Māla vai plastmasas podos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl jau naktīs termometra stabiņš paceļas līdz desmit grādiem, bet oktobris jau pusē, šur un tur gaidāmas salnas.

Laiks siltākās telpās pārvietot pa vasaru dārzā iznestos istabas augus un puķes. Tāpat no zemes ārā jārok un podos jāpārstāda tās puķes, kas visu vasaru pavadīja zem augļu kokiem vai nedaudz noēnotākā vietā. Biezākos plastmasas podos augus pārziemošanai var atstāt arī neapkurinātās siltumnīcās.

Tirdzniecības tīklā ir ārkārtīgi liels keramikas un plastmasas podu piedāvājums. Gribot negribot nākas apmulst šīs dažādības priekšā. Kurš būs labāks – māla pods vai plastmasas? Tiem cilvēkiem, kam zaļie īkšķīši, praktiski nekad nerodas problēmas, kādos stādīt, jo augs tāpat. Protams, podam noteikti jābūt caurumiņam, ja tā nav, apakšā jāliek drenāža, piemēram, oļi. Katrā ziņā, pirms augu vai puķi pārstādīt, jānovērtē, kāds pa vasaru izaudzis sakņu kamols, vai to nav nepieciešams pārdalīt. Ja tilpums piemērots, var atstāt tajā pašā, bet izgriezt nokaltušos vai bojā gājušos dzinumus, piemēram, papardei. Tāpat jāskatās, kāda ir augsne – vai nav pārāk pieblīvēta, iespējams, ka vajag jaunu, jo augs vai puķe nav pastiepušies garumā un pieņēmušies kuplumā.

Pirms pārvietošanas telpā visi podi kārtīgi jānomazgā, jāapslauka vai jāatstāj apžūt. Puķes būs ārkārtīgi pateicīgas, ja tās paliksiet zem dušas, padzirdīsiet ar ūdens strūklu un nomazgāsiet kādu tīmekli vai putekli.

Istabas puķes un augi tomēr labāk jūtas no dabiska materiāla gatavotos traukos. Sen pārbaudīti un noderīgi ir tieši māla podi. Retumis, kad pie rokas nav bijis cits kā tikai plastmasas pods, viens otrs augs ietupināts arī tādā. Vai māla traukā puķes labāk aug?

***

EKSPERTA VEIDOKLIS

Līga Dzosena, SIA SilJa ainavu tehniķe

– Māla podos noteikti labāk, jo tādos saknes var elpot, izdalās liekais mitrums, nodrošināta gaisa cirkulācija. Pati personiski tikai tādos vien stādu. Visi māla podi ir dzīvi, bet plastmasas – nedzīvi. Vienīgi plastmasas podos labi aug orhidejas, jo tām ir atšķirīga sakņu sistēma. Mūsu uzņēmums galvenokārt piedāvā māla podus, bet ir arī plastmasas. Lielākoties daudzie pircēji labprātāk iegādājas māla traukus, jo tie ir sen pārbaudīti. Katrs var savā mājoklī pārliecināties un veikt eksperimentu – viena veida puķi iestādīt māla, lakota māla un plastmasas podā un pierakstīt savus novērojumus. Lakotos māla traukos noteikti jāliek lielāka kārta keramzīta. Man dracēnas aug arī plastmasas podos. Tiklīdz tām trauki kļūs par maziem, noteikti izvēlēšos māla. Lai būtu skaistāk, ielikšu pēc tam lakotajā traukā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu