Gundars Bērziņš: «KNAB mēģina notīrīt galus» (61)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieredzējušais Tautas partijas politiķis Gundars Bērziņš šoreiz Neatkarīgajai atklāj, ka drošības un izziņas iestādes vēlas kļūt par patstāvīgiem spēlētājiem Latvijas politikā, bet aiz slepenības plīvura tajās paslēpts noziegumu perēklis.

- Nesen intervijā Latvijas televīzijai eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga pauda izbrīnu par jūsu zināšanām un politisko notikumu pareģošanas spējām. Mēs nelūdzam atklāt informācijas avotus, tomēr droši vien daudzus interesēs, kur jūs smeļaties faktus par politisko procesu aizkulisēm?

- Es runāju par lietām, kuras mani uztrauc. Pašreizējais drauds valsts drošībai ir šo dažādo slepenības režīmu nepamatota pielietošana, kā arī pārlieku daudzās drošības un izziņas iestādes. Tas pats par sevi ir apdraudējums valsts suverenitātei un valsts sekmīgai attīstībai. Pat sākotnēji visneticamākās lietas, ko esmu teicis, ar laiku gūst apstiprinājumu. Atbilde uz jautājumu, kāpēc man daudzas lietas kļūst zināmas, ir vienkārša: viss, kas šobrīd ir slepens, agri vai vēlu kļūst atklāts. Šobrīd slepenība arī tiek izmantota kā piesegums nopietniem noziegumiem. Sākumā šai slepenībai bija cēli mērķi – noziedzības apkarošana un kontrole. Beigu beigās ar slepenību sākās nelikumību piesegšanas un tas viss pārvērtās par smagiem organizētiem noziegumiem, kuri apdraud valsts drošību. Tas, kas man ļāvis tik ilgi noturēties politikā, ir nesaudzīga vēršanās pret tām lietām, kuras man šķiet nepieņemamas, sevišķi brīdī, kad vara ir vāja, lietussargu sabakstīta un valsts iestādēs slepenības piesegā zeļ un plaukst noziedzīgas darbības. Es pret to cīnīšos, kamēr man vien būs spēks, un kamēr šī sēkla netiks izravēta. Tas, ko par mani saka Vīķe Freiberga – nekomentēšu. Visam savs laiks.

- Vai tas būs brīdis, kad Vīķe - Freiberga paziņos par savas partijas dibināšanu?

- Dažas avārijas brigādes jau ir saveidotas un dažas jau ir paspēts aizsūtīt pensijā. Sandras Kalnietes partija jau ir beigusies tā īsti nemaz vēl nesākoties. Sarežģīti iet arī Aigara Štokenberga kustībai, pat neraugoties uz to, ka tā tiek veidota nedaudz profesionālāk. Taču arī tā ir diezgan bezcerīga cīņa par piecu procentu barjeras pārvarēšanu. Šādā sarežģītā situācijā, protams, tiek domāts par jaunu „tautas glābēju” brigāžu veidošanu un šis process varētu būt saistīts ar pašreizējiem notikumiem. Piemēram, Aleksejs Loskutovs no skatuves tā vienkārši nenoies, ja vien nedabūs sēdēt. Tad, protams, viņa politiskā darbība kļūs ierobežota. Pēdējā laikā notikušas iniciatīvas grupas tikšanās ar trim svarīgiem cilvēkiem, kuri ir atbildīgi par KNAB pastrādāto noziegumu izmeklēšanu. Ar viņiem jau ir apspriestas iespējas „glābt nāciju” un dibināt kārtējo avārijas brigādi - jaunu partiju.

- Runāsim konkrētāk. No jūsu teiktā izriet, ka jūs zināt par notiekošajām sarunām par jaunas partijas dibināšanu, kurā varētu būt iesaistīti augsta ranga tiesībsargi, piemēram, ģenerālprokurors Jānis Maizītis un KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs?

- Paraudzīsimies uz jauno partiju kļūdām. Kalnietes lielākā kļūda, ka partija netika dibināta īstajā laikā. Vēlēšanas būs tikai 2009. gadā. Nodibinot partiju, šiem cilvēkiem jau tagad nākas pozicionēties jebkurā jautājumā. Kolīdz cilvēks ir pozicionējies, viņš iegūst pretiniekus. Nepozicionējoties var uzturēt popularitāti. Lai uzvarētu vēlēšanās, svarīgi partijas veidošanu savienot ar priekšvēlēšanu kampaņu. Aktīvais priekšvēlēšanu periods nosacīti ir no sešiem līdz deviņiem mēnešiem pirms vēlēšanām. Kalniete ar to kļūdījās un līdz ar to šī partija ir beigusies. Interesanti, ka Štokenbergs savu partiju gan vēl nedibina. Zem sabiedriskās organizācijas izkārtnes viņi var brīvi saimniekot un veidot dažādas kampaņas. Ja arī jūsu minētā tiesībsargu partija tiks veidota, tad tas notiks pirms Saeimas vēlēšanām. Vēl gan ir nianses. Vīķes-Freibergas pozīcija nav tik vienkārša. Viņai ir augsts reitings. Sabiedrības apziņā viņa ir ārēji spoža, taču vidiņš tāds patukšs. Tomēr viņa spīd spoži un spožums ir iegūts no iepriekšējās darbības. Ja tagad viņai vajadzēs pozicionēties atsevišķos jautājumos, spožums pazudīs un tā būs priekšlaicīga politiskā nāve. Ir cilvēki, kuri vēlas viņu iesaistīt politikā, bet viņai pašai tas nav un nebūs izdevīgi. Līdz šim bija vērojama vēlme viņu iesaistīt gan lietussargu, gan citos procesos, bet viņa no tā pagaidām veiksmīgi ir norobežojusies. Politika prasa atbildību. Piemēram, Diena vāca parakstus Loskutova aizstāvībai, tādējādi faktiski piesedzot zagšanu KNABā. Šobrīd būtu tikai taisnīgi, ja šie akcijas organizatori un atbalstītāji samestu naudiņu KNAB nozagtās naudas atgriešanai. Vai tad pensionāriem būs jāatmaksā šī nozagtā nauda?

- Jūs minējāt, ka slepenības režīms apdraud valsts drošību. Kādā veidā?

- Skolā bērniem māca, ka raugoties uz peldošu aisbergu no tā var redzēt tikai mazu daļu, tikai to, kas ir virs ūdens. Šobrīd KNABā ir redzama tikai tā daļa, kas saistās ar šo zādzību un ir nonākusi atklātībā. Vai tad jūs domājat, ka tās ir vienīgais noziegums, kurš saistīts ar vēlākais 2005. gadā aizsāktajām darbībām? Zaga jau toreiz, tikai toreiz neviens neko nevēlējās atklāt. Slepenība un piesegšana noveda pie tā, ka var zagt un palikt nesodītiem. KNAB gadījumā ir runa par sistemātisku, ilgstošu, labi organizētu līdzekļu piesavināšanos un izsaimniekošanu organizētā grupā. Lielā universālveikalā ar desmit miljonu apgrozījumu gadā revīziju uztaisa vienas nakts laikā. Mums tagad ziņo, ka pusotra mēneša laikā pārbaudītas tikai simts KNAB lietas! Šobrīd joprojām neviens nezina, cik īsti seifā naudai bija jābūt. Vai tad to var saukt par nevarību? Nē! Tā ir apzināta rīcība! Ja zog naudiņu, tad vajag arī kādu, kas to legalizē. Vajadzīgs smadzeņu centrs, cilvēki, kuri šo naudiņu izvieto biznesā. Atsevišķu KNAB cilvēku naudas pieaugums ir proporcionāls pazudušās naudas lielumam. Šobrīd tiek izvirzītas visneticamākās versijas un novērsta uzmanība, notiek mēģinājumi „notīrīt galus”. Par notikušo KNAB atbildīgi ir visi, ieskaitot ģenerālprokuroru. Ģenerālprokurors iesūdzēja tiesā premjeru Aigaru Kalvīti par to, ka Kalvītis vēlējās uzraudzīt KNAB finanses. Pēc viņa domām, premjers nedrīkst neko pārbaudīt! Labi! Bet ja tu, ģenerālprokuror, uzskati, ka tu esi vienīgais tiesīgais kontrolēt, tad uz kā pleciem gulstas atbildība? Bez tam prokuratūrai operatīvo līdzekļu izlietojums KNAB bija jāpārbauda pašai pēc savas iniciatīvas. Prokuratūra KANB naudu pārbaudīja tikai vienu reizi un arī tad, kad valdība sauca, ka tālāk jau vairs nav kur iet. Neminēšu uzvārdu, bet kad valdībā atskārta, ka KNAB taču zog operatīvo naudu, šis cilvēks teica: „Visās iestādēs zog operatīvo naudu!”

- Kurš to teica? Vai ģenerālprokurors?

- ... ... Šis cilvēks teica, ka visās iestādēs zog operatīvo naudu. Ja citās iestādēs šī nauda mērāma desmitos vai simtos latu, tad KNAB tērēja 400 000 latu gada laikā. Summas, kuras šobrīd ir atklājušās kā nozagtas, ir tikai maza aisberga daļa. Nav runa tikai par KNAB naudas izmantošanu darbinieku vajadzībām un tās piesavināšanos. KNAB aktīvi un tieši iesaistās iepirkuma procesos. Šāda iespējama KNAB darbinieku iesaistīšanās iepirkumu procesu sākotnējās un vidējās stadijās ir acīmredzama. Kāpēc notiek tik asa vēršanās pret Vilkasti? Tāpēc, ka KNAB viņai ir jāatmaksā iepriekš arestētā nauda - ievērojama summa, kas acīmredzot ir nozagta. Tikko tas notiek no budžeta, iestājas ārkārtīgi nopietnas sekas, jo tieši tiek atvērts budžets un runas par Loskutova palikšanu, vai nepalikšanu amatā vairs nav aktuālas. Jautājums tad jau ir par to, kāds drošības līdzeklis piemērojams – ar vai bez brīvības atņemšanu. Tāpat jau ir uzsākts kriminālprocess par kukuļa pieprasīšanu pusmiljona latu apmērā KNAB vajadzībām. Pašreizējā lietu neizmeklēšana KNAB noved pie tā, ka tiek tīrīti noziedzīgie gali. Stāsti, kuri vēl nesen šķita neticami, šodien jau ir nopietni vērtējami. Tā kā pārbaudes KNAB līdz šim nav veiktas, pastāv riski, ka noziedzīgā darbība KNAB bijusi daudz nopietnāka un organizētāka.

- Varbūt prokuratūra tik rūpīgi nemaz nevar KNAB izmeklēt, jo pašai prokuratūrai ir līdzīgas problēmas? Piemēram, mēs nebeidzam brīnīties, kāpēc prokuratūra arestētus milzu īpašumus uztic pārvaldīt ārvalstu advokātam ar šaubīgi reputāciju un pēc tam apgalvo, ka prokuratūrai nav tiesības kontrolēt šā advokāta darbības ar uzticēto īpašumu.

- Šā brīža prokuratūras rīcībai neredzu skaidrojumu. Tā atgādina apzinātu nozieguma piesegšanu. Tas rada spekulācijas par pašas prokuratūras iesaisti KNAB noziegumā. Tā bīstamība jau ir slepenībā. Ja iestādi ar tiesībām pielietot slepenību neviens nekontrolē, tad sākumā starp darbiniekiem izveidojas korporatīvās saites, kuras beigu beigās pāraug kopējos noziedzīgos nodarījumos.

- Vīķe-Freiberga apgalvoja, ka viņa pilnīgi noteikti zina - SAB direktors Jānis Kažociņš nav gājis uz ASV vēstniecību. Kā tad tur īsti bija?

- To jūs varat pavaicāt pašam Kažociņa kungam. Es savu viedokli esmu paudis, to neesmu mainījis un arī nemainīšu. Varu pateikt vienīgi to, ka šobrīd viņš tur mazāk staigā. Šobrīd viņš ir labojies.

- Vai nebaidāties, ka vienā brīdī par šo mutes palaišanu pie jums atnāks ar roku dzelžiem?

- Taisnībai muti aizbāzt nevar. Vēlreiz atkārtoju: ir jābūt vai nu ārkārtīgi netalantīgam, vai arī apzināti jāslēpj pēdas, lai KNAB noziegumu nevarētu atklāt. Televīzijā un citur pieņemts atsaukties uz Satversmes 100.pantu. Bet es jau arī paužu tikai savu viedokli. Man ir šāds konkrēts viedoklis un lai kāds nāk un saka, ka tā nav. Manas pat visneticamākās versijas līdz šim ir piepildījušās. Nevienu no iepriekš paustiem viedokļiem es neatsaucu un nemainu.

- Jūs paudāt arī to, ka Tautas partijas ministri neies uz ASV vēstniecību klanīties. Tomēr runā, ka pat 40 minūtes pirms Nacionālās drošības padomes sēdes, kurā bija jālemj par SAB direktora apstiprināšanu, uz ASV vēstniecību tika izsaukts ārlietu ministrs Māris Riekstiņš? Kādēļ tāda pretruna?

- Viena lieta, kad tu staigā pa sētas durvīm trīs četras reizes nedēļā. ASV ir un paliek mūsu stratēģiskais partneris. Arī iepriekš to biju teicis, ka problēmas nav partnerī, bet bija iepriekšējā vēstniecē. Jaunais vēstnieks turpretī ir spēcīgs un talantīgs. Ja jau reiz mēs esam pateikuši, ka amerikāņi ir mūsu stratēģiskie partneri, tad SAB direktora nozīmēšana, pilnīgi ignorējot viņus, nav iespējama. Bieži vien politiķu nespēja pieņemt lēmumus tiek norakstīta uz ASV ietekmi. Bet ārlietu ministram šad tad ir jāiet uz ASV vēstniecību, protams, arī vēstniekam jāiet pie ministra. Šeit es problēmu nesaskatu. Ārlietu ministram tas ir darbs. Uzturēt attiecības ar ASV ir ļoti svarīgi.

- Runā, ka starp ASV pārstāvjiem un Tautas partiju noticis darījums: ja partija atbalstīs Kažociņa kandidatūru, tad no ASV puses netiks likti šķēršļi, risinot Loskutova jautājumu. Tas atbilst patiesībai?

- Tas ir pārspīlēti. Tādas vienošanās nevar būt. Bet par naudas pazušanu KNAB līdzvainīgs ir arī SAB. Visi palaida gar ausīm to, ko teica Loskutovs - ka zagšana jau nebūtu iespējama, ja SAB kaut cik būtu veicis savus pienākumus un gadījumā ar Indras Veipas avāriju dzērumā SAB atbilstoši savai iekšējais instrukcijai pārvērtētu viņai līmeni pielaidei valsts noslēpumam. Veipai problēmas ar alkoholu ir bijušas arī iepriekš, un SAB jau iepriekš bija jāizvērtē pielaides līmenis. Tādējādi par notikušo KNAB ir jāuzņemas atbildība arī SAB. Es jau iepriekš norādīju, ka SAB ar saviem pienākumiem tā īsti netiek galā. Cits piemērs - gadījums ar mūsu vēstniecības darbinieku Baltkrievijā. Nav jautājums par seksuālo orientāciju. Jautājums ir par cilvēka atrašanos ietekmējamā stāvoklī. Ja cilvēks veic darbības, kuras tajā valstī ar likumu ir aizliegtas un tiek uzskatītas par kriminālām, tad turēt šīs valsts vēstniecībā tādu cilvēku nozīmē tikai to, ka cilvēks tur tiek turēts ietekmējamā stāvoklī. Darbinieki, kuri šajā valstī strādā, bija rakstiski informējuši SAB vadību, ka šādā situācijā pastāv valsts drošības riski un apdraudējumi. Bet SAB vadība nevienu no augstākām valsts amatpersonām par šo situāciju nebija informējusi. Visa šī slepenība un neinformēšana noveda pie tā, ka SAB šajā gadījumā atkratījās no atbildības. Diemžēl tādu stāstu par SAB vadību ir daudz, pat līdz iesaistīšanos finansu noziegumos.

- Ārpusparlamenta opozīcija, kuri pastāvīgi draud ar lietussargiem, aktīvi iestājas par to, lai tiesībsargājošajās un drošības iestādēs saglabātos pašreizējā situācija. Proti, lai nebūtu parlamentārā kontrole, lai amatos paliktu līdzšinējie vadītāji u.tml. Jūs prasāt tieši pretējo – vispārēju drošības iestāžu auditu un atbildību no vadītājiem. Kādēļ robežšķirtne starp opozīciju un pozīciju iet tieši caur drošības iestādēm?

- Mēs redzam, ka zem segas kaut kas kustas, bet tā īsti nesaprotam, kas tur notiek. Es mēģinu to segas malu pacelt un tas, ko tur ieraugu, nav nekas patīkams. Bet es esmu pavēris tikai mazu maliņu. Slepenība smagos noziegumos ir nepamatota. Tikai pēc liela spiediena prokuratūra atklāja KNAB nozagtās summas. Seifu apzaga, taču, cik nozaga, to viņi sola pateikt tikai pēc trim mēnešiem. Tas ir kuriozs! Piedevām visa šī informācija nāk kā slepena. Lai viņi ar to savu slepenību dara ko grib, bet publiski ir jāizstāsta, kas naudu nozaga, un cik naudas ir nozagts, cik ilgi ir zagts. Slepenība tiek izmantota ļaunprātīgi un darīts viss, lai mazinātu politisko kontroli. Var saprast, ja politiskai varai liedz iejaukties kriminālizmeklēšanā. Bet kāds pamats ir liegt politiskai varai kontrolēt izlūkošanas un pretizlūkošanas darbu? Šim darbam taču ir tikai un vienīgi politisks konteksts, kurš atspoguļo mūsu valsts politisko kursu. Tā kā pie mums nav nekur pasaulē. Atbilde uz to, kādēļ pie mums ir savādāk, ir vienkārša: – pastāv publiski nezināma vienošanās. Piemēram, Diena saka: ja jūs darīsiet visu, lai sodītu Lembergu, mēs atļausim jums darīt jebko.

- Tad jau sanāk, ka Latvijas drošības iestādes kalpo politiskajai opozīcijai?

- Es domāju, ka nevis kalpo opozīcijai, bet gan vēlas patstāvīgi ietekmēt politiskos procesus. Sākotnējā kapitāla uzkrāšanas periods ir pagājis. Nākamais periods parasti ir drošības iestāžu vēlme iegūt varu un ietekmi. Es domāju, ka šobrīd šis process notiek. Tiek izmantots apstāklis, ka partiju skaits Latvijā ir liels un ļoti ērti vienu partiju sarīdīt pret otru. Pa to laiku drošībnieki kontrolē situāciju. Piemēram, kas ir korupcijas pamatveicinātājs? Tā ir birokrātija un birokrātiskie ierobežojumi, kurus var uzveikt ar individuāliem lēmumiem. Ja tiek pasludināta cīņa pret korupciju, tad vajadzēja samazināt birokrātu armiju. Bet notiek tieši otrādi.

- Jūs gribat teikt, ka drošības iestādes veidojas kā atsevišķas partijas?

- Atsevišķās drošības un izziņas iestādēs, piemēram, KNAB veidojas ļaundabīga audzēja pazīmes. Arī SAB ir gana daudz problēmu. Arī no Ģenerālprokuratūras, sākotnēji piesedzot KNAB zagšanu, nāk izteikta puvuma smaka. Piemēram, atsevišķos procesos tiek pieņemti lēmumi nebalstoties uz juridiskiem aspektiem, bet gan pēc personīgām simpātijām vai antipātijām, vai mirkļa konjunktūras. Kurš tad savulaik pirmais pateica, ka Loskutovs par šādiem pārkāpumiem būtu jāatlaiž no amata?

- Jānis Maizītis.

- Vismaz Kalvītis nebija tas, kurš pirmais teica, ka Loskutovs jāatlaiž. Kā mirkļa konjunktūra izmainījās, cilvēks uzreiz ieņēma citu pozīciju. Prokuratūras piekoptais mirkļa konjunktūrisms ar laiku pāraug ciniskā likuma ignorēšanā, kas noved pie likumpārkāpumiem un noziedzīgas darbības. Prokuratūra šobrīd nonākusi strupceļā. Tās darbības pēdējā laikā tiek ļoti slikti administrētas. Neizslēdzu, ka šobrīd arī ģenerālprokurors apzinās, ka nākotnē visas neizdarības un visi pārkāpumi kļūs aizvien vairāk redzami. Pieļauju, ka viņš savu nākotni saista jau ar citiem procesiem. Tādēļ viņš šobrīd nevēlas vairs ne ar vienu plēsties. Šīs pieminētās trīs iestādes vajadzētu patīrīt. SAB, KNAB un prokuratūrā pārāk daudz nebūšanu ir sakrājies.

- Kā notiks mēšana?

- Dažādi. Politiskai varai jāatjauno ietekme un objektīvi pēc būtības jāizvērtē KNAB, SAB un prokuratūras darbība. Visatļautība un nesodāmība ir augsne, kurā šobrīd attīstās noziedzība. Patlaban izveidojušie labvēlīgi apstākļi mēšanai. Ir pieprasījums samazināt birokrātiju. Valdībai jāpieņem vienkāršs lēmums: triju ministriju likvidācija un ierēdņu samazināšana par 12-18%, kas vienlaikus nozīmētu dažādu regulējumu samazināšanu. Tas būtu viens no ceļiem kā mazināt korupciju.

- Kā jūs vērtējas priekšlikumu par KNAB izformēšanu un sadalīšanu starp Drošības un Valsts policijas struktūrvienībām?

- Jau kopš seniem laikiem ierasts - ja kaujas vienība pazaudējusi savu karogu, tā tiek izformēta. Jautājums - cik lielā mērā KNAB karogs ir aptraipīts vai pilnībā pazaudēts. Notikušā nozieguma piesegšana vedina domāt, ka KNAB izformēšana varētu būt realitāte. Ja KANB tiek nozagta nauda, kura bija pierādījums kādam noziegumam, tad kāds gan spēks ir citiem pierādījumiem? Jebkurš advokāts tiesā par ikvienu KNAB pierādījumu varēs teikt, ka tas ir nozagts vai nav procesuāli pareizi piereģistrēts. Pēc šī gadījuma KANB būs ļoti grūti strādāt. KNAB izformēšana nav izslēdzama, kas varbūt arī nebūs labākais risinājums.

- Koalīcija būtu gatava šādam lēmumam?

- Koalīcija ir lietussargu sabakstīta. Gaiss tai ir nolaists. Nedaudz gan tas atjaunojas. Atminēsimies Kalvīša valdību. Vēlos atgādināt, ka Kalvītim bija iespējas valdību saglabāt. Esmu minējis gadījumu, kad Dienas redaktore zvanīja Kalvītim un ieteica piekāpies Loskutovam, solot Kalvītim ļaut turpināt strādāt. Vieni teiktu, ka tas bija draudzīgs ieteikums, citi teiktu, ka šantāža. Konjunktūra toreiz prasīja iet vieglāko ceļu un piekāpties Loskutova priekšā. Maz ir tādu cilvēku, kuri neietekmējas no konjunktūras. Tagad tie cilvēki, kuri jau toreiz teica, ka KANB notiek zagšana, var mierīgi iet tautā. Viņiem savs viedoklis nav jāmaina. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka taisnība ilgtermiņā ir daudz stiprāka par negodīgām rīcībām. Taisnība vienmēr uzvar!

- Aivars Lembergs teica, ka Tautas partijā šobrīd ir līderu problēma un nav vienojoša varas centra. Kuram Tautas partijā šobrīd pieder vara?

- Tautas partija vienmēr ir bijusi piramidāli būvēta. Liela vara ir partijas priekšsēdētājam un valdei. Pašlaik spēcīgu personību ienākšana politikā ir apgrūtināta, jo nav motivācijas. Līdzīgas problēmas ir arī citām partijām. Dievs dod ikvienai citai partija tik pat daudz problēmu, cik to ir Tautas partijai. Tautas partija ir liela un tai ir daudz varas centru: valdībā, Saeimā, vara reģionos.

- Vai Tautas partija rudenī gāzīs Godmaņa valdību?

- Tautas partija negāzīs Godmaņa valdību. Jautājums ir, vai Godmaņa valdība pati varēs pastāvēt. Šobrīd valdībai ir knaps vairākums. Vairākuma trūkums novedis pie tā, ka ir cilvēki, kuri par valdību balso arī no opozīcijas. Tagad Saeimā steidzami jāpieņem lēmumi, kas ļautu virzīties uz referendumu. Tā kā nav vairākuma, trīs četras nedēļas koalīcija spiesta šos jautājumus atlikt. Ja Godmani kāds gāzīs, tad tās būs nesaskaņas pašas LPP/LC starpā, vai valdības mazspēja. Bez tam valdību var gāzt mēģinājumi koalīcijas partneriem nezinot, vienoties ar kādu citu partiju par konkrētām lietām.

- Ja jau valdība ir tik nestabila un nespējīga pieņemt lēmumus, varbūt, ka ir racionāli iet uz Saeimas ārkārtas vēlēšanām?

- Ja tas palīdzētu atrisināt samilzušās problēmas, tad uz to varētu iet. Pašreizējā situācijā pie tik lielas viedokļu dažādības neviena partija negūs dominanci. Tas situāciju neuzlabos. Jāizmanto visas iespējas, ko var izdarīt pašreizējais Saeimas sastāvs. Jāatrota rokas un smagi un grūti jāstrādā. Filmēšanās un fotografēšanās būs tikai pēc darba.

Saistītie raksti: KNAB darbiniekiem aug algas un aug parādi Iespējams, no KNAB seifiem pazudušas daudz lielākas summas

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu