Ir bažas, ka arī šajā pavasarī būs plūdi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ziema nupat ir tikai sākusies, tamdēļ hidrologi vēl pagaidām nespēj precīzi pateikt, vai arī šajā pavasarī Jelgavu un tās tuvāko apkaimi skars plūdi, taču ūdens līmenis Lielupē pirms sala iestāšanās bija augsts, kas rada bažas.

«Vēl jau ziema ir tikai sākusies, tamdēļ pagaidām nevar precīzi pateikt, vai arī šajā pavasarī plūdi būs. To noteiks laikapstākļi visas ziemas garumā, it īpaši tās beigu posmā,» teic Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadošā hidroloģe Irēna Nikoluškina.

Viņa atklāj, ka to, vai plūdi būs, noteiks arī sniega segas daudzums pavasara sākumā. Ja tā būs tikpat bieza kā pērn, tad ir liels risks, ka plūdi ir neizbēgami. No tiem varētu glābt īslaicīgi atkušņi ziemas laikā, jo tad sniega sega ik pa laikam saruktu, nevis tikai krātos.

Hidroloģe atklāj, ka centrs zemes sasaluma mērījumus neveicot, tamdēļ nevarot spriest par to, kādā stāvoklī tā pašlaik ir, proti, cik dziļi tā sasalusi.

Viens no būtiskiem apstākļiem, kas ietekmēs to, vai plūdi būs, ir ledus sega ūdenstilpēs, it īpaši Lielupē. I.Nikoluškina zina teikt, ka pašlaik ledus kārta Lielupē ir vidēji 19 centimetrus bieza, ja tā ziemas laikā kļūs ievērojami biezāka, tad pavasarī tiem būs grūtāk izkust un vietām var veidoties bīstamie ledus sablīvējumi jeb vižņi, kas bija viens no šī gada plūdu iemesliem. «Šeit noteikti jāpiebilst, ka ūdens līmenis upē pirms aizsalšanas bija augsts,» tā hidroloģe. Tāpat Lielupē jau tagad vietām veidojoties šādi sablīvējumi.

Taujāta, vai ir kaut kas tāds, ko iedzīvotāji paši var darīt, lai no iespējamajiem plūdiem izvairītos vai to ietekmi mazinātu, hidroloģe skaidro, ka pret dabu viens cilvēks šajā gadījumā ir bezspēcīgs, taču tā lieta būtu jāapzinās riskus un tiem laicīgi jāgatavojas, proti, ja pastāv applūšanas risks, laicīgi ir jādomā par mantu novietošanu drošās vietās, kur ūdens tām netiek klāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu