Aizlaists zālājs nav problēma (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augusts ir salīdzinoši mierīgs laiks: vasaras darbi jau gandrīz padarīti, bet rudens darbi vēl nav sākušies.

Vasaru pavadījuši līdz ausīm darbos vai atvaļinājuma laikā meklējuši kādu eksotiskāku atpūtas vietu par piemājas zālāju, ap šo laiku īpašums jau būs pārtapis mērenos džungļos. Lai rastu labu padomu, ko darīt, ja pa vasaru darbi iekavējušies, Māja devās uz lauksaimniecības, dārza, meža, sporta un atpūtas tehnikas veikalu Kesko Agro Latvija.

Ja darbi iekavējušies

Ja zālājs nav laikus kopts, daudzi zemes īpašnieki nevar saprast, kas būtu darāms, ja zāle ir vai nu pārāk gara vai jau sagūlusi un ja ar parasto mauriņa pļaujmašīnu ir grūti ko glābt. Taču ar piemērotu tehniku tas kļūst ne tikai par vienkāršu, bet arī par patīkamu nodarbi.

Noderīgākie aparāti aizaugušos dārzos ir zāles trimmeri, dzinumu griežņi vai jaudīgākie krūmgrieži. Izstrādājot jaunākos modeļus saimniecības vajadzībām, ražotāji ņēmuši vērā profesionāļu ieteikumus, kas šo tehniku lieto katru dienu. Lai rezultāts būtu iespējami labāks, darbarīkam jābūt piemērotam gan darba uzdevumam, gan lietotājam, jo zālāja un atvašu griešana var būt nogurdinoša gan cilvēkam, gan tehnikai.

SIA Kesko Agro Latvija vieglās tehnikas departamenta speciālists Andress Tuherms iesaka Stiga un Dolmar darbarīkus, kur šie nosacījumi ir ievēroti, radot zāles pļaušanai piemērotus jaunus modeļus – jaudīgus, ērtus, ekspluatācijā vienkārši izmantojamus un motorizētus instrumentus, kas nodrošina vislabāko rezultātu.

Pļaujmašīnas palīgs

Pļaujot zāli, bieži vien izrādās, ka pļaujmašīnas iespējas ir visai ierobežotas. Šādi trūkumi nepiemīt trimmerim; ar to var ātri un bez piepūles nopļaut zālāja kušķīšus ap kokiem, gar mājas sienām un citos kaktos, kur mazās pļaujmašīnas netiek klāt, kā arī nelīdzenās un grūti pieejamās vietās. Kesko Agro Latvija piedāvā dažādus trimmerus: ir gan klusāki un videi draudzīgāki elektriskie trimmeri, kas piemēroti mazākām piemājas teritorijām, gan ar benzīna dzinēju darbināmi aparāti, kam ir lielāka jauda un izmantošanas iespējas, turklāt tiem nav vajadzīgs kabelis elektrībai.

Arī krūmi nav problēma

Trimmeris tomēr nav īstais instruments, kas būtu piemērots cīņai ar pāraugušu garu zāli lielās teritorijās. Šim darbam pareizāk būtu izmantot jaudīgas ierīces – zāles un atvašu dzinumu griežņus. Šī tehnika konstruktīvi ir paredzēta teritoriju pļaušanai. Dzinumu griežņiem ir jaudīgāki dzinēji, izturīgāki spēka pārvadi un reduktori, turklāt tiem ir ne tikai trimmera spole ar auklu, bet arī daudz efektīvākie zāles un dzinumu (atvašu) griešanas diski un asmeņi. Dzinumu griežņiem ir ērta uzkabe, kas operatora darbu padara mazāk nogurdinošu – operators instrumentu iekar ērtās plecu siksnās, būtiski samazinot slodzi rokām.

Pēdējos gados šajā grupā parādījušies dzinumu griežņi uz četrtaktu dzinēju bāzes. Tas nozīmē, ka mājās vairs nav jāuzglabā vairāku veidu degviela, jo visa tehnika – mauriņa pļaujmašīna, traktoriņš vai raideris, darbojas ar vienu un to pašu degvielu – benzīnu (bez eļļas piedevas). Dzinuma griežņi ar četrtaktu dzinēju ir arī klusāki, ar mazāku degvielas patēriņu un videi draudzīgāki.

Visjaudīgākais dārzam un mežam

Spēcīgākā grupa zāles pļaušanai piemēroto instrumentu sarakstā ir jaudīgie krūmgrieži. Parasti šīs ierīces domātas profesionāļiem vai prasīgiem lietotājiem. Krūmgrieži ir spēcīgi, tiem ir laba vibrācijas slāpēšana un plašs izmantošanas diapazons. Tos var izmantot gan zālāja pļaušanai pie mājas, gan ceļu un grāvju malu izpļaušanai, pilsētu teritoriju apkopšanai, kur nav iespējams izmantot mauriņa pļaušanas tehniku, gan arī, protams, meža darbos – pameža tīrīšanai, retināšanai. Profesionāļi atzinīgi vērtē gan Stiga, gan Dolmar ražotos krūmgriežus - tie ir jaudīgi, izturīgi un darbā ērti izmantojami, stāsta A. Tuherms.

Universāls rīks

Ja ir liels zālājs vai maz laika tā kopšanai, ļoti noderīgs ir braucamais zāles pļāvējs. Izvēloties tā saucamo raideri, saimnieks savā īpašumā iegūst instrumentu, ko var izmantot visos gadalaikos visdažādākajiem teritorijas sakopšanas darbiem. Raiders ir zāles pļāvējs, kuram pļaušanas ierīce uzstādīta priekšpusē, līdz ar to nepastāv bieži sastopama problēma, kas ar cita tipa tehniku nav novēršama: pļaujmašīna brauc pa zāli, pieplacinot vēl nenogrieztos stiebrus, kurus pēc tam ir grūti nopļaut. Raiderim priekšpusē uzstādītais pļaušanas agregāts nogriež zāli, pirms braucamā riteņi paspējuši to pieplacināt.

Raideris ir universāla mašīna, kas dārzā noder visa gada garumā. Piemēram, Stiga modeļiem Park un Villa ir liels papildaprīkojuma sortiments: ar tiem iespējams darbināt zāles un lapu savācēju rudens darbiem, ierīci sniega tīrīšanai ziemā, birstes celiņu un ielu slaucīšanai, ir arī dažādas piekabes un pat minerālmēslu kaisītājs. Šādas iespējas nudien raidera lietderību saimniecībā padara neapšaubāmu.

Mazais visdaris dārzā

Tiem, kas par pamatvērtību uzskata vienkāršu tīru zālāju, speciālists iesaka izvēlēties traktoriņu ar integrētu zāles savākšanas grozu. Modernāko un tehniski pilnīgāko zālāju traktoru paaudzi no pašlaik pārdošanā esošajiem piedāvā jau iepriekš minētās firmas Stiga un Dolmar. Tehniskās priekšrocības: liels un izturīgs zāles savācējgrozs, ko var pacelt automātiski, kā arī instrumentu panelis ar daudzfunkciju displeju. Turklāt visus šos zālāja traktorus var aprīkot arī ar sniega lāpstu. Braukt ar zāles pļāvēju ir patīkami – neatkarīgi no tā, vai tehnika tiek lietota mājas apstākļos vai profesionāli.

SIA Kesko Agro Latvija piedāvātos darbarīkus iespējams iegādāties vairāk nekā 40 tirdzniecības vietās visā Latvijā. Tirdzniecības partneri tiek rūpīgi izraudzīti un apmācīti, lai spētu palīdzēt klientiem ar padomu, kāda tehnika būtu piemērotākā konkrētiem apstākļiem. Arī pēc tehnikas iegādāšanās speciālisti ir gatavi katrā laikā sniegt atbildes uz jautājumiem un tehnisko atbalstu.

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Andress TUHERMS, SIA Kesko Agro Latvija vieglās tehnikas departamenta vadītājs:

– Cilvēki bieži vien mēģina ietaupīt uz tehnikas un tās apkopes rēķina, taču, ja var atļauties iegādāties lielu zemes gabalu, teritorijas kopšana neizbēgami ir dārgs prieks. Šeit darbojas vecais labais teiciens par skopo, kas maksā divreiz. Ja neprofesionālis iegādājas profesionālo tehniku, tā ir jaudas un mūža garantija, jo sākotnēji tai ir paredzēts liels noslogojums – vismaz astoņas stundas dienā, bet, ja slodze ir mazāka, tad šī tehnika, protams, kalpos ļoti ilgi. Latvijas apstākļos svarīgi izvēlēties tādas firmas, kurām šeit ir rūpnīcu vai dīleru pārstāvniecības, kas spēj nodrošināt servisu uz vietas. Ievedot nepazīstamas firmas un lietotu tehniku no ārzemēm, ļoti bieži nav, kur meklēt palīdzību, jagadījusies kāda ķibele.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu