Ūdensdziedniecība patiešām palīdz

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ūdens vide cilvēkam ir fizioloģiski tuva, tāpēc kopš seniem laikiem ūdens procedūras izmanto, lai risinātu veselības problēmas un vienkārši stiprinātu organismu.

Mājas apstākļos tā pati labi pazīstamā ierīvēšanās ar mitru dvieli vai aplaistīšanās ar ūdeni ir gluži labs paņēmiens, kas arī dod savu rezultātu, ja nav iespējas tikt uz ūdensdziedniecības procedūrām medicīnas iestādē. Tomēr vēl vairāk var palīdzēt profesionāli mediķi, izmantojot speciālas metodes.

Pēdējā laikā daudziem radies iespaids, ka ūdens procedūras pārsvarā domātas skaistumam un labsajūtai, bet par ārstniecisko nozīmi cilvēki zina mazāk. Māja apmeklēja P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Fizikālās medicīnas un rehabilitācijas centru. Par ūdensdziedniecības iespējām pastāstīja centra vadītāja, fizikālās medicīnas un akupunktūras ārste docente Inese Kokare un fizikālās medicīnas ārstes Asja Eglīte un Ilze Hāznere.

Kas ir fizikālā medicīna

Cilvēki mēdz jaukt fizikālo medicīnu un fizioterapiju. Kādreiz PSRS šīs nozares nebija nodalītas, turklāt fizikālajai terapijai pieskaitīja arī rentgenoloģiju. Padomju laikos šī medicīnas nozare bija attīstīta, Krievijas mediķi jau pirms revolūcijas daudz ko pārņēma no franču pieredzes; arī Vācijā un Austrijā bija no kā mācīties. PSRS pastāvēja ūdensdziedniecība, klimata terapija, bija slaveni kūrorti un arī daudz dažādas aparatūras. Šodien fizioterapeitu ziņā ir tas, ko agrāk sauca par ārstniecisko fizkultūru – viņi vairāk nodarbojas ar kustību traucējumu, locītavu un muskuļu funkcionālo traucējumu ārstēšanu. Savukārt fizikālās medicīnas ārsti strādā ar dažādu aparatūru, ar ūdens procedūrām un tamlīdzīgi. Viņi iesaistās ļoti plaša slimību klāsta ārstēšanā: LOR slimības, acu, nervu, plaušu kaites, ginekoloģiskas un uroloģiskas problēmas u.c. Atklājas arvien jauni fizikālās medicīnas lietojumi, tai skaitā jomās, kur agrāk to neieteica, piemēram, fizikālā medicīna daudz var palīdzēt nieru slimību gadījumā, ar saviem paņēmieniem veicinot, lai kaitīgās vielas, ko nieres nespēj izvadīt, pastiprināti izdalītos caur ādu. Dažās valstīs arī fizioterapeiti izpilda atsevišķas fizikālās medicīnas procedūras ar aparatūru, kur konkrētai diagnozei atbilst konkrēta programma. Fizikālās medicīnas ārsts sīkāk izanalizē visas blakusparādības un katram pacientam izvēlas individuāli piemērotākos ārstēšanas veidus. Visbiežāk fizikālā medicīna un fizioterapija viena otru lieliski papildina.

Zemūdens masāža

Tās izmantojums ir ļoti plašs. Lielajā zemūdens masāžas vannā procedūru, kas tiek veikta ar diezgan spēcīgu ūdens strūklu, nejūt tik krasi, jo cilvēks atslābinās, jūtas vieglāks, tāpēc ūdens strūklas tā nesit pa ķermeni. To var veikt gan pilnīgi veseliem cilvēkiem, gan pacientiem ar dažādām problēmām, bet vispirms jākonsultējas ar fizikālās medicīnas ārstu. Ļoti svarīgi ir zemūdens masāžu veikt pareizi, tāpēc tā jāizpilda sertificētai ūdensdziedniecības māsai, kura masē tā, kā vajag, nevis tā, kā gribas klientam. Būtisks ir masāžas virziens, izmantotie paņēmieni un to secība – visi šie parametri atšķiras atkarībā no tā, vai pacientam ir nieru, sirds, vēnu vai kāda cita kaite.

Vannas

Arī vannām ir ļoti daudzveidīga iedarbība. Piemēram, ir vannas, kas harmonizē nervu sistēmu. Daudzi no mums pakļauti stresa ietekmei, un iedzimti vāji cilvēki to neiztur, tomēr bieži cenšas savu pašsajūtu nevienam neizrādīt, jo nedrīkst – ir darbs, atbildība, laika trūkums... Ārsti izraksta viņiem antidepresantus un nomierinošus līdzekļus, bet, iespējams, pietiktu ar 10–15 vannām, lai normalizētu nervu sistēmas darbību bez medikamentiem, tikai cilvēkiem par to trūkst informācijas. Uz organismu iedarbojas ūdens pats par sevi, tā temperatūra, dažādas vannai pievienotas vielas. Piemēram, ogļskābā gāze, ja ar to piesātina vannas ūdeni, kairina un līdz ar to aktivizē elpošanas centru, aktivizē asinsriti, normalizē asinsspiedienu. Var veikt arī sausās ogļskābās gāzes vannas, kuras labvēlīgi ietekmē asinsvadus, ja ir sirds išēmiskā slimība vai paaugstināts asinsspiediens. Ieteicamas sievietēm klimaksa vecumā, jo tās pozitīvi iedarbojas uz veģetatīvo nervu sistēmu; tāpat arī cilvēkiem ar sklerotiskiem kāju asinsvadiem, jo palīdz uzlabot apasiņošanu. Nervu sistēmas slimību ārstēšanai reizēm izmanto slāpekļa vannas. Senāk arī pie mums lietoja radona vannas, kas labi palīdz pacientiem ar smagām locītavu un nervu slimībām, bet šobrīd radona gāze Latvijā diemžēl nav pieejama. Patīkama, viegli masējoša un nomierinoša ir pērļu vanna, kur ūdenī vienkārši pievada gaisu. Ir arī aromātiskās vannas ar dažādu augu ekstraktu piejaukumu un t.s. neorganiskās jeb dažādu sāļu vannas, piemēram, sērūdeņraža vannas. Izmantojot vienlaikus vairākus iedarbības faktorus, veido kombinētās vannas, piemēram, var būt pērļu vanna ar skuju ekstraktu.

Efekts ir pierādīts

Lielos pētījumos ir noskaidrots, ka ūdens procedūru ietekmē cilvēkam normalizējas dažādi parametri, ko var objektīvi izmērīt: holesterīna līmenis asinīs, asinsspiediens, ķermeņa masa u.c. Šīs procedūras stimulē organisma paša spēju to visu regulēt. Tas gan prasa nedaudz vairāk pacietības un arī līdzekļu, jo valsts par ūdensdziedniecību diemžēl nemaksā.

Vispirms – konsultācija

Lai ūdens procedūras dotu gaidīto rezultātu, vispirms noteikti vajadzīga fizikālās medicīnas ārsta konsultācija. Reizēm fizikālās medicīnas augošo popularitāti skaidro ar to, ka mūsdienu cilvēks negrib pats aktīvi kustēties un darboties, bet labprātāk vēlas, lai ap viņu rosās mediķi, un tas jau ir neaktīvs ārstēšanas veids. Bet arī zāles dzert ir neaktīvs ārstēšanas veids. Fizikālā medicīna var palīdzēt, lai cilvēks turpmāk kļūst aktīvāks, jo, piemēram, ar sāpošu muguru vai sapampušām locītavām vingrošana nemaz nav iespējama. Ja ārstēšanā kopīgi iesaistās dažādi speciālisti, tad slimniekam tiek izrakstītas zāles, kas mazina iekaisumu, locītavām veic fizikālās medicīnas procedūras, piemēram, parafīna aplikācijas, rezultātā artrīta savilktās rokas kļūst siltas un mīkstas un pacients var doties pie fizioterapeita, lai locītavas izvingrinātu, palielinot kustību amplitūdu. Visi ārstēšanas veidi cits citu papildina. Ir pacienti, kuri ar regulāru ūdens procedūru un citu fizikālās medicīnas metožu palīdzību izvairās no hronisku slimību paasinājumiem. Pastāv arī metodes imunitātes stiprināšanai, kas ir cilvēka veselības pamatu pamats. Ārstēšanās kursa gaitā ar objektīviem mērījumiem var sekot tam, kā uzlabojas imunoloģiskie rādītāji, kā cilvēks mainās, kļūst stiprāks pret slimībām.

Lai kāda būtu jūsu problēma, lemjot par ūdens procedūrām, ļaujiet, lai ārsts izvērtē, vai jums tās drīkst vai nedrīkst veikt. Starp citu, kontrindikāciju ir mazāk, nekā esam raduši domāt. Arī onkoloģiskās slimības vēl nenozīmē, ka jebkādas procedūras ir izslēgtas, turklāt šiem pacientiem mēdz būt gan radikulīts, gan locītavu slimības, tāpat ir jānostiprina nervi un imūnsistēma. Nav arī tā, ka nemaz nedrīkst iet ne dušā, ne vannā – mazgājoties to taču tāpat dara ikviens. Eiropā onkoloģiskajiem pacientiem piedāvā daudz vairāk ūdens procedūru, varbūt ar laiku tā būs arī pie mums.

Kaut atdzimtu kūrorti

Latvijā vairs nav daudz sanatoriju. Veselības uzlabošana kūrortos Eiropā ir dārgs prieks, par ko nekur nemaksā valsts, izdevumi jāsedz pašam vai apdrošināšanai. Tomēr fizikālās medicīnas ārstes cer, ka ar laiku sanatorijas atkal tiks dibinātas un kurortoloģijas nozare attīstīsies, jo tā ir cilvēkiem nopietni palīdzēt, izmantojot pašas dabas dotos resursus, lai atgūtu spēkus un stiprinātu veselību.

***

Ilze HĀznere, fizikālās medicīnas ārste: "Kādreiz ģimenes ārsts, ķirurgs vai neirologs atsūta pie mums pacientu ar kādu vienu kaiti, mēs sākam runāt un izšķetinām arī tādas problēmas, kas ir dziļi paslēptas, un tad iesakām ūdensdziedniecību vai vēl kādu terapijas metodi, kas patiešām var palīdzēt. Lai cik delikāta būtu problēma, ārsts jau tāpēc ir ārsts, lai viņam to varētu uzticēt"

Asja EglĪte, fizikālās medicīnas ārste: "Mūsu slimnīcā ūdensdziedniecību atklāja drīz pēc kara, tiklīdz radās iespēja īstenot šo ideju, kuru līdz ar daudzām citām profesors Stradiņš bija smēlies Zviedrijā. Tā arī tika paplašināta, nesen remontēta, tā ka varam ārstēt gan slimnīcas slimniekus, gan ambulatorus pacientus. Bija jāpārdzīvo pārejas posms no padomju laikiem uz brīvvalsti, no valsts dotētas medicīnas uz kapitālisma apstākļiem, bet pēdējo gadu laikā atkal vērojams zināms uzplaukums"

Inese Kokare, fizikālās medicīnas un rehabilitācijas centra vadītāja, fizikālās medicīnas un akupunktūras ārste docente: "Pirms apmeklējat kādu ūdens procedūru, pārliecinieties, ka to veic sertificētas ūdensdziedniecības māsas. Tagad mums ir arī ieteikumi no Eiropas starptautiskās medicīniskās hidroloģijas un balneoloģijas asociāciju federācijas, ka arī visas SPA centros veiktās ūdens procedūras ir medicīniski jāsertificē, respektīvi, tām ir jāatbilst visaugstākās kvalitātes kritērijiem"

***

DUŠU VEIDI

• Cirkulārā duša ļoti ieteicama trausliem, astēniskiem cilvēkiem ar salīdzinoši vāju centrālo un veģetatīvo nervu sistēmu. Šī duša trenē gan asinsriti, gan nervu sistēmu, bet maigākā veidā nekā citas. Tā noder arī cilvēkiem, kuriem pakāpeniski jāpieradinās, lai vēlāk varētu apmeklēt spēcīgākas iedarbības procedūras.

• Ascendējošā jeb augšupejošā duša pašlaik tiek lietota samērā maz, jo ne visi varbūt zina, ka šī procedūra palīdz bez zālēm ārstēt taisnās zarnas problēmas, ginekoloģiskas, seksuālas un uroloģiskas kaites. Ūdens strūkla ir vērsta no apakšas uz augšu, un, variējot ūdens temperatūru, var panākt dažādus efektus.

• Šarko dušā cilvēks tiek aplaistīts un masēts ar spēcīgu ūdens strūklu, tās spiediens sasniedz 2–3 atmosfēras. Spiedienu atbilstoši pacienta vajadzībām izvēlas mediķis, kurš procedūru izdara. Parasti ūdens ir patīkamā (t.s. indiferentā) temperatūrā. Sākotnēji šo procedūru piedāvāja neirotiskām sievietēm, bet pēc tam atklājās, ka tā ļoti labvēlīgi ietekmē vielmaiņu un palīdz zaudēt svaru, turklāt arī uzmundrina un atbrīvo no stresa.

• Skotu duša arī ir Šarko dušas paveids, tās iedarbība ir visintensīvākā. Skotu dušā mijas vēsa un silta ūdens strūklas. Tā tonizē un stiprina nervu sistēmu aktīviem cilvēkiem, kuru ikdienā ir daudz stresa. Izmanto arī sporta medicīnā stresa mazināšanai pēc sacensībām.

• Putekļu jeb miglas duša ir ļoti maiga, tā kļūst arvien populārāka kā kosmētiska procedūra, jo cita starpā labvēlīgi ietekmē ādu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu