Karību koraļļu rifi var izzust tuvāko 20 gadu laikā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Karību koraļļu rifi var izzust tuvāko 20 gadu laikā, jo pārmērīgas nozvejas dēļ ir gandrīz pilnībā izzudušas zivis, kas ēd koraļļus iznīcinošās aļģes, trešdien informēja ANO un Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN)

ANO un IUCN veiktie pētījumi liecina, ka Karību reģionā, kurā ir deviņi procenti no visiem pasaules koraļļu rifiem, ir palikusi tikai sestā daļa no sākotnējā koraļļu daudzuma.

Ziņojumā brīdināts, ka «Karību koraļļu rifi kopš 80.gadiem ir ievērojami sarukuši cilvēku darbības dēļ». To ir ietekmējuši vairāki faktori, kā pārmērīga nozveja, piesārņojums un globālā sasilšana.

Kā norādīts pētījumā, pēdējos 40 gados vien ir zuduši 50 Karību koraļļu rifi un «lielākā daļa no Karību koraļļu rifiem var izzust tuvāko 20 gadu laikā.»

«Ātrums, ar kādu izzūd Karību koraļļu rifi, ir tiešām satraucošs,» sacīja IUCN Pasaules Jūru un polārās programmas vadītājs Karls Gustavs Lundins.

Klimata pārmaiņas, kas maina okeānu sastāvu, palielinot skābes daudzumu, izbalina koraļļus. To uzskata par galveno apdraudējumu koraļļu rifiem, kas tiek uzskatīti par vienu no visdažādākajām ekosistēmām uz planētas.

Pētījums pierādīja, ka tieši papagaiļzivju un jūras ežu trūkums ir vislielākais koraļļus iznīcinošais faktors. Šīs ūdens radības «ganās» koraļļu rifos, apēdot tos noārdošās aļģes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu