Izvēlos mizu mulču

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Redzot, kā savā nelielajā puķu dobē cīnos ar nezālēm, paziņa, kas rosījās blakus dārzā, ieteica dobi mulčēt, jo mulča esot labākais augsnes sedzējmateriāls.

Nevajadzēšot cīnīties ar nezālēm, augu saknes salā būšot pasargātas no izsalšanas, tika minēta virkne mulčas pozitīvo īpašību. To, ka šis materiāls tiek plaši izmantots, ievēroju, piemēram, Lejasciemā un citviet rajonā.

Speciālisti iesaka mulču izmantot īpaši dekoratīvo krūmu un skujeņu apdobju nosegšanai, jo tā palīdzēs saglabāt augsnē mitrumu, samazinās krasas temperatūras svārstības augsnes virskārtā, veicinās bioķīmiskos procesus, protams, pasargās arī no nezālēm. Ieteicama ir, piemēram, priežu mizu mulča, jo tai piemīt ārstējoša iedarbība. Mizu mulča sadalās, paskābinot augsni, kas ļauj mikroorganismiem, kas atrodas augsnē, izlietot daļu slāpekļa. Izrādās, ka ar priežu mizu mulčētiem skuju kokiem ir divas reizes spēcīgāks pieaugums.

Mulčai izmantojamas arī ozolu un skābaržu mizas, salmi, kūdra, nopļauta zāle, pat sasmalcināti papīri. Vienīgais ieteikums - mulčēt ir ieteicams laikā, kad augsne pavasarī jau ir paspējusi iesilt un augi pietiekami uzņēmuši mitrumu.

Ir dārza augi, kam mulčēšana nav ieteicama, piemēram, īrisiem, kuru saknēm nepatīk vēsums un pastiprināts mitrums, kā arī augiem, kas mīl saules sasildītu un sausu augsni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu