Vai bērnudārzos aizliedz zobu pastu? (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Zobu higiēna, kā arī kopšana nav šodienas zinātnes atklājums, tāpēc "Dzirkstelē" vērsās kāda Gulbenes pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes bērna māmiņa un stāstīja, ka audzinātāja viņai atdevusi bērna zobu pastu, sakot, ka to var nest uz māju. "Biju neizpratnē, kāpēc tā? Vai tad bērniem zobi vairs nebūs jākopj? Man atbildēja, ka turpmāk bērns zobus izskalos tikai ar ūdeni, jo Ministru kabineta noteikumi neparedzot bērnudārzā zobu tīrīšanu ar pastu," stāsta māmiņa.

To paredz noteikumi

Jaungulbenes pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Marianna Grase skaidro, ka ir 596. Ministru kabineta noteikumi, kas izdoti pirms astoņiem gadiem. Tajos ir norādītas higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu. Noteikumos ir teikts, ka bērni, kas ir vecāki par trīs gadiem, jānodrošina ar individuālajiem mutes higiēnas piederumiem. Tā ir zobu suka un neplīstoša materiāla glāze. Noteikumos nav teikts, ka ir vajadzīga zobu pasta. 

"Šis ir diskutējams jautājums. Atbilstoši noteikumiem varētu iztikt tikai ar mutes skalošanu un zobu suku. Mūsu bērnudārzā gan bērni tīra zobus ar pastu. Ja grupā ir 24 bērni, nav vienkārši visiem pēc pusdienām perfekti iztīrīt zobus. Audzinātājām tur ir ko svīst. Īpaši ar mazākajiem, tāpēc audzinātāja paņem katra bērna zobu suku un pati izdala zobu pastu. Vecākajā grupiņā ar to tiek galā paši bērni, bet arī tad iet visādi, jo zobu tīrīšana notiek uz maiņām," stāsta M.Grase. 

Vadītāja pauž sapratni, ka pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs, kur ir skaitliski lielas audzēkņu grupas, visiem iztīrīt zobus ar pastu ir diezgan sarežģīti, tāpēc arī ir šī izvēle. 

Jāņem vērā iespējas

"Mūsu pirmsskolas izglītības iestādē "Auseklītis" ir bērni, kas vēlas skalot muti tikai ar ūdeni, bet ir arī tādi bērni, kas grib zobus tīrīt ar birstīti un zobu pastu. Pie mums tika nolemts, ka ir grupas, kur bērni zobus tikai skalo, un ir grupas, kur bērni zobus mazgā. Katrai pirmsskolas izglītības iestādei informācija par zobu kopšanu noteikti ir individuāla, bet pēc katras ēdienreizes mute noteikti ir jāskalo. Vai zobi jātīra, tas jāskatās pēc katra vecāka iespējām, vai viņiem ir nauda, par ko iegādāties zobu pastu un tamlīdzīgi," saka "Auseklīša" vadītāja Ārija Stucka.

Zobu higiēnas speciālisti skaidro: jo mazāks bērns, jo tīrāka viņa mute, tajā ir mazāk mikrobu, tomēr zobi ir jākopj kopš bērnības. Zīdaiņiem zobiņus var tīrīt kaut vai ar marlīti katru reizi pēc ēšanas. Kamēr bērns nav iemācījies izspļaut, zobu pastu lietot nevar. Jau kopš gada vecuma bērns var mēģināt tīrīt zobus pats, lai gan vecākiem bērna zobu tīrīšanu iesaka uzraudzīt vismaz līdz astoņu gadu vecumam. Bērniem ir īpašas zobu birstītes ar mīkstākiem sariņiem, kā arī bērniem domāta zobu pasta.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu