Dzīvot bez cigaretes (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vērtējot sabiedrību pēc kaitīgiem ieradumiem, to noteikti var iedalīt smēķētājos un nesmēķētājos. Nesmēķētāji labi zina, ko nozīmē atrasties tādā vietā, kur gaisā virmo cigarešu dūmi. Atteikties no cigaretēm nav viegli, it īpaši, ja smēķēts tiek regulāri, gadiem ilgi un dienā izsmēķēto cigarešu daudzums sasniedz paciņas apjomu.

Mediķi iesaka smēķēšanu pārtraukt uzreiz, nevis pakāpeniski. Protams, ne visi prot atmest smēķēšanu uzreiz, citi mēģina vairākkārt, kamēr tas izdodas, citiem pietiek ar vienu mēģinājumu atbrīvoties no smēķēšanas un kļūt par veselīga dzīvesveida piekritējiem.

Variantu, kā zaudēt atkarību no smēķēšanas, ir daudz. Svarīgi izvirzīt savu mērķi, kāpēc cilvēks izvēlas atteikties no cigaretes, – būs svaiga elpa, nemocīs klepus, ietaupīsies finanses, uzlabosies veselība... Lielākā daļa smēķēšanu spēj atmest paši, citi nolemj to darīt kopīgi ar kādu no draugiem vai darba kolēģi, vēl citi saprot, ka trūkst gribasspēka, tāpēc noslēdz derības. Ir tādi, kas no sākuma nolemj pāriet uz vieglās klases cigaretēm, jo uzskata, ka tās organismam nodarīs mazāku ļaunumu. Taču tā nav, jo nikotīna devu organisms tik un tā saņem. Atšķirība – lietojot vieglās cigaretes, var iegūt bronhu vēzi, bet ne plaušu vēzi.

Cilvēkiem, kuri atmet smēķēšanu, iesaka dzert daudz ūdens, ēst burkānus un selerijas. To mudina darīt jau pirms tam, kad vēl smēķēšana nav atmesta. Presē raksta, ka topošajiem nesmēķētājiem jāiemācās smēķēšanas procesu aizstāt ar kaut ko citu.

Pētījumi rāda, ka augļi, dārzeņi un piena produkti liek cigarešu garšai mutē kļūt drausmīgai. Taču kafija, gaļa un alkoholiskie dzērieni gluži otrādi – uzlabo cigaretes garšu. Varbūt jāsāk pastiprināti lietot tos produktus, kas liek apzināties, cik cigaretes garša ir slikta, kad ir sākts atmest smēķēšanu. Lai atmestu smēķēt, nepietiks tikai ar uztura maiņu!

Gribasspēks un patiesa vēlme atbrīvoties no šā kaitīgā ieraduma būs vislabākie sabiedrotie veselīgam uzturam. Raksturīgi, ka pirmajā pusgadā pēc smēķēšanas atmešanas var rasties liekais svars – tas var pieaugt apmēram par septiņiem kilogramiem, jo palielinās apetīte. Pēc tam tas var normalizēties, it īpaši, ja tiks ievērots normāls ēšanas režīms. Ja cilvēks nepārēdīsies, svars nepieaugs.

Likumsakarīgi, ka pēc smēķēšanas atmešanas kaitina dūmu smaka un tas, ja blakus kāds smēķē.

Neticami, bet tie, kuri atmet smēķēšanu, pēc pāris gadiem sasniedz tādu pašu veselības līmeni, kāds ir nesmēķētājiem, it īpaši, ja smēķēšanu atmet jaunībā. Pārtraucot smēķēt, organismā uzreiz jūtamas pārmaiņas.

Piemēram, pēc 20 minūtēm pulss un asinsspiediens kļūst normāls, pēc 24 stundām samazinās infarkta risks, bet pēc 48 stundām uzlabojas garšas un ožas sajūta. Arī elpošana ir atvieglota, pēc pāris mēnešiem samazinās tūska deguna blakusdobumos, klepus, nogurums un elpas trūkums. Pēc pāris gadiem rodas lielāka garantija tam, ka nenāksies saslimt ar plaušu vēzi.

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Andis BRĒMANIS, dietologs

Smēķēšanas rituāls jānomaina ar citu

Smēķēšanas procesa gaitā rodas dažādi ķīmiski savienojumi – brīvie radikāļi. Tie ir kā hiperaktīvs veidojums, kas cenšas kaut ko sabojāt šūnu membrānās vai šūnu kodolstruktūrās.

Kas šos brīvos radikāļus var neitralizēt? Tie ir trīs vitamīni – antioksidanti: beta karotīns, E vitamīns un C vitamīns. Smēķētājiem jāpadomā par to, kā tos uzņemt, ja ir vēlēšanās uzvilkt dūmu. Viņiem jālieto tādi produkti, kuros ir antioksidanti, – zaļā tēja, jebkuras svaigas ogas, rupjie graudaugu izstrādājumi, īpaši rudzu pilngraudu produkti. Tādā veidā var kompensēt ļaunumu, ko nodara smēķēšana. Lieliem smēķētājiem garšas un smaržas uztvere mainās. Svarīgi, cik daudz cilvēks dienā smēķē – divas, trīs cigaretes vai paciņu. Smēķēšanas atmešana saistīta ar zināmiem pārdzīvojumiem. No vienas puses, cilvēkam tiek atņemts rituāls. To nepieciešams aizstāt ar kaut kādu citu rituālu, īpaši uzreiz pēc tam, kad ir atmesta smēķēšana. Tad sākas konfekšu ēšana un citas lietas. Un tad tie, kas atmet smēķēšanu, sāk just, ka klāt nācis daudz lieku kilogramu. Ir tādi, kas tāpēc atkal sāk smēķēt. Tiem, kas atmet smēķēšanu, jāseko savam dzīves stilam – pareiza uztura izvēle, fiziskās slodzes intensitāte un tā tālāk. Protams, kādu saldumu var apēst, bet ne jau nepārtraukti un lielās devās. Smēķēšanas process ir saistīts ar mutes, zobu un mēles spēli, velkot dūmu, tāpēc jāatrod līdzīgs rituāls. Piemēram, jāizdzer glāze ar ūdeni, jāpieliek ledus un citrons. Tā jādzer ar salmiņu! Protams, vajag izmantot košļājamās gumijas bez cukura, ir arī tādas konfektes!

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu