Lutināsim kājas!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Happy Sandy Feet

«Būtu labi, ja cilvēki jau tagad, ziemā, palūkotos uz savām pēdām: kas traucē, kas nepatīk. Ilgs laiks paiet, kamēr tiek saārstēti biezie, dzeltenie nagi. Tagad vajadzētu visu lieko noņemt, lai līdz pavasarim paspēj ataugt. To vislabāk darīt kabinetā, ar īpašu aparatūru, bez sāpēm,» iesaka pēdas kabineta medicīnas māsa Iveta Miņina.

Speciāliste aicina cilvēkus mīlēt un lutināt pēdas, jo tās nes visa ķermeņa smagumu. Ziemā kājas atrodas slēgtos apavos, biežāk svīst, aktivizējas sēnīšu infekcijas.

Īkšķa kauliņa deformācija

Daudziem cilvēkiem raizes sagādā īkšķa kauliņš, kas izvirzās uz āru un sagādā sāpes. Ja deformācija ir sākuma stadijā, Iveta iesaka lietot zilā māla kompresi. To var nopirkt vai nu aptiekā, vai Drogās. Ar siltu ūdeni no māla uztaisa plācenīti, to pieliek sāpošajai vietai, pārklāj polietilēna plēvi, apsien ar siltu drānu un patur, kamēr apnīk. Par ilgu nebūs. Tā vajadzētu darīt desmit reižu.

Ādas sacietējumi

Vecākiem cilvēkiem deformācijas vietās uz pēdām izveidojas cieti atmirušas ādas sabiezējumi. Tie sausi ar vīlīti jānoberzē. Var izmantot arī smalku smilšpapīru. Pēc tam pēdas izmērcē un ieziež ar barojošu krēmu. Ja ar vīlīti apstrādā izmirkušu sacietējumu, tiek noberzts ne tikai atmirušās, bet arī dzīvās ādas slānis.

Ja veselo ādu noņem par daudz, tā ataug dubulti.

Ja plaisā papēži, arī tad vislabāk palīdz cietā ādas slāņa noņemšana.

Varžacis

Uz ādas sacietējumiem bieži veidojas varžacis. Parasti jāmeklē un jānovērš cēlonis, kāpēc tās rodas. Pēdas kabinetā speciāliste pacientu no varžacs ātri atbrīvos. Ja ir vēlme tikt galā pašam, lietojot plāksterus, jābūt ļoti uzmanīgiem, lai, tos liekot, nesabojātu apkārtējos audus. Sevišķi, ja varžacs ir starp kāju pirkstiem. Tad plāksteris var noslīdēt. Zāles jāliek tieši uz varžacs. No tautas līdzekļiem pret varžaci der ceptu sīpolu vai zaļu, rīvētu kartupeļu komprese.

Ja uz pēdas radies kāds veidojums, piemēram, kārpas, arī tad jānāk uz pēdas kabinetu, lai noteiktu, kas tas ir un kā to ārstēt.

Vingrojumi

Vakarā, skatoties televizoru, var kustināt pēdas pārmaiņus uz augšu, uz leju. Ar kāju pirkstiem var burzīt, cilāt un plēst avīzi. Kad kājas nogurušas pēc pastaigas, jāatguļas un tās jāpaceļ mazliet uz augšu, lai veicinātu asinsriti. Vakarā labi der vanniņas. Ūdenim jābūt siltam, bet ne karstam. Veikalos var iegādāties vannas sāli, taču var izlīdzēties ar ēdamkaroti vārāmā sāls, dzeramās sodas vai sinepju pulvera. Pietiek ar 15 – 20 minūtēm.

«Staigāt, staigāt, staigāt! Kājām nekas labāks nevar būt. Vismaz stundu ātrā tempā,» tā speciāliste iesaka vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Ja kājas svīst

Visvairāk šī nelaime nomoka pusaudžus, taču arī pieaugušajiem var pastiprināti svīst kājas. Preparātus, lai novērstu svīšanu, Iveta iesaka meklēt aptiekās, nevis kosmētikas veikalos. Var lietot staipekņu putekšņus, kas sausina pēdas. Mājās var pagatavot losjonu, kas palīdz gan pret svīšanu, gan pret kāju sēnītēm. Vienādās daļās sajauc glicerīnu (iegādājams aptiekā) un galda etiķi. Ar losjonu ieziež kājas reizi dienā pēc mazgāšanas. Pret svīšanu līdz arī pēdu vannošana ozolu mizu novārījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu