Tieši augusta beigas esot labākais sauļošanās laiks

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saulainas dienas augusta beigās un vēl arī septembrī ir labākais laiks, kad Latvijā sauļoties, norāda ārsti un meteorologi.

Saules ultravioletais starojums vairs nav tik liels kā iepriekšējos trīs mēnešos, bet vēl ir pietiekami augsts, lai varētu nosauļoties un veidot D vitamīna rezerves ziemai.

Turklāt iepriekš gūtais iedegums nodrošina papildu aizsardzību pret saules stariem.

Tomēr cilvēkiem ar jutīgu ādu arī augusta beigās jāizvairās no ilgstošas uzturēšanās saulē dienas vidū. Lielākā ultravioletā radiācija ir no plkst.12 līdz 15.

No saules ietekmes visvairāk jāsargā bērni. Ļoti jāuzmanās arī cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem ultravioletās radiācijas indekss piektdien Rucavā pakāpās līdz 4,9 vienībām. Šā gada jūlija sākumā tas sasniedza 7,9 punktus - augstāko atzīmi novērojumu vēsturē.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām. Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā un dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

Sinoptiķi prognozē, ka līdz otrdienai, 25.augustam, Latvijā saglabāsies lielākoties saulains laiks, gaisa temperatūra katru dienu kļūs nedaudz augstāka un tuvosies +30 grādu atzīmei. Pēc tam uzlīs un kļūs vēsāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu