Satrauc Alūksnes rajona iedzīvotāju bezatbildība (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes epizootoloģe Ausma Kamerāde ar satraukumu stāsta, ka nesen apstiprinājušies 3 trakumsērgas gadījumi, turklāt visi Veclaicenes pagastā.

Vakar A.Kamerāde kopā Sabiedrības veselības aģentūras Gulbenes filiāles darbiniekiem devās uz Veclaiceni, lai runātu ar iedzīvotājiem, cik bīstama var būt viņu suņu un kaķu saskare ar šo slimību inficētājiem meža dzīvniekiem. Sadarbība ar veselības aģentūru nepieciešama tāpēc, ka trakumsērga var skart ne tikai mājdzīvniekus, bet arī cilvēkus. “Vienu suni, kas bijis slims ar trakumsērgu, atrada netālu no ceļa pie pagasta vecās pienotavas, bet tā īpašnieks vēl līdz šim brīdim nav zināms. Varbūt suns ienācis no Igaunijas? Otrs suns bija stipri sakosts, tāpēc īpašnieki domāja, ka brūces gūtas savstarpējā cīņā ar citiem suņiem par kādas kuces uzmanību. Tas bija regulāri vakcinēts pret trakumsērgu. Tomēr izrādījās, ka suņa organismā cirkulēja šīs bīstamās infek-cijas vīruss. Acīmredzot viņu bija sakodis trakais suns, kuru atrada pie ceļa,” stāsta A.Kamerāde. Viņa atzīst, ka tāda iespēja ir, tomēr nevar apgalvot droši.

Kādās mājās bija ienākusi lapsa, kas kodās ar suņiem. Analīzes liecina, ka lapsa bijusi inficēta ar trakumsērgu. Tagad pagastā ir karantīna, un visiem mājdzīvnieku īpašniekiem, kuru suņi un kaķi nav vakcinēti pret šo slimību, vajadzētu gādāt, lai pasargātu viņus no trakumsērgas. Mājdzīvniekus var vakcinēt jau no 3 mēnešu vecuma.

“Jāsaprot, ka lapsa gan it kā bijusi vienas mājas pagalmā, bet tās suņiem var būt saskare ar ciltsbrāļiem kaimiņos un vēl tālāk. Suņi ir draudzīgi, tātad vakcinētie tiekas ar nevakcinētajiem. Ja trakā dzīvnieka siekalas nokļūst uz suņa un tas aiziet pie saimnieka, tad saslimt var arī cilvēks, jo nav vakcinējies,” skaidro epizootoloģe. Suņi trako lapsu nokoduši, tāpēc tāda iespēja ir. Tie ir vakcinēti, bet cilvēki vakar konsultējās ar medicīnas darbiniekiem, vai arī viņiem vajadzētu potēties.

A.Kamerāde secina, ka ne visi mājdzīvnieki, kuri varēja būt saskarē, ir vakcinēti. Tādā gadījumā jāizlemj - iemidzināt dzīvnieku vai arī 6 mēnešus pilnīgi izolēt. Šajā laikā dzīvnieks ir jāvakcinē un jānosūta asinis pārbaudei. Vakar no Nacionālā diagnostiskas centra saņemta atbilde, ka ar trakumsērgu bijis slims arī kaķis, ko atrada Jaunalūksnes pagastā 100 metrus no autobusa pieturas “Pluskums”. Nepieciešams atrast tā saimnieku, lai zinātu, vai tas nav inficējies. Varbūt, ka tas bijis klaiņojošs bezsaimnieka kaķis, kas saskāries ar slimu dzīvnieku mežā. A.Kamerāde aicina būt atsaucīgiem un informēt, ja kādam kaut kas ir zināms par inficēto kaķi. Tas ir raibi pelēks ar baltu krūtiņu. Lai noskaidrotu, kāda bijusi no lidmašīnas izkaisītās vakcīnas iedarbība pret trakumsērgu, rajonā līdz 31.martam ir jāatšauj 132 lapsas un 74 jenotsuņi. Veterinārajai pārvaldei jau nodotas 67 lapsas un 44 jenotsuņi, par kuriem saņem atlīdzību. Diemžēl Veclaicenes teritorijā nošauta tikai viena lapsa. Turpretim aktīvi bijuši mednieki Ilzenes, Pededzes, Liepnas un Annas pagastā, kā arī Mālupes mežniecības teritorijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu