Cilvēcei atlikuši vien 10 gadi, lai sāktu domāt "zaļi" (48)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Dabas resursu iznīkšana notiek tik lielā apmērā, ka sāk kaitēt pašiem cilvēkiem un arī pārējai dabai. Bioloģiskā daudzveidības mazināšanās drīz draud kļūt neatgriezeniska, ar tik biedējošiem brīdinājumiem nākusi klajā Apvienoto Nāciju organizācija, ziņo BBC.

Japānā šajās dienās sākusies ANO bioloģiskās daudzveidības konvencijas tikšanās. Divas nedēļas ilgās konvencijas laikā zinātniekiem un ekspertiem būs jānosaka jauni mērķi, kā uz Zemes saglabāt dzīvību.

Zaļā domāšana ir ekonomiski izdevīga

Lielas cerības tiek saistītas ar ekonomiskās analīzes datiem, kas norāda, ka sugu un ekosistēmu izzušana katru gadu globālajai ekonomikai maksā triljoniem ASV dolāru. Zinātnieki cer, ka valstis sāks apzināties, ka vides saudzēšana ir ekonomiski izdevīgs pasākums.

"Dabas problēma ir cilvēku dzīvesveida problēma. Diemžēl mūsdienās cilvēku dzīvesveids kļuvis par nopietnu dabas problēmu," teicis zinātnieks Daisetsu Teitaro Suzuki. "Saņemsim drosmi paskatīties acīs saviem bērniem un atzīt, ka esam izgāzušies pildīt 2002.gada ANO pasaules samitā solīto, gan individuāli, gan kolektīvi," par apņemšanos līdz 2010.gadam ievērojami ierobežot bioloģiskās daudzveidības mazināšanos izskanēja konferences atklāšanā.

Lūzuma punkts, pēc kura atpakaļceļa vairs nebūs

Zinātnieki lēš, ka cilvēce nupat sasniegs punktu, no kura bioloģiskās daudzveidības zudums būs neatgriezenisks. Jau tagad mežu, koraļļu rifu, upju un citu dabas bagātību piesārņošana un zudums ietekmē dabīgo dzīves kvalitāti dzīvniekiem un arī cilvēkiem.

"Dzīvība uz Zemes eksistē, pateicoties bioloģiskajai daudzveidībai.

To nosaka auglīga augsne, tīrs ūdens un gaiss. Mēs esam ļoti tuvu lūzuma punktam, pēc kura bioloģiskās daudzveidības zudums kļūst neatgriezenisks. Šīs lūzuma punkts tiks sasniegts tuvāko desmit gadu laikā, ja vien mēs neīstenosim stingrus pasākumus, lai bioloģisko daudzveidību pasargātu," norāda zinātnieks.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu