Vienota Gulbenes novada izveides lietderīgumu vērtēs pēc gadiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām Latvijā saskaņā ar pašvaldību pieņemtajiem lēmumiem pašreizējo 553 pašvaldību vietā izveidos 105 pašvaldības - 96 novadus un deviņas lielās pilsētas. Gulbenes rajonā būs viens - Gulbenes - novads, kurā apvienosies visi pagasti.

Šādu lēmumu otrdienas sēdē pieņēma Ministru kabinets, apstiprinot administratīvi teritoriālā iedalījuma projektu un atsakoties no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas piedāvātā varianta veidot 93 novadus un 9 lielās pilsētas.

Līdz šā gada beigām vietējās pašvaldības novados var apvienoties labprātīgi, tāpēc izveidotā novadu karte vēl var tikt grozīta atbilstoši vietējo pašvaldību deputātu lēmumiem.

Gulbenes rajona padomes priekšsēdētājs Aldis Strads bilst, ka par novadu veidošanu savulaik ir diskutēts ārkārtīgi daudz. Priekšlikumi bijuši dažādi, sākot no viena novada veidošanas, beidzot ar sešiem, septiņiem un pat deviņiem novadiem.

"Tikai pēdējā laikā bez lieliem strīdiem un asins izliešanas nonācām pie vienota lēmuma par apvienošanos vienā - Gulbenes - novadā. Cerams, ka līdz 2009.gadam nemainīsies līdzšinējie lēmumu un nostādnes, lai gan šobrīd ir grūti kaut ko izzīlēt. Rajona vietējās pašvaldības, ievērojot brīvprātības principu, nolēma apvienoties, tagad šis lēmums ir jāīsteno. Vai tas bijis pareizs vai ne, tas jau ir katras pašvaldības ziņā," saka A.Strads.

Viena novada izveidē padomes priekšsēdētājs saskata plusus un mīnusus, bet par to, kā būs vairāk, varēšot spriest tad, kad novads būs izveidots.

"Daudz kas būs atkarīgs no cilvēkiem, kuri strādās šajā novadā, no tā, kāda būs novada vadītāju attieksme pret pagastu attīstības centriem un nomalēm," saka A.Strads.

Galīgā lēmuma pieņemšana viegli nenācās arī Rankas pagasta pašvaldībai. Tika izteiktas dažādas apvienošanās versijas.

"Varbūt mūsu lēmums par apvienošanos vienā novadā nebija īsti pareizs, bet neatkarīgi, vai novads ir liels vai mazs, mēs varam dzīvot un strādāt. Galvenais, ka nav izjauktas rajona robežas, jo cilvēkiem tomēr ir iemītas taciņas gan uz rajona - nākotnē novada centru, gan uz pagasta centru. Iedzīvotāji pakalpojumus varēs saņemt gan novada, gan pagasta centrā. Uzskatu, ja jau reiz tai reformai bija jānotiek, tad šis tomēr ir vislabākais risinājums. Gribēt mēs varam daudz, bet domāju, ka pagasta iedzīvotāji cietēji pēc apvienošanās nebūs," uzskata Rankas pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Antaņevičs.

Savulaik par sava novada pastāvēšanu bija Lejasciema pagasts.

"Protams, mēs varējām turpināt cīnīties, lai pastāvētu paši par sevi, bet izlēmām, ka mums ir jādomā par cilvēkiem, kuri dzīvo Lejasciema pagasta teritorijā. Par to, vai izvēle bija pareiza, varēsim pateikt pēc gadiem. Atdaloties mēs nesaņemtu nekādu finansiālo atbalstu, lai varētu turpināt sakārtot pagasta infrastruktūru, bet apvienojoties mums ir iespējams daudz ko darīt iedzīvotāju labā. Sēdēt pagastā un tikai izsniegt nepieciešamās izziņas arī nebija mūsu mērķis, jo pagasta ļaudis tomēr ir pieraduši, ka pašvaldība katru gadu piesaista vismaz 100 tūkstošus latu pagasta sakārtošanai. Ja mēs nedarītu neko, viņi ar mums noteikti nebūtu apmierināti un teiktu, ka neesam pieņēmuši pareizo lēmumu," saka Lejasciema pagasta padomes priekšsēdētājs Dainis Švika.

Arī viņš atzīst, ka šobrīd ir grūti pateikt, kāds lēmums būtu bijis labākais.

"Ceru, ka pagasts novadā turpinās pastāvēt kā teritoriāla vienība ar vietējo pārvaldi, ka padome netiks dēvēta par pakalpojumu sniegšanas punkts, jo, kā teica kādas pašvaldības vadītājs, šāda pagasta padomes pārkrustīšana par pakalpojumu sniegšanas punktu asociējas ar prostitūcijas pakalpojumu sniegšanas vietu," piebilst D.Švika.

Litenes pagasta pašvaldības vadītāja Gunāra Cigļa atbilde uz jautājumu par novada izveidi bija īsa un lakoniska: "Viss būs atkarīgs no cilvēka, kas vadīs novada domi, un deputātiem, kas strādās kopā ar viņu!"

Neatkarīgi, vai novadu karte izveidota pareizi, pašvaldības uzskata, ka reforma bija vajadzīga un kompromiss bija jārod.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu