Virtuve bez augiem ir kā tuksnesis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liela daļa cilvēku savā mājoklī vēlas izveidot miniatūru oāzi ar zaļojošiem un ziedošiem augiem. Dzīvoklis nav iedomājams bez telpaugiem, jo tādējādi daba ienāk mājā, vienlaikus kļūstot par nozīmīgu dizaina elementu. Turklāt virtuvē puķes un zaļojoši augi ne tikai izdaiļo interjeru, bet arī mazina stresu un attīra piesārņoto gaisu.

Stīgu akmeņlauzīte. Uz sarkanajām stīgām, kas nokarājas no pudura ar iespaidīgajām lapām ar pelēki zaļajām dzīslām, veidojas daudz vairvasu. Ļoti piemērots vēsākām telpām, pat neapkurināmiem priekšnamiem. Labi jūtas gaišā, gan nedaudz noēnotā vietā. Ieteicama zemāka gaisa temperatūra, bet akmeņlauzīte var augt arī siltākā telpā. Mīl vidēju gaisa mitrumu. Mēslo reizi divās nedēļās, ziemā – nē. Laista, kad augsnes virskārta kļūst sausa. Pavairo dalot un ar vairvasām.

*

Volisa spatifila. Spatifilas var būt dažāda lieluma. Dažas izaug gandrīz metru augstas, citas – ne garākas par 30 cm. Savvaļā spatifilas zied pavasarī, bet, ja mājā nodrošina piemērotus apstākļus, baltie ziedi var parādīties visu gadu.

Vasarā jātur viegli noēnotā vietā, ziemā – gaišākā. Ja augs vasarā atrodas oranžērijā, tam var kaitēt pārmērīgs karstums. Ziemā minimālā temperatūra ir 16 grādu. Aktīvās augšanas laikā jālaista bagātīgi, turpretī ziemā – nedaudz, tikai tad, kad augsne ir viegli apžuvusi. Tās nezied pastāvīgi, bet, ja ziemā augam būs pietiekami daudz gaismas, tas bagātīgi ziedēs pavasarī. Dažas šķirnes, kurām ir ļoti lielas lapas, audzē tieši lapu dēļ, un tās telpās ziedēs slikti.

*

Blosfelda kalanhoje. Ir pārsteidzoši daudz kalanhoju. Tām ir daudzveidīga forma, stils un krāsa. Kalanhojes patiks ikvienam, kas vēlas sākt veidot kolekciju.

Visas kalanhojes neilgu laiku var turēt tieši saulē – jo pelēkākas un matainākas tās ir, jo vairāk saules tām vajag. Ziemā pacieš zemāku temperatūru – līdz 10 grādiem, labi jūtas normālā istabas temperatūrā. Labāk turēt sausākas, kad laista, ūdens jālej apakštasītē. Starp laistīšanas reizēm augsnei jāļauj viegli izžūt, bet ziemā jālaista maz. Ja auga pamats kļūs slapjš, tas sāks pūt. Blosfelda kalanhojei jānoplūc visi vecie ziedi, lai aizkavētu ziedkopu nokrišanu auga vidū un to pūšanu. Jāmēslo ar sabalansētu šķidro mēslojumu reizi divās nedēļās, pārējās – reizi mēnesī.

*

Krokainā peperomija. Raksturīgas ziedu vālītes, kas līdzīgas peles astei. Vairākums peperomiju veido kompaktu puduri, dažām šķirnēm – kāpelējoši stumbri. Visas labi aug viegli noēnotā vietā. Ja vairākas iestāda vienā podā, var iegūt bagātīgu lapu formu un krāsu kompozīciju. Jātur spilgtā, izkliedētā gaismā, bet ne tieši saulē normālā istabas temperatūrā, ziemā minimālā – 14 grādu. Ūdeni lej uzmanīgi, nesamitrinot auga pamatu, ļoti jutīgas pret pārlaistīšanu. Krokainajai peperomijai nekaitēs, ja tā pirms laistīšanas sākusi vīst. Pārāk slapjā augsnē sāk pūt pārblīvētie dzinumi. Labi aug terakotas podos.

*

Apmaļu dracēna. Dracēnas jeb pūķkoki ir iespaidīgi augi. To dekoratīvo, šauro lapu pušķi eleganti izskatās slaido stumbru galos. Apakšējās lapas tiek nomestas, dzinumiem augot. Lielu eksemplāru labāk novietot uz vienkrāsaina fona, lai uzsvērtu tā iespaidīgo formu. Dracēnām patīk labs apgaismojums. Smaržīgā dracēna pacieš arī pusēnu. Tai pietiek ar 18–24 grādiem, ziemā temperatūra nedrīkst pazemināties zem 14–15 grādiem. Aktīvas augšanas laikā jālaista mēreni, ziemā – minimāli un tikai tad, kad augsne izžūst. Pavasara beigās apmaļu dracēnai var nogriezt galotni, tad tai sāks veidoties sāndzinumi. Uzmanīgi jānorauj vecās, neglītās lapas, lai augs izskatītos sakopts.

*

Kalīzija (zelta stīga). Patīk siltums, bet augu labāk nenovietot tiešos saules staros. Plus 18 grādu to pilnībā apmierina, un, ja vēl ir nepieciešamais mitrums, stīgas stiepjas uz visām pusēm. Jālaista mēreni, īpaši ziemā, ar mīkstu, remdenu ūdeni. Pārmērīgs mitrums nav vēlams, bet nedrīkst pieļaut arī pārkaltušu zemi, jo tad augs zaudēs lapas. Ja lapu gali sāk vīst, tas ir pirmais simptoms, ka augu nepareizi kopjat. Iespējams, nepietiek minerālvielu, apspīd intensīva saule vai bagātīgāk jālaista. To drīkst darīt vienīgi vakaros. Augšanas periodā zelta stīga jāpiebaro ar istabas puķēm paredzētajiem kompleksajiem mēslojumiem. Ja zelta stīgu labi kopj, tā dažkārt zied sīkiem, bālganiem un smaržīgiem ziediem, veidojot blīvus ziedkopu pušķīšus.

*

Kātlapu singonija. Garo, zaļo singoniju mūsdienās var redzēt reti, to nomainījusi kompaktu augu grupa ar dažādi raibām lapām. Lielajai singonijai lapas ir daivainas. Tās rada daudz lielāku vizuālo efektu. Visām singonijām nepieciešams mitrums. Augam nepieciešama spilgta, izkliedēta gaisma, nedrīkst turēt tiešā saulē. Piemērota normāla istabas temperatūra (18–24 grādi), ja tā būs augstāka, augam nepieciešams vairāk mitruma.

Visu gadu augsnei jābūt mitrai, jālaista tikai tad, kad augsne apžuvusi. Singonija jāaudzē ap sūnu mietu vai jāļauj tai nokarāties no plaukta. Augšanas laikā regulāri jāmēslo. Ja telpaugiem ir sarkanā tīklērce, jāpārbauda arī singonija, jo tās lapu zīmējums atgādina tīklērces invāzijas simptomus.

Labi jūtas iekarināmā grozā vai uz plaukta.

*

Falenopši. Eleganti augi ar lielām ziedu kaskādēm, kas veidojas uz spēcīgiem, līdz 90 cm gariem arkveida ziednešiem. Ir dažādas krāsas, tomēr visiem vajadzīgi līdzīgi augšanas apstākļi. Saknēs ir hlorofils, un tajās notiek fotosintēze, tāpēc vajadzētu audzēt režģu grozā vai tādā podā, kur var ātrāk pamanīt, kad saknes ir sausas. Nepieciešama spilgta gaisma, bet ne tieša saule. Lai falenopsis ziedētu ziemā, jātur mākslīgā gaismā. Piemērota temperatūra 20 grādi, naktīs derētu pazemināt par četriem grādiem. Aktīvas augšanas laikā jālaista bagātīgi, ziemā – mazāk un tad augsne jātur gandrīz sausa. Patīk, ja lapas un saknes regulāri apsmidzina ar mīkstu ūdeni. Uz ziediem nevajadzētu smidzināt, ūdens nedrīkst būt uz lapām, jo tas var izraisīt pūšanu, īpaši – zemā temperatūrā. Vasarā jāmēslo ar orhideju mēslojumu reizi divās nedēļās, iemērcot saknes šķīdumā uz 5 minūtēm un pēc tam ļaujot tam notecēt. Pēc noziedēšanas ziednesis jāsaīsina, atstājot virs zemes divus pumpurus, vai jāizgriež pilnīgi, lai veidotos jauns ziednesis.

*

EKSPERTES VIEDOKLIS

Ineta BĀrbale, ziedu salona Fiori floriste

Telpaugi, arī ziedošas puķes, ir pieprasīti. Bieži vien dāvināšanai izvēlas nevis grieztos ziedus, bet tieši podiņos. Lielākoties mūsu pircēji taujā, kurām telpām attiecīgais augs vairāk piemērots, kā to pareizāk kopt – cik daudz jālaista, ar ko jāmēslo, kāda temperatūra istabā nepieciešama.

Katrā ziņā arī virtuvē iederas ziedošas puķes podos, zaļojoši un stīgojoši augi, kas iekārti podos, uzlikti uz plauktiem.

Bieži vien augus izvēlas tieši praktiskiem mērķiem – dekoratīvo papriku vai vienā podā iestāda dažādus garšaugus. Arī tāds zaļojošs minidārziņš atsvaidzinās jūsu virtuves iekārtojumu, turklāt saimniecei būs ērti noplūkt svaigu, zaļojošu lapiņu, ar ko uzlabot ēdiena garšu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu