VVD: Sudas upē noplūdis aptuveni 100 litri mazuta

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Piesārņojumu Sudas upē, pie kā vainojami «Mālpils piensaimnieka» strādnieki, radījuši aptuveni 100 litri mazuta, pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Jūlija Ņikitina. Par vides avāriju Mālpils pašvaldībai ziņojuši vietējie iedzīvotāji. Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālā vides pārvalde (Lielrīgas RVP) uzsākusi administratīvo lietvedību par upes piesārņošanu un negadījuma neziņošanu atbildīgajiem dienestiem.

«Mālpils piensaimniekam» uzdots veikt upes attīrīšanas darbus. Upes zivju resursu zaudējuma aprēķināšanai VVD Lielīrgas RVP piesaistīs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtu «BIOR».

Pārbaudes brīdī «Mālpils piensaimnieka» direktors informēja, ka mazuta sūkņu telpā šā gada 30. jūnijā tika veikta filtra nomaiņa, tā kā mazuta sūkņu telpa ir tehniski saistīta ar notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, tad mazuts ir nonācis attīrīšanas iekārtās ar izvadi Sudas upē.

Pienotavas vadība VVD Lielrīgas RVP informēja, ka Sudas upē varētu būt nonākuši aptuveni 100 l mazuta. Mazuts sastājies upes krastos, kā arī nosēdies tās gultnē.

VVD Lielrīgas RVP uzdevis «Mālpils piensaimniekam» veikt vides piesārņojuma savākšanu un bīstamos atkritumus nodot attiecīgajam atkritumu apsaimniekotājam.

Vides pārvalde ir uzsākusi lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā par vides piesārņošanu un piesārņojošās darbības atļaujas nosacījumu neievērošanu. Pēc VVD speciālistu domām, šis piesārņojums ir būtisks un atstās sekas uz upes ekosistēmu, tāpēc Sudas upes zivju resursu zaudējuma aprēķināšanai VVD Lielīrgas RVP piesaistīs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtu «BIOR».

Jau ziņots, ka, otrdien, 30. jūnijā, Mālpils pašvaldībā saņemta iedzīvotāju sūdzība par Sudas upes piesārņojumu posmā aiz SIA «Mālpils piensaimnieks» attīrīšanām iekārtām. Upē nonācis mazuts, kas noplūdis strādnieku neuzmanīgas darbības rezultātā, veicot pienotavas katlu mājas remontdarbus. Notikuma vietā strādāja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kas norobežoja Sudas upi 3 km garā posmā ar norobežojošajām bonām, kā arī upes krastos un visā tās platumā vairākās vietās izvietoja piesārņojuma absorbējošās bonas. VVD Lielrīgas RVP veica piesārņojuma apsekošanu un pārrunas ar SIA «Mālpils piensaimnieks» vadību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu