Zobu breketes – stila lietiņa, kas maina smaidu (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai katrs padomju laika skolēns atceras sevi vai kādu savu klasesbiedru, kuram patīkamās skolas laika atmiņas pamatīgi sabojājusi zobu platīte – šķībi zobi tolaik nereti bija krietni mazāks kauns par to, ja tev jānēsā zobu platīte. Vienaudžu izsmiekls, dzēlīgas piezīmes – tieši tas daudzus atturēja no zobu regulācijas.

Šobrīd situācija krasi mainījusies – nu vairs ne vecāku, ne zobārstu mudināti, jaunieši paši apzinās zobu regulāciju nepieciešamību: viņi ierodas pie ortodonta un ir gatavi darīt visu, lai iegūtu skaistu un pievilcīgu smaidu, atklājot glītas zobu rindas. Ortodonte Inga Vaska atzīst. "Zobu breketes ir stilīga lietiņa, ko jaunieši nēsā labprāt."

Breketes jauniešiem un pensionāriem

Visizplatītākais vecums, kad uzsākt zobu regulāciju, ir no 13 līdz 18 gadiem, taču nav izslēgts, ka to var darīt arī agrāk, ja ir izšķīlušies visi patstāvīgie zobi. Šis vecums ir vispiemērotākais tāpēc, ka zobu ietvaru un audu stāvoklis vēl parasti ir labā stāvoklī un zobi vieglāk padodas regulācijai.

Taču vienlaikus jāuzsver, ka, aizmirstot vecās, nemodernās zobu platītes un ieviešot jaunas tehnoloģijas, nu zobu regulāciju var veikt neatkarīgi no vecuma. Tāpēc arī tie, kas savulaik nav sekojuši zobārsta padomam un jau jaunībā nav apmeklējuši ortodontu, nokavēto vēl var atgūt. "Mums tiešām ir ne mazums gadījumu, kad bērni, nākot pie speciālista, līdzi atved savus vecākus, kuriem arī ir līdzīga problēma, vai arī cilvēki paši ierodas pie mums un atzīst, ka savulaik nav izturējuši zobu platītes valkāšanas laiku," saka I. Vaska.

Ārstēšana no 1,5 gadiem līdz mūža beigām

Ortodonts skaidro, ka katra pacienta ārstēšanas laiks ir individuāls, taču jārēķinās, ka tie nav mēneši. "Ideālā variantā zobu regulāciju var veikt 1,5 gadu laikā, bet dažiem tas prasa divus un pat divarpus gadus, taču arī tās vēl nav beigas," stāsta I. Vaska.

Ikvienam, kurš uzsāk šo procedūru, noteikti jāapbruņojas ar pacietību – tās ir regulāras vizītes pie ortodonta zobu regulēšanas laikā, un arī pēc tam neērtības vēl nav galā. "Kad zobi izregulēti un sasniegts vēlamais rezultāts, kādu laiku vēl nepieciešams mehāniski sasniegto rezultātu uzturēt un zobu noturēt jaunajā stāvoklī tā, lai tie pierastu. Tas nozīmē, ka jālieto plates. Jauniešiem tās ir izņemamas un jālieto noteiktu laiku, bet cilvēkiem lielākā vecumā tie ir fiksēti reteineri (no mēles puses pie zobiem piestiprināts metāla loks, kas fiksē zobus). Bieži vien, lai saglabātu rezultātu, tas jālieto visu atlikušo mūžu," skaidro I. Vaska, piebilstot, ka tieši tas nereti visvairāk pārsteidz pacientus.

Ārste arī uzsver, ka tieši tāpēc, pirms uzsākt zobu regulāciju, ļoti nopietni jāapsver, vai cilvēks ir gatavs tam veltīt nepieciešamo laiku. "Brekešu nēsāšanas laikā jau nu noteikti jārēķinās, ka ārsta noteiktais strikti jāievēro – vizītes ortodonta kabinetā ir biežas, un izlaist tās nedrīkst. Nav nozīmes uzsākt zobu regulāciju, ja cilvēks pēkšņi vienā dienā nolemj doties uz Īriju peļņā un Latviju pamest uz vairākiem mēnešiem. Tad viss darbs vējā," saka I. Vaska, piebilstot gan, ka šobrīd zināmā mērā pacientus organizē ne tikai vēlme tikt pie skaista smaida, bet arī finansiālie ieguldījumi, jo zobu regulācija nebūt nav lēts prieks – breketes maksā no 500 līdz pat 2000 latiem.

Ar blakusparādībām jārēķinās

Lai arī ortodontus patīkami pārsteidz pieaugošā cilvēku apziņa un rūpes par savu zobu estētisko pievilcību, I. Vaska tomēr piebilst, ka šai procedūrai, tāpat kā jebkurai citai medicīniskai darbībai, mēdz būt arī blakus parādības. "Par tām pacients jau sākotnēji tiek brīdināts un visas iespējamās blakus parādības izskaidrotas. Zobu regulācijas laikā, nēsājot breketes, var parādīties sakņu rezorbcija (kādam zobam saīsināties sakņu daļa, kas nozīmē – ar laiku zobs var zaudēt atbalsta līdzsvaru un sākt kustēties); zobu vitalitātes zudums – zobs kļūst nedzīvs; iespējami arī emaljas defekti, taču tas lielā mērā atkarīgs no tā, cik rūpīgi pacients veic ārsta noteikto zobu higiēnu ārstēšanas laikā, kad tā ir nepieciešama īpaša; tāpat arī, noņemot breketes, mēdz būt gadījumi, kad rodas emaljas plīsumi: visbiežāk tas ir gadījumos, kad cilvēkam jau līdz tam bijušas varbūt pat ar aci neredzamas plaisiņas zobu emaljā, kas tagad pastiprinās," skaidro I. Vaska.

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Inga Vaska, ortodonte:

– Būtiski ir mainījusies jauniešu apziņa. Visbiežāk viņi paši pamana to, ka atšķiras no citiem – zobi nav tik skaisti, kā gribētos, un meklē palīdzību. Viņi redz šo vizuālo atšķirību un vēlas to novērst. Tie noteikti vairs nav vecāki, kas bērnus ved pie speciālista. Kāpēc dažiem skaistas zobu rindas ir kopš dzimšanas, bet citiem savs smaids jāslēpj? Iemesli var būt dažādi – vispirms jau ģenētiska iedzimtība; zobu platums var neatbilst žokļa lielumam, un kādam zobam vienkārši pietrūkst vietas; kaitīgi ieradumi arī var sekmēt šķību zobu rašanos, piemēram, pirkstu sūkāšana vai pārāk ilga knupīša lietošana; tāpat arī iemesls var būt pārāk agri izkrituši piena zobi vai augšējo elpošanas ceļu slimības.

***

PIEREDZE

Speciālista padomi, pirms uzsākat zobu regulāciju

• Pirmkārt, ir jābūt vēlmei kaut ko mainīt. Ne visi zobu loki, pat ja tie nav ideāli no dabas, ir jāregulē. Ja cilvēkam pašam tas netraucē, iespējams, regulācija nav nepieciešama.

• Ja cilvēks tomēr nolemj veikt zobu regulāciju, viņam ir jābūt gatavam sadarboties: jāapzinās, ka tas sagādās zināmu diskomfortu; vairāk rūpējas par zobu higiēnu, jātīra zobi ar speciālu birstīti.

• Tas nav īslaicīgs process – ja tiek uzsākta zobu regulācija, nevar vienkārši izlaist vizīti pie ortodonta. Jābūt gatavam, ka pat divu, divarpus gadu laikā ik pēc sešām nedēļām jāierodas ortodonta kabinetā.

• Dažiem var nākties mainīt ēšanas paradumus – kamēr tiek lietotas breketes, nedrīkst grauzt neko cietu – piemēram, riekstus, karameles, sausiņus, bet cietie dārzeņi, piemēram, burkāni, pirms lietošanas jāsagriež mazos kubiciņos.

***

DER ZINĀT

Šobrīd Latvijā ortodonti saviem pacientiem piedāvā vairāku veidu zobu breketes, katram no tiem ir savi plusi un savi mīnusi.

• Metāla breketes:

visizplatītākās un pieprasītākās, it īpaši jauniešu vidū. Breketes būs vairāk redzamas, taču vienlaikus tām ir arī neskaitāmi veidi, kā tās dažādot un padarīt interesantākas, lai brekete tiešām kļūtu par stila elementu. Metāla stīpu ietver gumijiņa, un tieši tā ļauj variēt – gumijiņas ir dažādās krāsās, un to mainīšana rada savdabīgu šiku. Jaunieši labprāt vienu nedēļu staigā ar vienas krāsas, bet citā jau ar citas krāsas akcentu breketēs, tā mainot savu stilu. Metāla breketēm ir arī zemākā cena – tās maksā aptuveni 250 latu.

• Apzeltītās breketes:

šīs breketes tieši pēdējā laikā tiek vairāk izmantotas, un tās galvenokārt izvēlas pieaugušie – arguments: estētiski pievilcīgāk. Tomēr jārēķinās, ka gan keramikas, gan apzeltītās breketes jums izmaksās vairāk – ap 600 latiem, jo jāpierēķina arī ortodontista regulāri apmeklējumi, biežāki zobu higiēnista apmeklējumi.

• Keramikas breketes:

šā materiāla breketes ir mazāk redzamas, kas noteikti ir pluss, taču jārēķinās, ka ar šīm breketēm zobu regulācija būs nedaudz ilgāka. Tāpat šīs breketes speciālisti neiesaka ievietot apakšžoklī. Tātad, lai arī lielā mērā pacients pats var izvēlēties savam stilam un gaumei piemērotākās breketes, tomēr galīgā izvēle ir ārsta ziņā, jo galvenais uzdevums jau ir panākt rezultātu.

• Lingvālās breketes:

tās ir pašas jaunākās, un to galvenais pluss – breketes pie zobiem tiek stiprinātas no mēles puses, kas nozīmē, ka svešai acij tās vispār nebūs redzamas. Taču speciālisti citus būtiskus ieguvumus šīm breketēm atšķirībā, piemēram, no metāla nesaskata. Tomēr šādas citiem vizuāli neredzamas briketes ļoti iecienījuši cilvēki, kuri bieži redzami sabiedrībā – viņiem ir svarīgi, lai radīto tēlu nebojātu redzamas breketes. Ieguvums varētu būt arī tas, ka gadījumā, ja tomēr pēc brekešu lietošanas rodas emaljas defekti, tie nebūs redzami, jo atradīsies mēles pusē.

Par to, ka šādas breketes galvenokārt domātas turīgiem cilvēkiem, liecina to cena – jārēķinās vismaz ar 2000 latiem.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu