Kad labāk sēt, kad – novākt? (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gadu simteņos uzkrājusies vērtīga pieredze par to, kādā Mēness fāzē jāsēj vai jāstāda augi. Te galvenokārt izmantojami mūsu senču vērojumi, kas nodoti no paaudzes paaudzei.

Veidojot dārzeņu sējas un stādīšanas kalendāru, svarīgi ņemt vērā Mēness ceļu caur zodiaka zvaigznāju. Pēc astrologu vērojumiem, zodiaka zīmes var sadalīt auglīgās – Auns, Vēzis, Skorpions un Zivis, vidēji auglīgās – Vērsis, Svari, Strēlnieks, Mežāzis un neauglīgās – Dvīņi, Lauva, Jaunava, Ūdensvīrs. Augošā Mēnesī jāsēj un jāstāda tie dārzeņi, kuru augļi attīstās virs zemes (tomāti, gurķi), bet dilstošā Mēnesī sakņaugi (bietes, burkāni, kāļi).

Kartupeļi jāstāda pilnā Mēnesī, kad Mēness Vēža zvaigznājā, tad tie sakņojas dziļumā un ir lieli; ja stāda jaunā Mēnesī, tad augot izceļas virspusē, bet, stādot vecā Mēnesī, tie ir miltaini, laksti mazāki, paši kartupeļi gludāki.

Kāposti sējami un stādāmi augošā (jaunā) Mēnesī, kad tas atrodas Auna zvaigznājā, bet jānovāc trīs dienas pēc pilna Mēness.

Sakņu dārzeņi – bietes, burkāni, cigoriņi – sējami dilstošā Mēnesī, kad tas iet caur Vērša zvaigznāju.

Tomāti un zirņi – divas dienas pirms pilna Mēness, kad tas ir Vērša zvaigznājā.

Sīpolus tautas ticējumos iesaka novākt Labrenča dienā (10. augusts). Sīpoli jāvāc vecā Mēnesī, laikā, kad Mēness redzamība ir ilgstoša.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu