Augļi no zariem jānovāc maigi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vecajos augļu dārzos ābelēm ir augsti jo augsti zari. Visskaistākie augļi, kā likums, gozējas visaugstākajos zaros.

Cilvēks tiem klāt

netiek, pat visgarākās kāpnes par īsām. Jāmeklē speciāli rīki, ar tiem varēs novākt ne vien ābolus, bet arī bumbierus, plūmes, aprikozes, pīlādžus, kā arī vīnogu ķekarus.

Pieejamie rīki

Dažādos dārzkopības veikalos var iegādāties augļu novākšanas rīkus. No plastmasas gatavotie ir ražoti Vācijā. To priekšrocība – sānos atrodas skrūve, ar kuru var mainīt trauka novietojuma slīpumu. Tie ir krāsās košāki (tos paredzēts stiprināt speciālos kātos), līdz ar to arī dārgāki. Krievijā ražotajiem īsāki zobiņi, bet no metāla, tādi, ieķeroties zaros, nenolūzīs, bet trauku diametrs nedaudz mazāks. Ar vācamajiem rīkiem vien par maz, jāmeklē arī kāti. Vācijas ražotāji piedāvā dažāda garuma – 1,30, 1,50 un 1,80 m garus. Lai sasniegtu galotni, jāiegādājas kāts ar regulējamu garumu, minimāli tas ir 1,60, maksimāli – 3,60 m. Novācamos traukus, kam nav speciālo kātu, var iestiprināt koka kātos. Tos var sagādāt pats, kā arī nopirkt gatavus. Parasti piedāvā, sākot no 1,50 m garus.

Kā ar jēlām olām

Kad sāka ražot mūsu lielais augļu dārzs, tētis mācīja: āboli grozā jāliek tikpat saudzīgi kā jēlas olas. Nevienu nedrīkst stingrāk saspiest, nekādā gadījumā mest, un, ja kāds skaistulis nokrīt grozam garām, tas ilgstošai uzglabāšanai vairs neder. Gluži tāpat sārtos, dzeltenīgos un citos toņos iekrāsojušos augļus rindojām plauktos pagrabā – tikai vienā kārtā.

Auglis ir gatavs tad, kad tas viegli atdalās no zara. Bieži vien vākšanai izmanto pītus grozus, bet labāk polietilēna traukus, jo tad ābolus mazāk traumē. Lai rokas būtu brīvas, trauku ar āķi piekarina pie kāpnēm vai iekar zarā. Polietilēna trauku var pagatavot arī pats.

Ērts vācamais

Darbu steigā bieži vien neatliek laika meklēt speciālus rīkus, tālab jebkurš dārzkopis itin viegli tādu var pagatavot pats. Tāds augļu vācamais kalpos vairākus gadus, un problēma būs atrisināta.

Jāatrod 4–5 cm resns vajadzīgā garuma koks – pīlādzis, osis, lazda u.c. Ar nazi iešķeļ galu un sadala koku četrās daļās. Lai vācamajam rīkam būtu nepieciešamais platums, žāklēs ievieto koka sprungulīšus.

Ja nav pagraba

Āboli labi glabājas jebkurā cieši noslēgtā traukā, piemēram, piena kannā. To piepilda ar āboliem. Pēc tam izrok bedri, kas ir dziļāka par kannas augstumu, ievieto to iekšā, pāri pārliekot dēlīti. Uzber apmēram 0,5 metrus augsnes vai pārklāj ar putuplastu. Der arī salmi, avīžu vīkšķis, lai ziemā neizsaltu. Pēc tam pārsedz ar plēvi. Lai dabūtu svaigos ābolus, noņem pakojumu un paceļ vāku. Izcili skaistus ābolus vai bumbierus svētku galdam var uzglabāt, ietinot tos pergamenta papīrā un saliekot vienā kārtā kastēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu