Veselībai vērtīgais pastinaks - kas tas tāds ir?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

– Pastinaki (Pastinaca sativa L.) ir divgadīgi seleriju dzimtas augi. To dzimtene ir Vidusjūras ziemeļaustrumu piekraste, bet savvaļas formas sastopamas arī Dienvidurālos un Altaja apvidū.

Savvaļas pastinaku nedrīkst lietot uzturā, jo tas ir indīgs. Latvijā pastinaku audzē maz. Pirmajā augšanas gadā izaug lapu rozete un sulīga sakne, kurai piemīt īpatnēja garša. Pēc izskata pastinaks atgādina lielu baltu burkānu, arī tā garša ir līdzīga burkānam, tikai daudz koncentrētāka. Karstās dienās no pastinaka lapām izdalās ēteriskā eļļa, kas, saskaroties ar ādu, rada čūlas, kuras pārvēršas grūti dzīstošās brūcēs. Cilvēkiem ar jutīgu ādu no saskares ar pastinakiem jāatturas. Pastinaka iedarbība ir līdzīga ženšeņam un zaļajai tējai – tas tonizē, uzmundrina un stimulē smadzeņu darbību.

Senos laikos pastinaku uzlējumu lietoja depresijas ārstēšanai. Šī vērtīgā sakne satur ēteriskās eļļas, kas paaugstina fizisko un seksuālo aktivitāti. Pastinaks palīdz arī no organisma izvadīt lieko šķidrumu, jo 100 g pastinaka saknes satur 529 mg kālija. Šā auga sakne satur arī daudz fosfora, magnija un C vitamīna, tajā ir arī nātrijs, dzelzs, hlors, B grupas vitamīni, karotīns un PP vitamīns. Pastinaka sakni ieteicams lietot uzturā cilvēkiem, kuri cenšas notievēt, jo 100 g saknes satur tikai 47,6 kcal un nesatur ne grama ogļhidrātu. Pirms pastinaka saknes izmantošanas pārtikā to ieteicams rūpīgi izvēlēties: saknei jābūt baltai, cietai, bez tumšiem plankumiem un bojājumiem. Nav ieteicams izvēlēties milzu sakneņus, jo to ēdamā daļa var būt pārāk stiegraina. Nomizotus pastinakus var grilēt, pirms tam apslakot ar olīveļļu. Pastinaka biezenis ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem.

Sakni var grauzt arī tāpat kā burkānu vai sarīvēt skaidiņās un izmantot salātiem, bet jāatceras, ka pastinaki ir mazliet sīvi. Pastinaka sula stiprina organismu, palīdz aknu, nieru darbības traucējumu un kuņģa koliku gadījumos, ārstē bronhītu, palīdz pret stipru klepu, atjauno ādas pigmentāciju. Sulu lieto vispārēja organisma vājuma gadījumos, kā arī spēku atjaunošanai pēc smagām slimībām. Pievienojot mazliet cukura, pastinaks iedarbojas kā apetīti rosinošs līdzeklis. Bagātīgais kālija saturs sulā ļoti labvēlīgi ietekmē galvas smadzeņu darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu