Pārsteidzošās dabas bagātības Kenijas Nakuru ezera apkārtnē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nakuru ezera nacionālais parks Kenijā ir mājvieta majestātiskākajām dzīvnieku sugām. Tur sastopami lauvas, degunradži, zebras un simtiem krāšņu putnu sugu, tostarp koši rozā flamingi. Aizsargājamā dabas teritorija uz eksotisko Austrumāfrikas valsti ik gadu atvilina aptuveni miljonu tūristu.

Nakuru ir viens no trim reģionā esošiem seklajiem ezeriem, kuri atrodas auglīgajā Āfrikas Lielā rifa ielejā.

Trīs seklie ezeri iekļauti UNESCO pasaules dabas mantojumu sarakstā, īpaši saistībā ar plašo putnu populāciju. Īpaši ezerus iecienījuši flamingi.

Foto: Reuters/Scanpix

Nakuru ezers atrodas aptuveni 170 kilometrus uz ziemeļrietumiem no valsts galvaspilsētas Nairobi. Pēdējā laikā to apdraud strauji augošā populācija un urbanizācija tuvējā Nakuru pilsētā. Tā ir pilsēta ar vienu no lielākajām populācijām Kenijā. Valstī kopumā pēdējo 30 gadu laikā iedzīvotāju skaits vairāk nekā dubultojies, sasniedzot 45 miljonus.

Foto: Reuters/Scanpix

Iedzīvotāju skaita straujais pieaugums izraisījis mežaino apvidu sarukšanu pēdējos gadu desmitos.

«Trīs ezeru apkārtni apdraud sanesu veidošanās no augsnes erozijas, augošas ūdens patēriņš no sateces baseiniem, cilvēku apmetņu un apdzīvo vietu pieaugums, pārmērīga noganīšana, savvaļas apsaimniekošana, tūrisms un piesārņojums,» brīdina ANO eksperti.

Mežu izciršana ir veicinošs faktors plūdiem, tomēr, lai cik savādi liktos, ezeriem tas ne vienmēr nāk par labu. 2011. gadā plūdu rezultātā seklais Nakuru ezers pamatīgi izpletās un mainījās tā ķīmiskais balanss un līdz ar to arī ekosistēma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu