskiem spīdekļiem.

Mūsdienu tehnika neļauj tieši saskatīt planētas citās zvaigžņu sistēmās. Aparatūra, ar kādu aprīkots franču pavadonis, ļaus fiksēt planētas atrašanās vietu. Vēl viens "COROT" uzdevums ir izpētīt zvaigžņu iekšējo uzbūvi. Analoģisku aparātu palaidīs arī NASA, taču tas notiks 2008. gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu