Daugavā noķer Āfrikas samu (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien, 20.augustā, kāds pusaudzis Daugavā Jēkabpils rajonā noķēris Latvijā reti sastopamu zivi - Āfrikas samu, informē laikraksts "Latvijas Avīze".

Sams sver 1,2 kilogramus un sasniedz 52 centimetru garumu, tam ir sešas ļoti labi redzamas ūsas, nevis divas lielas un divas ļoti mazas, tikko pamanāmas, kādas ir Latvijā sastopamajiem samiem. Ir arī vairākas citas izteiktas atšķirības: Āfrikas samam ir garāka galva, bet plakana, līdzīga čūskas galvai, ļoti cieta pieres daļa, turklāt grumbuļaina un ar tādu kā ornamentu. Gandrīz pa visu muguras daļu stiepjas 30 centimetrus gara spura.

Aizkraukles rajona Seces pagasta zivju audzētavas "Purviņi" īpašnieks Ojārs Daubers, uzklausījis neparastās pazīmes, sacījis, ka tas "neapšaubāmi ir Āfrikas sams. Latvijā Āfrikas sami sastopami tikai divās zivju audzētavās, tai skaitā manējā."

Zivju speciālists skaidroja, ka Āfrikas samam Daugavā nav iespējams ilgi dzīvot - tam vajag daudz siltāku ūdeni, jau plus astoņos, desmit grādos tas barību neuzņem. Pēc visa spriežot, kāds šo samu ielaidis Daugavā. Otra iespējamība - kādam, kas iegādājies eksotisko zivi, tā izsprukusi un nokļuvusi ūdenī.

Tas iespējams, jo Āfrikas samam ir divējāda elpošana, tas var pārvietoties arī pa sauszemi.

Daži laikraksta aptaujātie makšķernieki izteikuši pieņēmumu, ka varbūt kāds biznesa cilvēks, kas nelegāli ieved valstī eksotiskas radības, metis acis arī uz Āfrikas samu, tagad pavairo šīs zivis un tirgo. "Nav nekāds brīnums, Āfrikas sama gaļa ir garšīgāka. Mēs pie šiem samiem tikām, iepērkot Polijā jau apaugļotus ikrus. Mums ir jau savi vaislinieki, jau divus gadus iegūstam mazuļus," stāstījis Daubers.

Āfrikas sami, kam ir divējāda elpošana, dzimtenē, izžūstot upēm, ierokas dubļos un tur sagaida nākamās lietavas.

Jau ziņots, ka jūlija beigās, atpūšoties pie dīķa Ķīmiķu rajonā, daugavpilieši izmakšķerējuši Latvijas ūdeņiem neraksturīgu zivi - Dienvidamerikas ūdenskrātuvēs izplatīto Piranju Pygocentrus. Pašlaik šī zivs apskatāma Latgales zoodārzā.

Piraija dīķī, visticamāk, bija nokļuvusi no kāda akvārija. Piraijas brīvā dabā dzīvo baros, tādēļ arī parasti tās tiek tirgotas grupām. Pirms vairākiem gadiem kāds cilvēks, iespējams, iegādājies piraiju grupu - piecas līdz desmit nelielas, divus līdz trīs centimetrus garas zivtiņas. Ar laiku, iespējams, izdzīvojušas apmēram trīs vai piecas zivis, kurām nepieciešama nopietna aprūpe - zivis regulāri jābaro un jātīra akvārijs. Iespējams, šie pienākumi piraiju saimniekam apnikuši un viņš nolēmis izlaist zivis tuvējā ūdenskrātuvē.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu