Debesīs būs vērojams "zvaigžņu lietus" (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonakt debesīs būs vērojams Perseīdu meteoru plūsmas jeb "krītošo zvaigžņu" maksimums, informēja Latvijas Astronomijas biedrībā.

Perseīdu meteoru plūsma nakts debesīs ir novērojama sākot ar jūlija otro pusi līdz augusta vidum. Tā ir visplašāk zināmā meteoru plūsma, kas novērota jau pirms vairākiem gadsimtiem.

Šogad "zvaigžņu lietus" tiek prognozēts 13.augustā ap plkst.2 pēc Latvijas laika. Maksimuma laikā vienā stundā teorētiski varētu būt iespējams redzēt līdz pat 100 dažāda spožuma Perseīdu meteoru, tomēr bez speciālas sagatavošanās atbilstoši pēdējo gadu novērojumiem maksimālais novēroto meteoru skaits stundā varētu būt ap 15 līdz 30.

Meteors debesīs izskatās kā taisna spoža švīka, kas uzplaiksna nepilnu sekundi. Spožu meteoru gadījumā var veidoties pēdas, kas var būt redzamas arī vairākas sekundes.

Meteori var parādīties jebkurā debess apgabalā. Novērojumus Latvijas Astronomijas biedrība iesāka veikt ārpus pilsētas vietās bez mākslīgā apgaismojuma.

Meteori veidojas no materiāla, kas atdalījies no komētām. Perseīdu plūsma ir saistīta ar Svifta-Tatla komētu, kuras apriņķošanas periods ap Sauli ir 120 gadu. Zeme ik gadu augustā šķērso šīs komētas orbītu, pa kuru izkliedēta mākoņa formā riņķo arī no komētas atdalījusies viela. Kad mākoni veidojošie sīkie akmentiņi, smilšu graudiņi vai putekļi lielā ātrumā ietriecas Zemes atmosfēras augšējos slāņos, tie sadeg.

Plūsma savu nosaukumu ir ieguvusi no tā, ka pie debesīm visi meteori šķietami nāk no Perseja zvaigznāja. Latvijā naktī uz 13.augustu Perseja zvaigznājs atradīsies ziemeļaustrumu, austrumu pusē.

Latvijā organizēti Perseīdu plūsmas novērojumi paredzēti ikgadējā Latvijas Astronomijas biedrības vasaras astronomisko novērojumu pasākumā "Ērgļa pī", kas šogad notiek Augstkalnē, Dobeles rajonā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu