Jaunie stārķi trenējas arī Gulbenes debesīs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gulbenē izperētie jaunie stārķi lidotprasmi nostiprina, par starta vietu izraugoties centra ēku jumtus. Otrdien "Dzirkstele" novēroja jauno stārķu pulciņu uz Gulbenes viesnīcas jumta, bet trešdien - uz kultūras centra ēkas jumta.

"Šī aina rada izbrīnu. Vai stārķi jau noskata vietu, kur nākamgad vīt ligzdas Gulbenē?" vaicā Gulbenes kultūras centra direktors Egons Kliesmets.

Ornitologs Andris Avotiņš "Dzirkstelei" skaidro, ka par jaunām ligzdām gan putni nedomājot. Jumti esot izdevīga vieta lidotprasmes nostiprināšanai jaunajiem stārķiem. Ornitologs novērojis, ka šogad stārķu vecāki bērnus pamet salīdzinoši vēlāk nekā parasti.

"Citus gadus augusta sākumā stārķu ligzdās vairs nebija. Tagad vēl tie tur sēž un projām nevācas," saka A.Avotiņš.

Pagaidām vēl varot redzēt, ka ārpus ligzdas kopā lidinās vecāki un jaunie stārķi, bet pavisam drīz jaunā paaudze būšot nodota pati savā ziņā.

"Jaunie stārķi intensīvi vingrinās lidošanā. Lai paceltos spārnos viņi izvēlas par ligzdu ērtāku vietu. Piemēram, tuvējo māju jumtus," saka A.Avotiņš.

Viņš klāsta, ka Gulbenē arī noteikti stārķiem, kas lidinās pilsētas centra, tuvumā ir ligzda, jo pagaidām vecie un jaunie putni vēl turoties kopā savā teritorijā. Augustā stārķi lasoties baros, lai kopā meklētu barību un sekotu pa pēdām traktoriem un kombainiem tīrumos.

Pēc A.Avotiņa domām, Latvijā stārķu kļūst arvien vairāk. Tas saistāms ar labvēlīgo vidi - ir daudz neapstrādātu lauku un nemeliorētu zemju. Arī iedzīvotāji izturas pret svēteļiem ar pietāti. Latvijai pagaidām nedraudot tā aina, kāda vērojama ārvalstīs, ka namu tuvumos izvieto mākslīgos stārķus un ligzdas, jo šis putns izsenis cilvēkiem saistās ar svētību un auglību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu