Nesprāgušās munīcijas “rekordraža” Strados (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad zemes rakšanas darbos divreiz biežāk nekā pērn Gulbenes novadā nejauši atrasti nesprāguši lādiņi, kas augsnē iegūluši kopš Otrā vai pat Pirmā pasaules kara. Stradu pagastā, mežā, augusta beigās atrasti 40 Otrā pasaules kara lādiņi. Līdz ar to šogad strauji - vairāk nekā divas reizes - palielinājies Gulbenes novadā atrasto nesprāgušo lādiņu skaits.

Zemessardzes novada štāba civilmilitārās sadarbības speciāliste seržante Kristiāna Štrāle "Dzirksteli" informē, ka šogad Gulbenes novadā atrasti jau 49 sprādzienbīstami priekšmeti, pērn - 17. No šogad novadā atrastajiem lādiņiem 47 vienības bija artilērijas munīcija, viena - mīnmetēja mīna un viena - raķete. Nevajag aiztikt lādiņu

Visbīstamākie nesprāgušie lādiņi ir, rokot zemi, kad iespējama fiziska iedarbība attiecībā pret sprādzienbīstamu priekšmetu. Tāda situācija Gulbenē bija 28.jūlijā, kad O.Kalpaka ielas rekonstrukcijas laikā strādnieki uzgāja nesprāgušu artilērijas lādiņu.

K.Štrāle klāsta, ka Latvijā cilvēki regulāri uziet nesprāgušu artilērijas un aviācijas munīciju, granātas, mīnas, kā arī dažāda tipa sprāgstvielas tīrvielā. Sēņojot vai ogojot uzieti lādiņi nevar nodarīt postu, ja tos neaiztiek. Vēl bīstama ir zemes apstrāde - lauksamniecībā, kā arī meža darbi - koku izvešana, ugunskura kurināšana mežā, kur notikušas kaujas.

Jāzvana uz 112

Nav izslēgts, ka šāds nepatīkams pārsteigums var gadīties arī kartupeļu rakšanas talkā. Ko tad darīt? Talka jāpārtrauc!

"Sprādzienbīstamu priekšmetu atrašanas gadījumā iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem un atrastos priekšmetus nedrīkst aiztikt un pārvietot. Vieta, kurā minētie priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē. Par atrastajiem sprādzienbīstamiem priekšmetiem jāziņo tuvākajā policijas nodaļā vai pa telefonu 112. Pēc informācijas saņemšanas, uz notikuma vietu dosies nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs," raksta "Dzirkstele".

Artilērijas lādiņi ir viens no visizplatītākajiem sprādzienbīstamo priekšmetu veidiem, ko atrod Latvijas teritorijā. Pārsvarā Latvijā atrod Otrā pasaules kara munīciju. No visiem atradumiem uz Pirmo pasaules karu attiecināmi tikai aptuveni trīs procenti.

Kopumā visā Latvijas teritorijā pērn atrasti 7973 sprādzienbīstami priekšmeti. Visvairāk sprādzienbīstamu priekšmetu atrod Kurzemē. Nesprāgušo kara laika munīciju ļaudis bieži uziet būvniecības darbos. Tas ir sevišķi bīstami, piemēram, dzenot pāļus vai ar ekskavatoru rokot zemi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu