Sagatavota klimata vienošanās beidzamā versija

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas un ANO amatpersonas sestdienas rītā pabeigušas klimata vienošanās beidzamās versijas rediģēšanu, un tā tiks iesniegta valstu ministriem apstiprināšanai. «Mums ir teksts iesniegšanai,» aģentūrai AFP pavēstīja kāda Francijas Ārlietu ministrijas amatpersona.

Pēc iztulkošanas sešās oficiālajās ANO valodās dokuments plkst.11.30 (plkst.12.30 pēc Latvijas laika) tiks iesniegta valstu ministriem.

Kā ziņots, iepriekš bija paredzēts, ka Parīzes pievārtē notiekošā 21.ANO klimata konference noslēgsies piektdien, taču vēl nepārvarēto domstarpību dēļ starp 195 valstu delegācijām tās darbu nācies pagarināt vismaz līdz sestdienai.

Jaunās vienošanās mērķis ir ierobežot globālās temperatūras vidējo pieaugumu līdz diviem grādiem virs pirmsindustriālajām normām.

Ir arī atsauce uz ilgtermiņa vīziju - 1,5 grādiem -, ko pieprasījušas nelielās salu valstis, kuras apdraud pieaugošais ūdens līmenis jūrās un okeānos.

Klimata vienošanās aizstās Kioto protokolu, kura darbība beidzas 2020.gadā.

ASV, kurām bijusi svarīga loma Parīzes sarunu sagatavošanā, Kioto boikotēja, bet to ekonomiskā sāncense Ķīna no saistībām bija atbrīvota.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu