Sarunas ar ķirbi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apaļi, ovāli, iegareni, ar cepuri galvā pie akmeņu krāvuma zālienā gozējas pussimts dažādu šķirņu ķirbju. Arī krāsu toņi visdažādākie – dzelteni, gaišāki un tumšāki zaļi, oranži, sarkanīgi. Mūsu ciemošanās reizē Dundagas Amaļos saimniece Edīte Seipule bija paspējusi novākt apmēram pusi no šīs vasaras audzējuma.

"Kad kātiņš, ar kuru ķirbis turas pie stīgām, kļūst kokains un tajā vairs nevar iespiest, laiks vākt nost," saka Edīte Seipule, pie citiem ciltsbrāļiem pielikdama vēl kādu apaļīgo dārzeni. "Pēc noņemšanas ķirbi vajag apsauļot, tie maina krāsu un pēc tam daudz labāk glabājas. Lietus, kas tagad uzlīst, neskādē, iztek kaudzei cauri, vējš nožāvē, un viss kārtībā.

Der visam

Ķirbji visam kam der, ne jau tikai salātiem vai mannas putrai. Piemēram, sarkanīgajai Amazonkai ir daudz karotīna, Habardai – pārtikas želatīna, to ļoti labi var izmantot svaigā veidā, kā arī cept. Hersonas riekstu ķirbis garšo gluži kā burkāni. Parīzes dzeltenais ieteicams sulai, bet Baternatt Tahitian var saglabāt pat līdz nākamajai ražai, tas maina krāsu un kļūst oranžs.

Mūsu klubs nodarbojas ne tikai ar audzēšanu, bet arī ar šķirņu popularizēšanu. Domāju, ka tieši šīs aktivitātes pilnībā mainījušas priekšstatu par ķirbjiem, ja ne par visiem 360, tad par 180 grādiem noteikti. Daudzi grib audzēt paši. Enerģētiski spēcīgi ir tieši apaļas formas dzeltenie ķirbji. Rudenī pošos uz izstādi Dabas muzejā, vēlāk būs pieejamas arī sēklas.

Neticami, cik daudz ķirbju sulas var izdzert. Katru dienu vajadzētu izspiest glāzi sulas un dzert līdz pat februārim, kad laba kvalitāte. Ja nav iegaršojusies ķirbju sula, var piespiest klāt ābolus, burkānus vai vēl kādu citu augli. Šogad vajadzētu būt saldiem ķirbjiem, jo bija daudz saules. Anglijā, piemēram, no tiem gatavo ievārījumu, bet šo, zosij līdzīgo, var izmantot arī citiem mērķiem. Kad no tā izņemtas sēklas un apvalks izžāvēts, noderīgs vīna glabāšanai, kā tabakas maks, tajā var slaukt pienu. Mēs mājās parasti nozeltījam un noliekam savam priekam – skaista krāsa," stāsta Edīte Seipule.

Rasa staigā

Amaļu saimniece vedina mūs apskatīt, kur aug viņas ķirbji. Tiem ierādītas trūdvielām bagātas kaudzes, turpat vai pussimts, kam katru gadu pieliek klāt pērno sienu. Viens no noteicošajiem faktoriem, lai ķirbji augtu – siltums un mitrums. Šis pavasaris nebija labvēlīgs – iesākumā vēss, pēc tam mēnešiem ilgstošais sausums. Tikai maija beigās varēja izstādīt sēklas. Ķirbis neaug, ja gaisa temperatūra ir zem 10 grādiem. Tieši tālab tik noderīgs pērnais siens, sēkliņu paliek it kā zem deķīša, lai būtu siltāk. Var uzmest arī salmu kārtu. Ja sēklai un stādam būs par aukstu, var nonīkt.

Edīte Seipule teic: ja uz viena stāda izaug seši ķirbji, tas ir labi. Rudens pusē saimniece zem ķirbjiem, kuri vēl stingri turas pie stīgām un nav apvēlušies, paliek dēlīti. Tā tos var pacelt nedaudz augstāk. Svarīgi katru dienu, ja vien atliek laika, paplikšķināt, apglāstīt dārzeņa sānus un aprunāties.

"No katras šādas tikšanās ķirbis piebriest, šis kontakts daudz dod arī man, saņemu pretī enerģiju. Audzējot redzu skaisto, darbs nav primārais. Visu vasaru lēju, ar šļūteni klāt pie katras kaudzes, laikam jau beidzot daba par mani apžēlojās. Kad augļi veidojas, nogriežu sāndzinumus, lai tie neatņem spēku. Te pāri laukiem rasa staigā, ķirbji var padzerties. Paši lielākie ķirbja ienaidnieki ir peles un žurkas, tām patīk zem siena rakties, viscaur izalots."

Sirdij – puķes

Edīte Seipule ir lielākā ķirbju audzētāja Latvijā, bet viņa vēl audzē apmēram 100 šķirņu tomātus un 20 šķirņu papriku. Turklāt Amaļu pagalms slīgst vienos ziedos. Puķes podos novietotas pie akas, iekārtas speciālos statīvos, tās grezno pirtiņas ieeju. Akmeņdārzos līdzās skujeņiem un ziemcietēm – krāsainās vasaras puķes.

"Te agrāk bija vecas siltumnīcas pamati, nolīdzinājām, ieklājām plēvi, un nu ir neliels baseins. Ūdensrozes tajā zied no pavasara līdz rudenim. Spēlējos ar krāsu laukumiem, lai zied. Šeit ir apdarinātas kanalizācijas akas. Lai aizsegtu vākus, visapkārt apstādīju čīkstenes. Man uzdāvināja tādu mazu koka strupulīti – gobu. Nu tā izaugusi, turklāt pati veido nokareno formu. Bērni atveda interesantu akmeni – paejiet tālāk, skatieties, kā tas smaida. Nu, redziet, ir tam mazliet šķība mute, gluži kā smejoties," mudina Edīte. Patiesi, ja tā labi ieskatās, akmens nudien smaida.

Dārzā vēl ražoja un gatavojās kazenes, ko šīs mājas saimniece savārījusi kopā ar ērkšķogām. Viņai ir arī putnu un zosu ganāmpulks, ko šogad posta lapsas. Tām par traucēkli nav pat augstais stiepļu režģis, iemanās dējējas aiznest prom. Ķirbjus, ko šīs mājas iemītnieki nespēj patērēt, izbaro putnu saimei. Ieguvums – abpusējs.

Edīte Seipule mūs aicina apsēsties zem lielās kastaņas. Lapotne allaž pasargājot no lietus un vasaras svelmes, tur nekad neesot par karstu, jo visapkārt staigā vēji. Baudām kurzemnieces viesmīlību un tomātus – trijatā bez kautrēšanās notiesājam gandrīz visus šķīvī saliktos daudzkrāsainos bumbuļus, bet dāvanā saņemam pa dzeltenam ķirbim, kas mūs sildīs aukstajā ziemā.

***

DER ZINĀT

Ķirbju ārstnieciskās īpašības

• ķirbis satur aminoskābes, vitamīnu C, B grupas vitamīnus, karotīnu, pektīnu, fosforu, silīciju, kobaltu, magniju, varu

• uzturā lietojamas visas

sastāvdaļas, arī ziedi un stīgas

• no ziediem kopā ar citiem augļiem un ogām gatavo salātus, sajaucot ar labu elļu

• stīgas palīdz sirds un nervu nespējas gadījumā, tām ir urīndzenoša iedarbība

• miza stiprina matus, nagus un zobus, samaltu vai sarīvētu to izmanto tāpat kā mīkstumu

• viducis noder mugurkaula un locītavu masāžām, ādas kopšanā kā losjons, jo satur bioloģiski aktīvas vielas un tīru ūdeni; tas ārstē ādas izsitumus un dziedē ekzēmas

• sēklas eļļo un uztur labā stāvoklī locītavas, atjauno gļotādu mitrumu un ir profilakses līdzeklis onkoloģiskām slimībām

• ķirbju sēklas iznīdē arī dažādus vēdera parazītus, cērmes, spalīšus

• tās var ēst svaigas, arī žāvētas vai apceptas uz pannas

• sula satur organisko želatīnu, kas veicina skrimšļu atjaunošanos, samazina osteohondrozes sekas

• ķirbji veicina kaulu dzīšanu un neorganisko sāļu izvadīšanu no organisma

• miza, mīkstums un sula spēj atjaunot saistaudus, skrimšļaudus un kaulaudus

• mīkstums īpaši piemērots kuņģa un zarnu trakta slimniekiem, tajā maz šķiedrvielu, bet daudz pektīna, kas izvada lieko holesterīnu, šķidrumu, samazina asinsspiedienu

• ķirbis un tā sēklas jāēd grūtniecības laikā, tās nodrošina augli ar organisko cinku un samazina spontānā aborta draudus

• barojošām mammām ķirbju sula veicina piena rašanos

• ķirbis veicina sievietes skaistumu – palīdz atjaunoties ādai un gļotādām, novērš nervozitāti, uzlabo zarnu darbību

• mīkstums un sula palīdz neaptaukoties, nomierina, uzlabo miegu, veicina nieru darbību

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu