Ogu raža šogad būs daudz mazāka (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad augļu un ogu raža būs par 40 līdz 50 procentiem mazāka nekā iepriekšējos gados, tā secinājusi Latvijas Augļkopju asociācija. Pagājušās ziemas netipiskajos laika apstākļos cietuši augļu dārzi gandrīz visā Latvijā.

Kad janvārī bija vērojams pavasarīgs laiks, augļu koki un ogu krūmi sāka dzīt pumpurus, bet februārī tie cieta salā. Kā izrādās, visvairāk cietuši ir avenāji, dažviet tie izsaluši gandrīz pilnībā, zaudējumi būs arī melleņu audzētājiem. Speciālisti secinājuši, ka ievērojami mazāka šogad būs arī plūmju un ķiršu raža, savukārt ābelēm šīs ziemas laika apstākļi laikam īpaši nebūs kaitējuši.

Devāmies noskaidrot, kāda šogad gaidāma upeņu raža. Lejasciema pagasta zemnieku saimniecībā “Ozoli 1” Valda un Ivars Šķenderi upenes audzē 5,5 hektāru platībā. “Jau rudenī daudzi stādi gāja bojā, arī tagad pavasarī, nupat beidzām stādīt vietā - izstādījām apmēram 1000 stādus. Šobrīd, kad upeņu krūmiņi jau ir salapojuši, var redzēt, ka daudzās vietās dzinumi ir apsaluši, tagad būs jāizgriež sausie zari. Šīs ziemas laika apstākļi ir radījuši diezgan lielu kaitējumu,” secina V.Šķendere.

Pašķirot salapojušos zarus, upeņu audzētāja saka, ka ogu šogad arī būs stipri mazāk. “Nevar teikt, ka nebūs pavisam, šobrīd var redzēt jau ogu aizmetnīšus, taču salīdzinoši ar citiem gadiem to ir daudz mazāk. Reti kur redz ogas, bet citugad zari bija pilni ar ķekariem,” vērtē V.Šķendere. Viņa piebilst, ka pērn saņemta atlīdzība par postījumiem, arī šogad Augļkopju asociācija esot nolēmusi apkopot audzētājiem nodarītos zaudējumus un lūgt valdībai viņiem izmaksāt kompensācijas. “Šobrīd par dārza paplašināšanu nedomāju, ir jānogaida, lai sakārtojas ogu realizācijas tirgus, jo ogu pārdošana pašlaik ir ļoti apgrūtināta,” saka V.Šķendere. Viņas saimniecība ar upeņu audzēšanu nodarbojas jau kopš 2001.gada.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu