Aktuālais dārza laistīšanas laiks (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasarā, kad samazinās dabisko nokrišņu daudzums, vairāk jāizmanto dārza laistīšanas ierīces. Piedāvātais laistāmo ierīču klāsts ir liels, un ir kopīga iezīme – dažādas firmas piedāvā pēc izskata un formas līdzīgas ierīces, kas atkarībā no izejmateriāla un krāsas atšķiras cenas ziņā.

Laistīšanai nepieciešamas dažādu veidu šļūtenes – piecu slāņu ar pītu pastiprinājumu, četru slāņu ar pītu pastiprinājumu, četru slāņu dažāda pielietojuma šļūtenes ar adītu pastiprinājumu. Pieejamas arī tehniskās laistīšanas šļūtenes. Tās iedalās piecos veidos. Šļūtenes ar pītu PVC pastiprinājumu, uz spoles vai plastikāta somā. Piedāvājumā ir šļūtenes ar pītu PVC, taču tās domātas piesūkšanai un piegādes nodrošināšanai. Trešais šļūteņu veids ir pastiprināta PVC šļūtene, kas ir lietojama pie zema spiediena. Iepriekš minētās šļūtenes ir augstas kvalitātes izstrādājumi, un to diametrs pieejams robežās no 15 līdz 40 milimetriem. Var iegādāties arī nepastiprinātas PVC šļūtenes, kas domātas lietošanai ar ogļūdeņradi pie zema spiediena, un pītas šļūtenes ar pastiprinājumu ūdens piegādei un evakuācijai. Pēdējās divas šļūtenes iespējams iegādāties arī spolē. Galā, kur ir plastmasas caurules, nepieciešams kāds papildu aprīkojums, lai ūdeni varētu izsmidzināt vai izšaut – atkarībā no tā, kas nepieciešams.

Veikalos pieejami dažādi uzgaļi. Jaunākie modeļi nodrošina ļoti vienkāršu smidzināšanas pistoļu lietošanu un darbību. Katram modelim ir intuitīva plūsmas kontrole, kuru ar mēlītes palīdzību ērti var regulēt. Viena veida modeļi – ar spēcīgu strūklu – paredzēti ietves, bruģa, lāpstu tīrīšanai, citi, kur smidzinātājs ūdeni vērš plašumā, lielāku teritoriju laistīšanai. Jutīgāki ūdens plūsmas uzgaļi domāti puķu un citu trauslāku ziedaugu mitrināšanai.

Mājsaimniecībā, kur piemājas zaļā teritorija ir lielāka, bez minimālā dārza laistīšanas komplekta – šļūtenēm, šļūteņu savienojumiem un to uzgaļiem – nepieciešama arī lielāka aparatūra. Tā šļūtenes lieliski var uzglabāt speciālās šļūteņu uzglabāšanas sistēmās. Tās mēdz būt divējādas – automātiskās un manuālās.

Labākās šļūteņu uztīšanas sistēmas ir automātiskās, taču var izvēlēties mehānisko. Automātiskās attinamu un sakārtojamu šļūteņu sistēmas iespējams uzstādīt pie sienas, kas ļauj veikt 180 grādu apgriezienu. Tajās ir iebūvēts sprūda mehānisms, kas notur iztīto šļūtenes garumu. Tāpat automātiskās ierīces ir aprīkotas ar ietinēju, kas nodrošina pilnīgu šļūtenes satīšanos pēc katras lietošanas reizes. Speciāli bērnu drošībai ir aizslēgs pret nepareizu lietošanu.

Speciālisti iesaka automātiskās attinamo un sakārtojamo šļūteņu sistēmas, jo tās ir perfekts risinājums iekšpagalmiem un maziem dārziņiem. Mini komplektos pieejama desmit un vairāk metru gara šļūtene pilnīgi savācamā rullī ar automātisku atpakaļ satīšanos. Unikālās sistēmas garantē ātru, vieglu atpakaļ satīšanos jebkurā laikā. Atpakaļ satīšanas mehānisms ir kombinēts ar iekšēju atsperi, kas dod iespēju ar minimālu piepūli satīt šļūteni atpakaļ uz cilindra. Tā ir gana ērta, jo lietotājam ir tikai jāpietur šļūtene, līdz tā ir satīta uz cilindra.

Sprūdrata mehānisms domāts, lai šļūtene tiek satīta atpakaļ tikai tad, kad saimnieks to vēlas. Tas ir drošs aizslēgs, kas sniedz papildu drošību pret nejaušu atpakaļ satīšanos.

Runājot par manuālajām automātiski sakārtojamām šļūteņu sistēmām, tām ir dažādas spoles – ātrā un vienkāršā. Ātrā spole ir izveidota lielākiem dārziem, ar apmēram 40 metru apjomu. Abas versijas ir labas, jo tām ir kārtošanas tehnoloģija, kas padara atpakaļ satīšanos ātru, tīru un efektīvu. Viss, kas jāizdara, jāpagriež rokturis, un šļūtene tiek kārtīgi uztīta uz spoles, bez jebkādas nepieciešamības to uztīt ar rokām. Pievienotā struktūra nodrošina šļūtenes aizsardzību.

Daži ražotāji piedāvā manuālās šļūteņu uztīšanas iekārtas ar īpašām gumijas kājiņu uzlikām. Citi izgatavotāji piedāvā mehānismus ar augstu novietotu tīšanas rokturi.

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Kaspars ROZĪTIS, veikala K-Rauta Priedaines ielā iepirkumu menedžeris:

– Vasaras sezonā ir pieprasītas dažāda veida dārza laistīšanas ietaises. Lielāku teritoriju laistīšanai ieteicams iegādāties kustīgos smidzinātājus, kurus iespējams novietot uz zemes vai arī iespraust augsnes virskārtā. Kustīgiem smidzinātājiem ir izturīgs turbomotors, kas automātiski regulē ūdens spiediena līmeni un nodrošina vienmērīgu ūdens izkliedēšanu. Visiem modeļiem ir pilnīgs smidzināšanas pielāgošanas iespēju klāsts.

Populārāki kļūst ūdens kontroles elektroniskie ūdens taimeri. Ir pieejami četru veidu taimeri, kas darbojas ar baterijām, lai apmierinātu ikvienu automātiskās dārza laistīšanas vajadzību. Vienkāršākajos mehānismos iespējams uzstādīt ūdens taimeri ar ciparu programmēšanu, kas piedāvā daudz iespējamu laika posmu, sākot no reizes nedēļā, kad jālaista, līdz četrām reizēm dienā.

Pircēji droši vien būs pamanījuši automātiskās laistīšanas mini komplektu, kas ir vienkārši lietojams, līdz desmit metru garai dzīvžoga vai 15 līdz 20 augu kastīšu laistīšanai.

Ja nepieciešams pievadīt ūdeni nelieliem augiem, ieteicams izvēlēties smidzināšanas šļūtenes. Tām ir dažāds garums, taču iepakojumos ir pieejami 7,5 metru un 15 metru smidzināšanas šļūtene. Tās ir perforēti saplacinātas, kas sīki izsmidzina ūdeni, ja to novieto ar caurumiņiem uz augšu, vai arī dziļi samitrina augsni, kad šļūtene apgriezta otrādi. Tiek piegādāta ar gala noslēdzēju un ieskrūvējamu savienotāju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu