Skudru apkarošanā jābūt pacietīgiem (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

"Druvā" vērsās kāds Priekuļu iedzīvotājs ar sasāpējušu jautājumu - kā apkarot skudras.

Valsts augu aizsardzības dienesta Vidzemes reģionālās nodaļas vecākā eksperte agronomijā Inga Bēme skaidro, ka skudras dārzos savairojas sausās, saulainās vietās, smilšainās augsnēs: "Lai atbrīvotos no tām, jābūt pacietīgiem un neatlaidīgiem. Skudras ierobežo, regulāri pārrokot, irdinot augsni, traucējot to vairošanos. Izjaucot skudru ligzdas, tās neiznīcinās, saime parasti atstāj apmešanās vietu un pāriet uz citu.

Skudru ligzdās dažādā dziļumā vairākas reizes var ievietot pārgrieztas ķiploku daiviņas. Skudrām nepatīk arī svaigu tomātu lapu smarža – laužot pazarītes un lapas, ieteicams tās novietot skudru ceļā un ligzdās. Lēzenos traukos var ieliet cukursīrupu vai sajaukt to ar borskābi. Skudru ceļos var novietot ar kukaiņu līmi nosmērētas papīra loksnītes vai līmlentes, skudru ligzdās ieliet verdošu ūdeni – šajā gadījumā ies bojā gan skudras, gan to oliņas.

Kā skudru iznīcināšanas līdzekli var lietot ēsmu, ko gatavo no boraka vai borskābes, cukura un cietes vienādās attiecībās. Boraku var pievienot vecam ievārījumam. Masu uzliek uz papīra vai cita materiāla un novieto skudru ceļos, ligzdu tuvumā. Darba skudras ēsmu ienes ligzdās, iebaro citas skudras, kāpurus, tā jaunā paaudze aiziet bojā.

Vēl var izmantot melno piparu, anīsa, sinepju, koriandra, krustnagliņu, neļķu un citu augu eļļas, kā arī pagatavot novārījumus un izvilkumus. Tos ielej skudru ligzdās un uz celiņiem. Ligzdās var ielikt vārāmo sāli, sālītus siļķu gabaliņus, koncentrētu sāls un urīnvielas šķīdumu, kafijas, tējas biezumus, dīzeļdegvielu, amonjaka ūdeni un citus, bet šie līdzekļi var kaitēt arī kultūraugiem."

I. Bēme uzsver - lai gan no augiem gatavotie preparāti ir bioloģiskie augu aizsardzības līdzekļi, tos gatavojot un lietojot, jābūt piesardzīgiem.

Maksa par pakalpojum

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu