Veidosim formas košumkrūmiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kokaudzētavas Baltezers dārzniece Anita Kazaka sniedz ieteikumus, kad un kā apgriezt košumkrūmus, lai izveidotu tiem pareizu formu, tā izceļot katra pievilcību un krāšņumu.

"Košumkrūmus apgriež pavasarī, vasarā, arī rudenī," uzsver Anita Kazaka. "Tas atkarīgs, vai ziedi plaukst uz kārtējā gada dzinumiem vai uz iepriekšējiem. Te ir viens eksemplārs, kurš jau ir veidots, tā ir Japānas spirejas, ko vēl nedaudz apcirpšu. Vasaras vidū ziedošie krūmi, piemēram, Japānas spirejas, kam ir ļoti plašs šķirņu klāsts, zied jūnija beigās, jūlijā ļoti bagātīgi. Zied uz kārtējā gada dzinumiem, tātad vainagu mēs pieformējam, pieveidojam puslodes formā, nogriežot vecās ziedkopas un izveidojot vainagam skaistu pusaplīti – puslodes formu, un to dara pavasarī pirms lapu plaukšanas. Otro reizi griež pēc noziedēšanas, tas ir, jūlija beigās apgriež noziedējušās ziedkopas, atkal dodot vainagam formu, un tad krūms zied otru reizi visu septembri. Tas ir tāds ļoti svarīgs moments, ko citreiz aizmirst, un tad tie tā nesmuki saaug un nav tik krāšņi otrajā ziedēšanā. To nevajag palaist garām, uzreiz nogriež pēc noziedēšanas, jo tad tie paspēj izdzīt dzinumus un rudenī krāšņi uzzied atkārtoti. Šķirnei Gold Mound ir dzeltens lapojums un ziediņi skaisti violeti rozīgi. Tas ir tāds īpašs eksemplārs, jo ir šīs divas krāsu spēles – sārtais tonis ar dzelteno, un rudenī šis krūms izskatās ļoti efektīvi, jo piesaista uzmanību tieši ar ziediem.

Stādot krūmus, kuri nav veidoti, pirms iestādīšanas jāapgriež. Mēs kokaudzētavā cenšamies visus krūmus apgriezt, pieveidot, pirms pārdodam klientiem. Es noteikti vēl pēc apgriešanas ar motorzāģi pieformēju arī ar rokām, kur kāds zars palicis nenogriezts, tāpat izgriežu arī apakšējos dzinumus, lai tiek klāt vējš un gaiss. Visiem krūmiem, arī skujeņiem, iztīru apakšas, tas ir ļoti svarīgi, jo, izvācot ārā vecās lapas, izgriežot sausos dzinumus, krūmi dabū elpot. Pēc tam var salaistīt un tad dod mēslojumu.

Arī rudenī var apgriezt krūmus, ja pietiek laika. Šāds noformēts krūmiņš izskatīgs ir arī ziemā. Labi, ja šo darbiņu paspēj paveikt līdz lapu plaukšanai. Gadījumā, ja nepaspēj, var jau apgriezt iepriekšējā gada dzinumus ar visām lapām, bet tad vēlāk košumkrūms izdzīs jaunos dzinumus. Ja nav tas īstais laiks, tad nedaudz jau to formu dot var. Vasaras vidū līdz pat salnām zied čužas. Ir dažas šķirnes, kas zied vēl līdz pat –3 grādiem, piemēram, Goldfinger. Čužas ir jāapgriež obligāti katru pavasari, es pat ieteiktu to darīt rudenī. Kad tās nozied, paliek neglītas augļu kopas, ja apgriež rudenī, tad krūms iegūst smuku zarojumu. Vienmēr ir jautājums – cik tālu griezt? Tas atkarīgs no tā, kā tas ir veidots iepriekš un cik liels ir krūms. Ja mēs pieņemam to vidējo izmēru, ka tas ir 70 centimetru augsts četrgadīgs stāds, es parasti paņemu vidu un griežu, jo ziedus veido uz jaunajiem dzinumiem. Tas ir vajadzīgs, jo tad tas krūms neizgāžas, jo nekas nav briesmīgāks par pāraugušām čužām, kurām izgāzušies dzinumi un kurām nav nekāda skata. To var darīt ar mašīnu un arī ar rokām, apgriešana izmaina visu skatu. Tagad pamērīsim, cik augsts šis krūms palicis – ir cits vainags, ap 40 centimetru, mazākiem stādiņiem nedaudz apgriež apmēram 1/3 no augstuma, bet pilnīgi visām čužām tas ir ļoti svarīgi. Čužas nav populāras tiem dārzu saimniekiem, kas tās neprot veidot, bet, ja tām pieliek kaut nedaudz roku un paformē, apgriež, ir pavisam cita lieta, cits starojums no tā auga, tāpēc apgriešana ir tik svarīga.

Virši ir normāli pārziemojuši. Viršiem apgriež noziedējušās ziedkopas, iegūstot tādu kompaktu formu. Viršus parasti apgriežu ar šķērēm. Tas jāizdara, pirms virši sāk plaukt, tad tiem vajadzēs laistīšanu un mēslošanu. Aprīlī, maijā to visu vajadzētu padarīt. Melnā plūškoka šķirnei Aurea ir ļoti skaists dzeltens lapojums labā, ielabotā augsnē. Lai dabūtu kompaktu zarojumu, apgriež puslodes formā, izgriežot arī tos zarus, kas iet pa zemi, – tad arī vieglāk apkopt un izravēt. Melnais plūškoks zied uz kārtējā gada dzinumiem, formēšana ir ieteicama katru otro gadu. Blakus mums ir sarkanais plūškoks Plumosa Aurea, kas zied uz iepriekšējā gada dzinumiem, skaists dzeltens lapojums, ziedi zaļganīgi, necili, toties augļi skaisti koši – asins sarkani čemuriņi, un tas iespaids – dzeltens ar šiem sarkanajiem augļiem – ir vienreizējs. Šis plūškoks arī ir jāpieformē, bet piegriezīšu tikai kādus zarus, noapaļojot augumu, jo gribu vasaras otrajā pusē iegūt tos augļus. Ir jāizvērtē, cik var atstāt: kuru gadu griezt, kuru ne, lai dabū to rezultātu.

Ložņojošā kārkla šķirnei Nitida ir pilnīgi pelēks lapojums, tos gan īsina, ļoti stipri apgriež – vairāk nekā uz pusi. Tagad tie izskatās ne sevišķi daiļi, bet vēlāk skaisti salapos, šiem kārkliem lapojums, tāpat kā bārbelēm, saglabājas ļoti ilgi rudenī.

Atkarībā no vietas un vajadzīgā efekta iegūšanas grimoņus var apgriezt divējādi. Ir šķirnes, kam ir ļoti krāšņs lapojums visu veģetācijas periodu, piemēram, baltā grimoņa šķirnei Elegantissima un Argenteomarginata – baltraibs, šķirnei Aurea – dzeltens, tās apgriež vajadzīgajā formā pavasarī un vasaras vidū izveido formu. Turpretim tās pašas sugas, piemēram, balto, asinssarkano grimoni ar sarkaniem dzinumiem un atvasainā grimoņa šķirni Flaviramea ar dzeltenzaļiem dzinumiem, kur lapojums ir zaļš, var stādīt lielās grupās ūdenstilpņu malās un pavasarī stipri apgriezt, jo pēc pamatīgas apgriešanas tie dzen ļoti spēcīgus dzinumus, kas īpaši izceļas nākamajā ziemā. Izteiksmīgā krāsa ir uz jaunajiem dzinumiem, vecie apkoksnējas, un tur tonis nav tik košs.

Katru otro vai trešo gadu cenšos egles apgriezt, vislabāk to darīt novembrī, decembrī, var arī tagad, līdz pat maijam, jo jūnijā sāk nākt jauni dzinumi. Sudrabeglēm ir konkurējošās galotnes, tad ir jāizvērtē, kura būs tā galvenā, un izgriezt, jo tām nepārtraukti gribas dzīt ārā to konkurējošo. Regulāri tas ir jāapseko. Te apgriezta ir Kanādas hemlokegle, sākuma periodā stipri apgriezu olveidīgi. Ir jāpastaigā no vienas puses, no otras, jāskatās, kurš zars jāgriež, jāveido gluži kā tēlniekam.

Kā apgriezt skujeņus? Horizontālās kadiķu šķirnes, piemēram, Glauca Major, Jade River, Wiltonii, Blue Moon – paņem garos dzinumus, paskatās un nogriež tā, ka neredz, paformē, lai neaiziet pliki stari uz visām pusēm, augiem neko pāri nodarīt nevar. Klājeniskiem kadiķiem mēdz būt pavasara skuju apdegumi, tad tos maijā, jūnijā izgriež.

Hortenzijas arī jāpaveido – gan skarainajai, gan kokveida ziedi ir uz pašreizējā gada dzinumiem. Ir jāapgriež pavasarī puslodes formā, var apgriezt arī vēlu rudenī, bet citreiz mēs to nedarām, jo noziedējušās ziedkopas ir interesantas arī rudens periodā. Labi tās saglabājas skarainās hortenzijas šķirnei Tardiva. Hortenzijām ir nepieciešama ļoti bagātīga augsne, var stādīt gan saulainā vietā, gan pusēnā, kas ir visoptimālākā. Hortenzijas ļoti labi pārziemo, kaut gan atsevišķas šķirnes ir stipri jutīgas pret mitrumu ziemā, piemēram, robainās hortenzijas šķirnes, kuras var arī piesegt.

Nokarenajām potējuma formām izgriež ārā iekšas zarojumu, lai iekšpuse paliek brīvāka, kā arī izgriež potcelma atvases. Dzinumu garumus katrs veido, kā vēlas, cits atstāj, lai tie stiepjas pa zemi, cits veido kā īsu vai pusgaru kleitu.

***

EKSPERTES VIEDOKLIS

Anita Kazaka, ainavu tehniķe, dārzniece

Dažādu šķirņu bārbelēm atšķiras apgriešana, nevar tomēr visām vienādi apgriezt, piemēram, šķirnes Carmen, Red Chief, Rosy Glow, Green Carpet, Aurea var apgriezt lodveidīgi. Tumberga bārbeles šķirnei Red Pilar ir ļoti skaisti vertikāli dzinumi un tumši sārts lapojums. Ja krūms ir labi barots, tam tie dzinumi pagāžas uz sāniem, ik pa diviem trim gadiem var pieformēt tādu ovālu vainagu (arī šķirnei Erecta ar zaļu lapojumu), ne katru gadu, izgriežot arī vecos dzinumus no iekšpuses, arī tas būtu ļoti labi. Pagriež ārā vecos dzinumus, es griežu nedaudz virs, kur parādās tie jaunie, smukie dzinumi.

Jasmīniem (tas ir, filadelfiem jeb neīstajiem jasmīniem) var izgriezt visvecākos, resnākos dzinumus un atstāj tikai jaunos, katru gadu apgriešana nav nepieciešama. Ja griež, tad tie nezied, jo ziedi plaukst uz iepriekšējā gada dzinumiem, bet atjaunot krūmu ik pa laikam vajag. Citreiz ir tā, ka jāpagriež ārā vecie dzinumi un jāpieformē, kaut togad ziedēs mazāk, toties nākamajā būs salapojis, skaistāku formu ieguvis un krāšņi ziedošs.

Ko šajā laikā nedrīkst griezt? Tie ir sulojošie koki – bērzi, kļavas, valrieksti, vīnogas, tos gan tagad nedrīkst apgriezt. Ja nogriež tam kaut zariņu, sula var iet ārā un šis stādījums var stipri ciest. Tas nu gan ir jāatceras, ka sulojošos pavasarī nedrīkst apgriezt, to dara vai nu vēlā rudenī, vai ziemā, kad nav sniega.

Pavasarī noteikti negriežam agri ziedošos krūmiņus, piemēram, pelēkās spirejas šķirni Greifsheim. To apgriež pēc ziedēšanas jūnijā, izveidojot skaistu bumbu.

Pa vasaru sadzīs dzinumiņus, un nobriedinās šos te dzinumiņus, lai ziedētu nākamgad. Pie šīs grupas pieder arī Vanhutas spirejas, Niponas spirejas šķirne Snowmound – tā zied jūnijā baltiem ziediņiem. Pie šīs pašas grupas pieder arī trīsdaivu mandeles šķirne Plena (ziedi rozā, zied maijā ar lapu plaukšanu), kā arī forsītijas (ziedi dzelteni, zied aprīlī pirms lapu plaukšanas). Apgriežam pēc noziedēšanas, un tad tie pa vasaru izveido dzinumus, uz kuriem ziedēs nākamajā gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu