Bato - mazs un draudzīgs apalītis

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skatoties fotogrāfijās, angļu buldogi man šķita tādi laiski un mazkustīgi suņuki - tas droši vien viņu druknā auguma un īso kāju dēļ, taču, ieraugot un iepazīstoties ar mazo nepilnus trīs mēnešus veco Gelsoming Dukat Dioring jeb Bato, mans priekšstats par šo suņu šķirni krasi mainījās.

Kad vēru vaļā Dāvidu ģimenes mitekļa durvis, Bato uzreiz skrēja man pretim un tūdaļ jau vēlējās sākt rotaļas. Viņš turpat koridorā apvēlās uz muguras un aicināja mani pakasīt viņam vēderiņu. Arī pēc tam, kad iekārtojos uz dīvāna, lai sāktu sarunu ar saimniekiem, Bato visādi centās pievērst manu uzmanību. Visu mūsu sarunas laiku suņuks vai nu spēlējās ar savām mantām, vai arī draiskojās ar saimnieku dēlu Aleksu, un tikai uz īsu brīdi, paguris no rotaļām, viņš atlaidās man pie kājām un pēc brīža jau atkal sāka dauzīties. Tāds mazs apalītis gan šis suņuks ir, arī vārdu viņam saimnieki ir izvēlējušies atbilstošu - Bato, taču šie suņi nudien nav mieramikas, kā tiek stāstīts, viņi ir tiešām ļoti žiperīgi un dzīvespriecīgi suņi, nu vismaz, kamēr ir maziņi.

Izvēlas retu šķirni

Dāvidu ģimenē Bato ienāca pirms nepilna mēneša. “Mēs jau sen gribējām suni, tādēļ bieži skatījāmies interneta sludinājumu portālos, meklējot piemērotāko šķirni. Man ļoti patīk labradori, taču dzīvoklī tik lielam sunim būtu grūti dzīvot, tādēļ vairāk meklējām neliela auguma suni. Domājām par mopsi, jo šāds suņuks ir mūsu kaimiņiem, lasījām arī par mazajiem klēpja sunīšiem, taču tādu mums bija bail ņemt, nedod Dievs, vēl kāds uzkāps virsū un nospiedīs. Tad internetā atradām sludinājumu, kurā bija teikts, ka pārdod deviņus mēnešus vecu angļu buldoga kucīti. Nolēmām aizbraukt un apskatīties viņu. Kad viņu ieraudzījām, mums uzreiz iepatikās šī šķirne un nolēmām, ka mums būs tieši šāds suns. Turklāt gan kucīte, kuru pārdeva, gan arī abi viņas vecāki bija ļoti miermīlīgi un draudzīgi, arī tas mums bija svarīgi suņa izvēlē, jo ģimenē aug dēls,” stāsta Ilona Dāvida. Dāvidu ģimene vēlējusies suņu puiku, tādēļ pēc tam sākušies cītīgi meklējumi internetā. “Kucēnu bija ļoti grūti atrast, jo Latvijā šīs šķirnes pārstāvju ir ļoti maz. Tobrīd internetā mēs atradām tikai trīs sludinājumus - vieni pārdeva kucīti, kuru mēs bijām aizbraukuši apskatīties, otri pārdevēji atradās Lietuvā, bet ar trešajiem mums palaimējās. Kad suņuks bija sasniedzis divu mēnešu vecumu, mēs varējām doties viņam pakaļ,” stāsta Bato saimniece.

Sadzīvo ar persiešu kaķeni

Ne Ilonai, ne arī vīram dzīvē suņi nekad nav bijuši, tādēļ bijis uztraukums, kā nu tagad būs, kad mājās ieradīsies mazais draugs. Turklāt viņiem mājās jau vairākus gadus mīt persiešu šķirnes kaķene. “Pirms suņuka iegādes mēs interesējāmies gan pie suņuka saimniekiem, gan arī pie veterinārārstes Elitas Lesiņas, vai šajā ziņā nevar būt kādas problēmas, jo mūsu kaķene ir diezgan dusmīga, taču visi mums apgalvoja, ka nekādām problēmām nevajadzētu būt,” klāsta Ilona. Atvests mājās, mazais Bato iedzīvojās ļoti ātri. Kaķene gan, tiesa, sākumā diez cik apmierināta nebija ar jaunpienācēju un šņāca uz mazā suņa bērna, taču pēc tam pierada. Tagad viņa jau nosēžas uz gultas malas un kaitina Bato. “Interesanti šķita, ka Bato jau pirmajā naktī gulēja ļoti mierīgi, ne reizi pat neiesmilkstoties un neilgojoties pēc vecajiem saimniekiem,” atklāj Ilona.

Visus mīl vienādi

Ilona spriež, ka šāds suns ir tiešām ļoti piemērots turēšanai dzīvoklī. “Viņš maz rej, spalva ir īsa, tādēļ par netīrību nav jāuztraucas, suņuks arī neprasa nekādu īpašu kopšanu, tik vien kā reizēm jāieliek vannā. Šis suns guļ tik ilgi, kamēr guļ saimnieks, tiklīdz saimnieks piecelsies, tā arī suns kā bulta būs augšā un gaidīs, kad viņam dos ēst. Vienīgais ir jāizvairās no pārāk liela karstuma, mašīnā vest karstumā nevajadzētu, jo viņam grūti elpot. Ja dzīvoklī vasarā ir karsti, suņuks jāapsedz ar slapju dvieli,” stāsta saimniece. Lai arī suņuks izskatās apaļīgs, viņš daudz neēd. Bato ēd sauso, buldogiem paredzēto suņu barību, palaikam viņam tiek iedots arī kāds suņu našķis, ko Bato labprāt pagrauž. Nevar iztikt, protams, arī bez nedarbiem, zobiņi tiek iemēģināti visur, taču sevišķi lielu skādi dzīvoklī viņš vēl nav nodarījis, tikai nedaudz ir paremontējis istabu - paplēsis tapetes, laikam jau saimnieki tām nav izvēlējušies īsto krāsu. “Bato ļoti patīk trakot. Viņš arī mums reizēm iekož, tad es viņam uzsitu pa dupsi, sakot, ka tā darīt nedrīkst. Viņš ir ļoti apķērīgs, man vairs nekož, tikai dusmojas un rūc, ka es viņam neļauju kost,” stāsta Ilona. Viņu Bato arī visvairāk klausa. “Ar dēlu viņam, protams, ir pavisam citādākas attiecības, viņi tikai grib trakot, bet mūs ar vīru viņš, šķiet, mīl vienādi. Kad visi esam mājās, Bato labprāt spēlējas un mīļojas ar visiem, nenošķir vienu vienīgu saimnieku,” saka Ilona. Vienīgā problēma ir tā, ka šobrīd saimniekiem mīlestība ir jāsadala starp kaķi un suni, abi vēlas, lai viņus papaijā. Ja mīļots tiks viens, otrs skatīsies ar greizu aci un būs greizsirdīgs, tādēļ abi jāpaijā vienlaikus.

Mīlestība atsver visu

7.maijā Bato būs trīs mēneši, drīzumā viņam tiks veikta kārtējā vakcinācija, un tad jau varēs doties arī pirmajās pastaigās ārā. “Nevaram vairs sagaidīt to brīdi, kad varēsim aizbraukt uz kādu pļaviņu un palaist Bato, lai izskraidās. Sākumā viņam droši vien būs lieli brīnumi. Esam arī sarunājuši, ka kopā ar kaimiņu mopsi un mazu vācu aitu šķirnes kucēnu dosimies kopīgās pastaigās,” stāsta Ilona. Viņi visi ir iemīlējuši mazo Bato. “Tā mīlestība, ko viņš dod, tas prieks, ar kādu viņš sagaida mūs mājās, atsver visus nedarbus. Ar kaķi ir pavisam citādāk nekā ar suni. Kad paņēmām kaķeni, viņa vairāk dzīvojās viena pati, mēs gandrīz viņu nemanījām, viņu nemaz neinteresēja, ka kāds vēlas ar viņu paspēlēties, ar suņuku ir citādāk. Protams, tagad mums ir vairāk jāpiedomā, ka nevaram aizbraukt prom no mājām uz visu dienu, jo mājās mūs gaida suņuks un mēs esam atbildīgi par viņu, taču rūpes par dzīvnieku ir skaistas,” uzskata Ilona.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu