Šogad rekordliels dabas stihiju skaits (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Katastrofālie plūdi Pakistānā, ugunsgrēki Krievijā un viesuļvētras Meksikā ir tikai dažas no postošākajām stihijām, kas šogad piemeklējušas pasauli, un, kā ceturtdien norāda Vācijas pārapdrošināšanas kompānija "Munich Re", 2010.gads līdz šim bijis ārkārtējs dabas katastrofu ziņā.

"Šis gads tiešām bijis gads ar dabas rekordiem," žurnālistiem skaidroja uzņēmuma Risku pētniecības departamenta eksperts Pēters Hēpe. "Gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēts lielākais ar dabu saistīto notikumu skaits kopš "Munich Re" sāka uzskaiti," viņš piebilst. Viņaprāt, dabas katastrofu skaitu vairo globālā sasilšana.

Šis gads līdz šim bijis siltākais kopš mērījumu sākuma pirms 130 gadiem ar jauniem temperatūras rekordiem Krievijā (37,8 grādi pēc Celsija), kā arī Āzijā (53,5 grādi pēc Celsija, kas reģistrēti Pakistānā).

Savukārt pagājušajā mēnesī jauns temperatūras rekords sasniegts Losandželosā, kur termometra stabiņš sasniedzis 45 grādu atzīmi pēc Celsija skalas. "Globālā sasilšana kļūst arvien pamanāmāka," domā Hēpe.

Pēc neveiksmīgā ANO klimata samita Kopenhāgenā, kas, pēc "Munich Re" eksperta domām, bijusi "patiesa katastrofa", arī pirms drīzumā gaidāmās Kankunas sanāksmes nevajadzētu lolot liekas cerības. "Mūsu gaidas ir mazākas nekā pirms gada Kopenhāgenā. Kopenhāgenā bija apņēmība gūt panākumus, un tur piedalījās vairāk nekā simts valstu vadītāji. Tā tas nebūs Kankunā," spriež Hēpe.

Attiecībā uz galveno jautājumu - oglekļa dioksīda izmešu samazinājumu - "šobrīd nav virzības ASV, un, kamēr uz priekšu nevirzās ASV, arī Ķīna nebūs gatava virzībai, un šie ir divi lielākie spēlētāji".

No 29.novembra līdz 10.decembrim Meksikas pilsētā Kankunā gaidāmajā sanāksmē plānots turpināt sarunas par jaunu klimata izmaiņu līgumu, kas varētu spēkā stāties pēc 2012.gada, kad beidzas pašreizējā Kioto protokola darbības termiņš.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu