Laulājamo sirdslietās ārsts vairs neiejaucas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja plānojat kāzas un prašņājat tuvinieku agrāko gadu pieredzi, vismaz vienā jautājumā varēsiet justies gudrāki – tiklīdz šie stāstīs par ārsta vizītēm un medicīniskām izziņām, atbildiet, ka tādas vairs nav nepieciešamas. To paredz Civilstāvokļa aktu likums.

"Medicīniskā izziņa netiek prasīta. Par šo jautājumu savā darbavietā esam daudz runājušas. Pirmkārt, pārbaudīt jaunajai ģimenei veselības stāvokli noteikti nebūtu par sliktu. Īpaši jau tagad, kad izplatīts ir AIDS, HIV un citas slimības. Mūsdienu apstākļos nākas paļauties uz to, ka otrā pusīte ir godprātīga un zina partnera veselības stāvokli. Otrkārt, agrāk par šīm izziņām tika prasīta ļoti liela nauda. Valsts nodeva par laulības reģistrāciju bija tikai pieci lati, ko noteica Ministru kabinets, tad šī izziņa bija nedekvāti augstāka," saka Gulbenes rajona dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Vita Elsiņa.

Viņa nenoliedz, ka nereti izziņas bija formālas, ģimenes ārsts ierakstīja "praktiski vesels", pat neiedziļinoties un nesūtot pie speciālistiem. Taču citi pret pienākumu izturējās godprātīgāk.

Ja iepriekš veselības stāvoklis un atzinums par to "palika uz ārsta sirdsapziņas", tagad tas ir katra paša ziņā. Izmaiņas likumdošanā paredz, ka, piesakoties laulības reģistrācijai, vairs nav nepieciešama dzimšanas apliecība, pietiek ar pasi. Jaunā parauga pasēs vairs nav atzīmes par iepriekšējām laulībām, par šķiršanos. Ne visām dzimtsarakstu nodaļām ir pieeja Iedzīvotāju reģistra datu bāzei, kas ļauj informāciju pārbaudīt operatīvi.

Noderīgāk kopdzīvei varētu būt prasme uzticēties un pieņemt otru cilvēku, klausot savai sirdsbalsij, būt atbildīgam par savu lēmumu. Cik un kad stāstīt par savām kaitēm, vājībām, iegribām vai citām niansēm, esot katra cilvēka brīva izvēle. Ja cilvēki tomēr ir nolēmuši precēties, pirms kāzām ir daudz kas citas ko darīt, nevis pavadīt laiku rindās pie ārsiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu