Veselīgo ogu laiks turpinās (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īstais zemeņu laiks, protams, tagad jau garām, bet, ja izdevās no sirds to izbaudīt, tad ir garantija, ka šo vērtīgo ogu ēšana ir palīdzējusi atjaunot sirds darbību, iztīrījusi asinis, kā arī organisms ir uzņēmis ziemai nepieciešamo C vitamīna daudzumu. Bet nav ko skumt, jo ogu baudīšana turpinās. Ne mazāk vērtīgas ir mellenes, ko čaklākie ogotāji paši var salasīt mežā vai nopirkt no tirgotājiem, un daudzas citas.

Vasara – ideālais ogu laiks! Sākam jūnijā ar zemeņu kūri, pirmajā dienā apēdot 200 gramu ogu, otrajā – 400 gramu ogu, bet trešajā – 600 gramu ogu, kamēr apjoms sasniedz divus kilogramus. Īstais zemeņu laiks, protams, tagad jau garām, bet, ja izdevās no sirds to izbaudīt, tad ir garantija, ka šo vērtīgo ogu ēšana ir palīdzējusi atjaunot sirds darbību, iztīrījusi asinis, kā arī organisms ir uzņēmis ziemai nepieciešamo C vitamīna daudzumu. Bet nav ko skumt, jo ogu baudīšana turpinās. Ne mazāk vērtīgas ir mellenes, ko čaklākie ogotāji paši var salasīt mežā vai nopirkt no tirgotājiem, un daudzas citas.

Ar ko ir īpašas šīs dabas veltes? Mellenes satur organiskās skābes – citronskābi, ābolskābi, dzintarskābi, vīnskābi, pienskābi, skābeņskābi, līdz 30 procentiem cukuru, B vitamīnus, dzelzi, mangānu. Tās uzlabo redzi. Melleņu sēklas satur eļļas, proteīnu, bet lapas – miecvielas, ēteriskās eļļas, askorbīnskābi, fitoncīdus. Katru dienu vajadzētu apēst vismaz glāzi šo vai citu ogu! Ideāli būtu dienā apēst četras glāzes ogu, ja ir vēlēšanās ik pa laikam sarīkot kārtīgu atslodzes dienu. Tām var izmantot ķiršus, avenes vai jāņogas, arī ērkšķogas, kuras var sajaukt ar jogurtu blenderī, ar saldējumu vai veidot ogu kokteili. Saldie ķirši satur organiskās skābes, cukuru, olbaltumvielas, karotīnu, dzelzi, kāliju, nikotīnskābi un askorbīnskābi, bet skābie ķirši – organiskās skābes, cukuru, miecvielas, pektīnvielas, kāliju, magniju, dzelzi, kobaltu, varu, karotīnu, askorbīnskābi. Ķirši tīra asinis, palīdz pret elpošanas ceļu iekaisumiem, tuberkulozi, dzelteno kaiti, nervu slimībām, podagru, urīnakmeņiem un citām kaitēm. Ārīgi lieto pret brūču un deguna asiņošanu, izmantojot svaigu ķiršu lapu.

Gan baltās, gan sarkanās jāņogas ir vienlīdz vērtīgas – baltās ogas darbojas kā pretvēža līdzeklis, bet sarkanās ir spēcīgs asinstīrītājlīdzeklis. Tās uzlabo asins sastāvu. Jāņogas satur daudz organisko skābju, pektīnvielas, miecvielas, minerālsāļus, cukuru, P vitamīnu, askorbīnskābi, kāliju, dzelzi, šķiedrvielas un citas vielas. Tās nav ieteicams ēst tad, ja ir kuņģa čūla, divpadsmitpirkstu čūla, gastrīts.

Ērkšķogas tāpat kā citas ogas satur organiskās skābes, fosforskābi, cukuru, pektīnvielas, miecvielas, minerālvielas, dažādus vitamīnus, bet maz tajās ir dzelzs un karotīna. Palīdz atbrīvoties no liekā svara!

Avenēs ir krietni mazāk cukura nekā vīnogās, bet C vitamīna ir daudz. Tajās netrūkst arī karotīna un dzelzs, kālija un organisko skābju, satur 8 procentus fruktozes, glikozes un saharozes. Avenes ir labs sviedrēšanas un pretdrudža līdzeklis, lieto arī tad, ja ir saaukstēšanās, gripa, drudzis.

Upenes uzskata par vienām no vērtīgākajām ogām no plašās to saimes. Labs vitamīnu avots, ja notikusi saaukstēšanās, ja ir paaugstināta temperatūra, darbojas kā sviedrējošs līdzeklis. Urīndzenošs un apetīti veicinošs līdzeklis. Satur organiskās skābes, fosforskābi, cukuru, fruktozi, glikozi, miecvielas, ēteriskās eļļas, minerālvielas, C, B, nedaudz P vitamīnu. Askorbīnskābes upenēs ir vairāk nekā jebkuros citos dārzu augļos. Ja apēd 20 gramus upeņu, tad iegūst diennaktij nepieciešamo C vitamīna devu. Ziemā parasti to sulu lieto pie tējas, izmantojot pāris ēdamkarotes.

Lācenes satur daudz karotīna, kas nepieciešams redzes atjaunošanai. To sastāvā ir organiskās skābes, miecvielas, celuloze, askorbīnskābe, fitoncīdi, pektīni, vitamīni. Tās īpaši iesaka lietot nieru slimniekiem pret tūskām. Lāceņu lapas ārstē tuberkulozi, arī ogām piemīt šādas ārstnieciskas spējas, taču ne tik plašā apjomā.

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Andis BRĒMANIS, dietologs

Ogu kūres ir populāras

Daudzām lietām raksturīga sezonalitāte, tā ir arī ar ogām. Zemeņu laiks jau ir aiz muguras, jo tās ienākas apmēram ap Jāņiem, kā nu kuro gadu atkarībā no laika apstākļiem, un var ēst divas trīs nedēļas. Muļķīgi būtu vasaras spelgonī pirkt banānus, apelsīnus un ignorēt ogas, it īpaši, ja tās ir vietējās un ir novāktas gandrīz gatavas. Tajās ir nepieciešamā mikroelementu, antioksidantu, vitamīnu, balastvielu un citu vērtīgu sastāvdaļu buķete. Ogās ir daudz – apmēram 80 līdz 90 procenti – ūdens, kas ir ļoti vērtīgs. Ogu kūres ir populāras, dod īslaicīgu uzrāvienu organisma attīrīšanai vai imūnsistēmas nostiprināšanai un vielmaiņas aktivizēšanai. Ja nedēļu ēdienkartē būs tikai ogas, tad kuņģim radīsies problēmas. Nevajag palaist garām īsto brīdi, kad ogas ir! Ogu daudzumu katrs var variēt pēc saviem ieskatiem – kādam glāze melleņu dienā būs par daudz, citam litrs nebūs nekas. Viss atkarīgs no organisma! Ogas var kombinēt, piemēram, zemenes ar banānu, ogas var papildināt ar auzu pārslu vai citu biezputru, kas kuņģim patiks. Nevajag vasarā aizmirst upenes, kas bagātas ar C vitamīnu, jāņogas, ērkšķogas, avenes un lācenes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu