Ābolu gadā dzersim tīru mantu - veselīgu sulu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augļu pilnie zari nolīkuši līdz zemei, skaties, kurā dārzā gribi, visur ābolu pārbagātība. Kā par spīti, uzpircējiem par tiem šogad intereses nav, tāpēc daudzi ir problēmas priekšā - ko iesākt ar ražu? Nav jābrīnās, ka Aivara un Jāņa Rudzīšu mājas pagalmā Limbažu pievārtē darbs kūsā un abi brāļi, sulas spiedēji, raujas nosvīdušām pierēm. No rīta līdz vēlam vakaram cilvēki brauc ar ābolu maisiem, vieni atved dažus, citi piekrāvuši pilnas piekabes, pie viena reisa izpalīdzot arī kaimiņam.

Rindā gaidītāju pulciņā uzrunāju trīs limbažniekus Ozolus. Erna un Valdis atbraukuši kopā ar savu mazmeitu Evitu. Kamēr sārtie āboli iztecēja sulā, viņi pastāstīja, ka atveduši tikai mazu daļiņu no šī rudens ražas. Lai novāktu visus, visticamāk, augļu dārzā vajadzēšot rīkot talku. Patiesībā ģimene ļoti priecājās, ka Rudzīši šādu pakalpojumu piedāvā, jo mājas apstākļos bez speciālām ierīcēm labākajā gadījumā varētu iztecināt vien dažus sulas litrus. Ozolu ģimene uz Cēsu ielas namu ar ābolu maisiem brauc ne pirmo gadu. Tāpēc viņiem jau skaidrs, ka sula no turpat nomazgātiem āboliem ir tīra, dzidra un garšīga. Ernas kundze pastāstīja, ka uzreiz neizlietoto lies lielajā katlā, izkarsēs, lai uzglabātu ziemai, bet mazmeita prātoja, ka vajadzēs dalīties ar radiem un draugiem, jo ģimenes patēriņam noteikti būs par daudz. Tikmēr rindas galā nostājās arī Zane Magone no Katvaru pagasta. Viņa stāstīja, ka vasarā vairāk nekā iepriekš nodevusies arī konservēšanai un ievārījumu vārīšanai. - Kas zina, kā pa ziemu ies. Gan jau krājumus izlietosim, un arī sula nebūs par lieku, - viņa apliecināja, dodot priekšroku tīrai mantai, nevis sintētiskiem dzērieniem.

Tikmēr pārmīt kādu vārdu no spiestuves iznāca arī viens no saimniekiem - vecākais brālis Aivars. Viņš vēstīja, ka pagaidām no viena ābolu maisa var izspiest 20 litru sulas, bet vēlāk, kad rudens āboli nobriedīs un kļūs miltaini, būs mazāk. Iedzīvotāji var vest arī cidonijas un vīnogas, tikai tām ir mazliet atšķirīga spiešanas tehnoloģija. Pēc 3 sludinājumiem mūsu laikrakstā ar klientiem viņi nodrošinājušies, un nav dzirdēts, ka kāds būtu neapmierināts. Daudziem limbažniekiem zināms, ka Jānis un Aivars saprot tehniku. Galva un rokas viņiem īstajā vietā, jo spiede, kas 15 minūšu laikā pārvērš sulā un gremzdos 4 ābolu maisus, ir pašu izgudrota un sameistarota. Tā vēl arvien tiek uzlabota, un šīs sezonas jaunums ir tai pierīkotā transportiera lente, kas gremzdus nogādā traktora piekabē. Pilnās tiek izkaisītas uz lauka, un zāle pēcāk aug zili zaļa. Abi brāļi izveidojuši savu uzņēmumu SIA Kamitex un dara arī vēl interesantākas lietas. Viņi jau ilgāku laiku nodarbojas ar centrālās apkures kamīnu un siltuma akumulatoru izgatavošanu. Krīzes laika piedāvājums - tajos iebūvēts saules siltuma noņēmējs. Kad uz mājas jumta klienti uzstādīs rūpnieciski ražotu saules kolektoru, vasarā siltajam ūdenim nebūs jātērē malka vai granulas. Jaunajai apkures sezonai viņi izgatavojuši arī tik jaudīgu kamīnu, kas spēj apsildīt 250 m2 plašu māju. Pēc nepilna mēneša ābolu laiks viņiem beigsies, tad Jānis un Aivars pievērsīsies apkures sezonas aktualitātēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu